Selecteer een pagina

Help! Mijn voering stof rimpelt op de naaimachine

Voering stof rimpelt naaimachine, wat kun je hieraan doen?

Dunne stoffen, zoals bijvoorbeeld voeringstoffen, kunnen soms wat lastiger zijn om te verwerken. Zo zou het bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat deze stof sneller rimpelt bij het stikken op de naaimachine, of dat de gestikte naad wat zal gaan trekken. In deze blog vind je een aantal handige tips om dit te voorkomen.

Kies om te beginnen voor een dunne naald, zoals een microtexnaald. Het is ook aan te raden om bij het starten van je nieuwe project even een nieuwe naald te pakken. Wanneer je de naald namelijk al een tijdje hebt gebruikt dan kan er een klein haakje aan de punt van je naald zijn ontstaan, en hiermee zou je makkelijker de stof kunnen beschadigen.

Verleng daarnaast ook de steeklengte, kies voor een middelgrote steek. Probeer de steek ook even uit op een proefstukje van je stof. Eventueel kun je nu nog een beetje “spelen” met de steeklengte en kijken welke instellingen het beste passen bij jouw stof. Mocht het nodig zijn, dan kun je de draadspanning ook nog een klein beetje aanpassen.

Wanneer de stof nog steeds rimpelt tijdens het stikken op de naaimachine, dan kan je ervoor kiezen om een strookje patroonpapier mee te stikken. Dit papier leg je eenvoudig onder je stof en stik je gewoon mee. Wanneer je de naad hebt gestikt, verwijder je het papier door dit voorzichtig weg te scheuren.

Naast een stukje patroonpapier zou je eventueel ook gebruik kunnen maken van soluvlies. Dit werkt eigenlijk op precies dezelfde manier, maar hoef je na het stikken niet weg te scheuren. Dit zal namelijk oplossen wanneer het in contact komt met water.

Tip! Normaal gesproken kun je de naad op de je naaimachine even aan- en afhechten door een klein stukje achteruit te stikken. Bij wat dunnere stoffen kan dit echter zorgen voor een hoop frustratie. Soms verdwijnt de stof in het spoelhuisje, of de stof zal gaan trekken. Voor dunne stoffen, zoals een voeringstof kun je dit daarom beter niet doen. Laat aan beide uiteinden van de naad de draden daarom wat langer. En leg hier vervolgens een knoopje in, gewoon met de hand. Op deze manier voorkom je ook dat de gestikte naad los zal laten.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!