Selecteer een pagina

Het gewicht van de stof, wat zegt dit precies en waar moet je op letten?

Het gewicht van de stof, wat zegt dit precies en waar moet je op letten?

Online stof bestellen… het is walhalla en kan een valkuil tegelijkertijd zijn. Het grote voordeel van online stof bestellen vind ik het persoonlijk het super grote aanbod. Je kunt eenvoudig verschillende stoffen vergelijken en je vind in één oogopslag de verschillende eigenschappen zoals rekbaarheid en materiaal. Maar het nadeel? Je kunt de stof niet even voelen en kijken hoe deze valt. En hierdoor kan het soms wat lastiger inschatten of de stof die je online hebt gevonden wel echt is wat je zoekt. In veel gevallen kan het dan slim zijn om naar het gewicht van de stof te kijken, maar wat zegt dit precies en waar moet je eigenlijk op letten? Ik vertel je hier meer over in deze blog. 😊

Zelf was ik vorige weekend op zoek naar een toffe fluwelen stof met een print. Ik ben namelijk bezig met een tof nieuw naaipatroon voor een jasje (wat ook voor beginners goed te doen is om zelf te maken) en het leek me wel tof om hierbij eens voor een andere stof te kiezen dan ik normaal gesproken zou doen.

Ik had al verschillende stoffen gevonden, alleen de print was het voor mij nog niet helemaal. Tot ik op een gegeven moment een stof tegen kwam die perfect lijkt voor dit jasje.

Ik ben op zoek naar een stof die net wat dikker is en wat meer body heeft dan bijvoorbeeld een velours de panne of een nicky velours, maar de stof moet niet te stug worden en ook nog wel fijn zijn om te dragen.

Het kan dan slim zijn om even naar het gewicht van de stof te kijken. Dit staat vaak aangegeven bij de eigenschappen. Het gewicht van de stof wordt bijna altijd uitgedrukt in het aantal gram per m2.

Wat betekent het gewicht van de stof precies?

Nu zal dit getal je misschien niet zo heel veel zeggen, want de meeste stoffen koop je niet per m2. Maar het kan wel heel fijn zijn om bepaalde stoffen zo met elkaar te kunnen vergelijken. Hoe hoger dit getal hoe dikker / steviger / zwaarder de stof zal zijn.

Het materiaal en de manier waarop de stof is gemaakt hebben vaak ook nog wat invloed op het gewicht van de stof. Zo kan een stof bijvoorbeeld heel dicht of juist wat losser zijn geweven of gebreid. En ook verschillende materialen zullen ervoor zorgen dat de stof verschillend kan “vallen”.

Op internet staan er verschillende schema’s waarin de verschillende stoffen met het verschillende gewicht in categorieën worden ingedeeld, zodat je in 1 oogopslag kunt zien of een bepaald soort stof een lichte stof is of juist in een categorie met zwaardere stoffen valt.

Het lastige is alleen wel dat die tabellen nog aardig van elkaar kunnen verschillen. De een zal bijvoorbeeld een stof met een gewicht van 250 gram per m2 al in de categorie zware stoffen plaatsen. Terwijl de ander misschien de grens trekt vanaf 300 gram. Het kan soms dus een beetje appels met peren vergelijken zijn. 😉

Toch zou je in grote lijnen onderstaande richtlijnen aan kunnen houden:

Tot 200 g / m2 zijn de lichtere stoffen
200 – 300 g m2 zijn de medium stoffen
Boven 300 g m2 zijn de stevigere / dikkere stoffen

Tip! Soms kan het toch fijn zijn om eerst even een klein proefstukje van de stof die je op het oog hebt te bestelen. Zo kun je de stof eerst even in het echt voelen en kijken of dit echt is wat je zoekt. Zo kunnen sommige stoffen bijvoorbeeld weer net wat soepeler vallen dan andere stoffen. Bewaar deze stukjes stof wel voor jezelf en schrijf hier het gewicht van de stof bij. Wanneer je een volgende keer online stof gaat bestellen kun je deze voor jezelf gebruiken ter vergelijking en kun je misschien veel makkelijker inschatten of de stof die je online hebt gevonden de goede stof voor jou is.

Welke stoffen zou ik zelf aanraden?

Zeker in het begin kan het een beetje zoeken zijn en is het vooral uitproberen welke stoffen jij zelf fijn vind om te gebruiken. Ik heb nu zelf een aantal stoffen besteld en deze houd ik eigenlijk voor mezelf aan als leidraad wanneer ik een andere stof ga bestellen. Je zou onderstaande voorbeelden ter vergelijking aan kunnen houden:

Tricot

Zelf vind ik het fijn als tricot voor bijvoorbeeld shirts net wat dikker is. Op deze manier voelt de stof net wat steviger aan. De stof zal hierdoor wat beter z’n vorm behouden en draagt, naar mijn mening, ook wat fijner. Zelf kies ik eigenlijk altijd voor een katoenen tricot. Ik zou voor deze versie een gewicht van 210 g / m2 aanhouden.

Het voordeel van een net wat dikkere en stevigere katoenen stof vind ik ook dat deze wat makkelijker is om te verwerken op je naaimachine. 😉

Wanneer je kiest voor een klein percentage elastan weet je ook zeker dat de stof net wat meer mee rekt en ook langer z’n vorm zal behouden. De stoffen die ik meestal bestel, hebben vaak zo’n 5% elastan.

Eenvoudig naaipatroon basic shirts

Naaipatroon basic T-shirts

Ben jij ook nog op zoek naar het ideale naaipatroon om zelf T-shirts te maken op de naaimachine? Met dit naaipatroon kun je zelf eenvoudig verschillende shirts maken, van langere tot cropped versies en van lange mouw tot korte mouwen.

Nu voor maar €12,50

Denim

Zelf ben ik groot fan van spijkerstof. Meestal vind je mij in een (zelfgemaakte) spijkerbroek en ook spijkerjasjes draag ik zelf regelmatig. Er zijn natuurlijk super veel verschillende soorten denim. Voor mijn wide leg broeken heb ik zelf een spijkerstof gebruikt van 300 g / m2. De stof bestaat voor het grootste deel uit katoen en een klein percentage polyester en 2% elastan.

Deze stof voelt vrij soepel aan, zonder dat deze te dun is. Voor kleding is dit een echte aanrader. De 2% elastan maakt de stof net een beetje rekbaar, waardoor dit net wat fijner draagt.

Voor spijkerjassen zou je eventueel voor een wat dikkere variant kunnen kiezen die net wat steviger is.

Jogging

Een tijdje terug ben ik zelf de mist in gegaan met het online bestellen van joggingstof. De bestelde stof bleek veel dunner te zijn dan ik had gedacht en leek eigenlijk meer op de stof voor een T-shirt. Voor truien en hoodies van joggingstof vind ik het zelf altijd wel fijn als de stof ook echt wat dikker is.

Ik ben groot fan van de joggingstof met zachte, bijna teddy-achtige binnenkant (ook vaak wel alpenfleece genoemd). Deze stof is vaak net wat dikker dan de “gewone” joggingstof.

De stof die ik zelf vaak gebruik bestaat voor het grootste deel uit katoen, 1/3 polyester en een klein beetje elastan. De stof heeft een gewicht van 310 gram / m2. Deze stof is niet super dik, het is zeker niet zo dan de binnenkant van de stof heel compact en dik is. Maar de stof is wel net fijn om te gebruiken voor truien en andere vergelijkbare kleding.

Ben je benieuwd hoe je een online miskoop van stof zoveel mogelijk kunt verkleinen? In deze blog vind je een paar handige tips.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!