Selecteer een pagina

Help! Mijn voering stof rimpelt op de naaimachine

Voering stof rimpelt naaimachine, wat kun je hieraan doen?

Dunne stoffen, zoals bijvoorbeeld voeringstoffen, kunnen soms wat lastiger zijn om te verwerken. Zo zou het bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat deze stof sneller rimpelt bij het stikken op de naaimachine, of dat de gestikte naad wat zal gaan trekken. In deze blog vind je een aantal handige tips om dit te voorkomen.

Kies om te beginnen voor een dunne naald, zoals een microtexnaald. Het is ook aan te raden om bij het starten van je nieuwe project even een nieuwe naald te pakken. Wanneer je de naald namelijk al een tijdje hebt gebruikt dan kan er een klein haakje aan de punt van je naald zijn ontstaan, en hiermee zou je makkelijker de stof kunnen beschadigen.

Verleng daarnaast ook de steeklengte, kies voor een middelgrote steek. Probeer de steek ook even uit op een proefstukje van je stof. Eventueel kun je nu nog een beetje “spelen” met de steeklengte en kijken welke instellingen het beste passen bij jouw stof. Mocht het nodig zijn, dan kun je de draadspanning ook nog een klein beetje aanpassen.

Wanneer de stof nog steeds rimpelt tijdens het stikken op de naaimachine, dan kan je ervoor kiezen om een strookje patroonpapier mee te stikken. Dit papier leg je eenvoudig onder je stof en stik je gewoon mee. Wanneer je de naad hebt gestikt, verwijder je het papier door dit voorzichtig weg te scheuren.

Naast een stukje patroonpapier zou je eventueel ook gebruik kunnen maken van soluvlies. Dit werkt eigenlijk op precies dezelfde manier, maar hoef je na het stikken niet weg te scheuren. Dit zal namelijk oplossen wanneer het in contact komt met water.

Tip! Normaal gesproken kun je de naad op de je naaimachine even aan- en afhechten door een klein stukje achteruit te stikken. Bij wat dunnere stoffen kan dit echter zorgen voor een hoop frustratie. Soms verdwijnt de stof in het spoelhuisje, of de stof zal gaan trekken. Voor dunne stoffen, zoals een voeringstof kun je dit daarom beter niet doen. Laat aan beide uiteinden van de naad de draden daarom wat langer. En leg hier vervolgens een knoopje in, gewoon met de hand. Op deze manier voorkom je ook dat de gestikte naad los zal laten.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop