Help! Mijn voering stof rimpelt op de naaimachine

Voering stof rimpelt naaimachine, wat kun je hieraan doen?

Dunne stoffen, zoals bijvoorbeeld voeringstoffen, kunnen soms wat lastiger zijn om te verwerken op de naaimachine. En zeker bij deze dunnere stoffen wil je natuurlijk niet dat de stof gaat rimpelen of dat de naad trekt. In deze blog geef ik je een aantal tips om deze dunnere stoffen zonder problemen te naaien op de naaimachine.

Kies om te beginnen voor een dunne naald, zoals een microtexnaald. Het is ook aan te raden om bij het starten van je nieuwe project even een nieuwe naald te pakken. Wanneer je de naald namelijk al een tijdje hebt gebruikt dan kan er een klein haakje aan de punt van je naald zijn ontstaan, en hiermee zou je makkelijker de stof kunnen beschadigen.

Verleng daarnaast ook de steeklengte, kies voor een middelgrote steek. Probeer de steek ook even uit op een proefstukje van je stof. Eventueel kun je nu nog een beetje “spelen” met de steeklengte en kijken welke instellingen het beste passen bij jouw stof. Eventueel kun je de draadspanning ook nog een klein beetje aanpassen.

Wanneer de stof nog steeds oprimpelt tijdens het stikken kan je ervoor kiezen om een strookje patroonpapier mee te stikken. Dit papier leg je eenvoudig onder je stof en stik je gewoon mee. Wanneer je de naad hebt gestikt, verwijder je het papier door dit voorzichtig weg te scheuren. Scheurvlies werkt op precies dezelfde manier.

Naast een stukje patroonpapier zou je eventueel ook gebruik kunnen maken van soluvlies. Dit werkt eigenlijk op precies dezelfde manier, maar hoef je na het stikken niet weg te scheuren, dit zal namelijk oplossen wanneer het in contact komt met water.

Tip! Normaal gesproken kun je de naad op de je naaimachine even aan- en afhechten door een klein stukje achteruit te stikken. Bij wat dunnere stoffen kan dit echter zorgen voor een hoop frustratie. Soms verdwijnt de stof in het spoelhuisje, of de stof zal gaan trekken. Voor dunne stoffen, zoals een voeringstof kun je dit daarom beter niet doen. Laat aan beide uiteinden van de naad de draden daarom wat langer en leg hier een knoopje in, gewoon met de hand. Op deze manier voorkom je ook dat de gestikte naad los zal laten.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Ik heb een cadeautje voor je!

Meld je nu helemaal gratis aan voor deze online workshop waarin ik je laat zien hoe je deze shorts zelf kunt maken. Je krijgt gratis toegang tot het patroon en de uitleg!

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop