Selecteer een pagina

Help! Mijn stoffenschaar is bot wat moet ik doen?

Een stoffenschaar is voor een naaister één van de belangrijkste items, wat moeten we zonder? Na vaak gebruiken zal je wellicht merken dat de schaar wat botter wordt. Dit is niet zo fijn bij het knippen van stof. In deze blog vertel ik je hoe je je stoffenschaar eenvoudig weer scherp kunt maken.


Het is super simpel om je schaar weer scherp te maken. Het enige wat je nodig hebt is een stukje aluminiumfolie. Dit is meestal wel in ieder keukenkastje te vinden. Vouw het stukje aluminiumfolie een aantal keer dubbel, zodat je een wat dikkere strook krijgt. Knip vervolgens het aluminiumfolie in stroken. Des te meer stroken je knipt des te meer je schaar wordt geslepen. That’s it! Veeg de bladen van de schaar ten slotte af met een stukje keukenpapier om ervoor te zorgen dat kleine stukjes aluminiumfolie niet aan de schaar blijven hangen.

Mocht je geen aluminiumfolie in huis hebben, dan kan je je schaar eventueel ook slijpen met een stukje schuurpapier. Kies hierbij voor wat fijner schuurpapier. Vouw het papier dubbel met de ruwe kanten naar buiten. En knip vervolgens wederom stroken. Ten slotte kan je de knipbladen weer schoonmaken met een stukje keukenpapier.


Tips om te voorkomen dat je stoffenschaar bot wordt:

– Wanneer je klaar bent met het knippen van stof kan je de knipbladen schoonmaken met een droge doek. Vooral wanneer je pluizige stof hebt geknipt is dit aan te raden. Let wel op, de randen zijn scherp!

– Zorg ervoor dat je alleen stof met je stoffenschaar knipt. Je kan er eventueel voor kiezen om de schaar te merken, met een touwtje of een stift. Zo haal je je stoffenschaar niet per ongeluk door de war met de gewone schaar.