Selecteer een pagina

Het naaipatroon van een broek op de stof leggen, zo doe je dat

Het naaipatroon van een broek op de stof leggen, zo doe je dat

Wil je graag zelf een broek gaan maken op de naaimachine? Ik zeg doen! Zelf heb ik een tijd terug een aantal broeken voor mezelf gemaakt en deze draag ik nog dagelijks. Het grote voordeel van het zelf maken van broeken vind ik vooral dat je deze helemaal kunt aanpassen aan jouw eigen lichaam. Zo kun je het patroon bijvoorbeeld eenvoudig wat langer of korter maken en de taille bijvoorbeeld net wat meer innemen of juist wat wijder maken. Twijfel je nog hoe je het naaipatroon van de broek het beste op de stof kunt leggen? In deze blog vertel ik je hoe je dit doet.

Hoeveel stof heb je nodig voor het maken van een broek?

Bij de meeste naaipatronen vind je al een voorbeeld waarin je kunt zien hoe je de verschillende patroondelen van het naaipatroon van de broek het voordeligste neer kunt leggen op de stof. Als je zo’n voorbeeld hebt dan wordt het een stuk makkelijker en kun je ook meteen al zien hoeveel stof je precies nodig hebt. Heb je zo’n beschrijving niet, dan kan het soms even een beetje puzzelen zijn, maar zo heel ingewikkeld is het ook niet. 😉

Hoeveel stof je nodig hebt voor het maken van een broek is afhankelijk van het patroon dat je wilt gaan gebruiken. Is het bijvoorbeeld een wat rechter, niet zo wijd, model? Dan kun je kijken of je het voor- en het achterpand van de broek naast elkaar op de stof kunt leggen. Dit zou de meest voordelige manier zijn en het minste stof kosten. De andere patroondelen zoals de tailleband of het beleg kun je dan hieronder of hierboven plaatsen.

Zorg wel dat je rondom het patroon nog genoeg ruimte hebt voor het aantekenen of aanknippen van de naadtoeslag en zoom. Bij sommige patronen is dit al bij het patroon aangetekend, het kan dus handig zijn om dit even in de beschrijving te checken. 😉

Of de panden naast elkaar passen is ook afhankelijk van de breedte van de stof. De meeste stoffen die je tegen zult komen zijn vaak 1,40 meter breed. De stof is vaak in de lengte dubbelgevouwen. Aan één kant vind je dan de stofvouw. En aan de andere kant zie je dat de 2 rafelige zijkanten (of de kanten waar het merk van de stof op staat gedrukt) op elkaar zijn gevouwen.

De stof wordt zo gevouwen dat de lengtedraden van de stof evenwijdig lopen aan de stofvouw. Dit heeft alles te maken met de draadrichting. Dit is de manier waarop de stof is geweven. Je kunt de patroondelen van de broek dan ook het beste zo in de lengte uit gaan knippen. Op deze manier zal de stof namelijk het mooiste “vallen” en minder snel gek gaan “trekken”.

De zelfkant van de stof

Als je ziet dat het voor- en achterpand van jouw naaipatroon van de broek te breed zijn om naast elkaar te leggen, dan kun je deze beter onder elkaar plaatsen. Soms kun je hier nog wel wat mee schuiven en past de bovenkant van bijvoorbeeld het achterpand wel naast de onderkant van het voorpand. Zo heb je bijvoorbeeld weer net wat minder stof nodig, maar dit wel echt afhankelijk van je patroon.

Het kan dus vaak ook een kwestie zijn van even schuiven en uitproberen. Vind je het lastig om in te schatten hoeveel stof je precies nodig hebt? Dan kun je ook een andere stof die je nog hebt liggen even als voorbeeld nemen. Je kunt hier de patroondelen alvast opleggen en zo kijken hoe je deze het voordeligste neer kunt leggen. Je kunt dan heel makkelijk meten hoeveel stof je eigenlijk nodig hebt.

Het naaipatroon van een broek op de stof leggen, een paar handige tips:

De draadrichting

Zoals je hierboven al kon lezen is het belangrijk om goed op de draadrichting te letten. Op de patroondelen staat bijna altijd een wat langere pijl. Deze pijl moet recht lopen met de lengte draden van de stof (evenwijdig aan de zelfkant en de stofvouw). Benieuwd hoe je dit doen? Ik laat het je zien in deze blog.

Vaak kan het heel verleidelijk zijn om de patroondelen bijvoorbeeld net een beetje schuin te leggen, omdat je dan net wat minder stof nodig hebt. Maar het kan wel zo zijn dat je dit aan het einde wel echt terug gaat zien in je broek. Hoe verleidelijk het soms dus ook kan zijn, het is toch slim om dit niet te doen. 😉

De vleug en de print

Naast de draadrichting is het ook handig om op de vleug en een eventuele print van de stof te letten.

Met name fluwelen (en andere “aaibare”) stoffen hebben vaak een vleug. Wanneer je met je hand in 2 verschillende richtingen over de stof heen strijkt, zal je bijvoorbeeld verschil voelen in de textuur, maar ook een kleurverschil zien.

Om ervoor te zorgen dat je dit kleurverschil straks niet in je broek ziet tussen de verschillende patroondelen is het belangrijk om alle onderdelen van het naaipatroon in dezelfde richting op de stof te leggen, waarbij de vleug van de stof bij alle onderdelen in dezelfde richting loopt.

Dit geldt ook voor stoffen met print. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je de straks een patroondeel hebt waarbij de print per ongeluk van onderen naar boven loopt. Plaats deze patroondelen daarom altijd in dezelfde richting.

Heeft juist stof geen vleug of print dan kun je de patroondelen van het voor- en achterpand soms ook tegen elkaar in leggen, zoals op onderstaande foto.

De patroondelen van een korte broek op de stof leggen

De goede kant van de stof

Zelf vind ik het altijd het handigste om de goede kant van de stof aan de buitenkant te houden. Maar er zijn ook mensen die de stof juist opnieuw vouwen, zodat de goede kant aan de binnenkant zit. Je kunt hierbij vooral even kijken wat jij zelf fijn vind.

Vind je het lastig om te bepalen van de “goede kant” van de stof is? Klik dan hier om er meer over te lezen.

De stof kun je het beste al dubbelgevouwen knippen. Op deze manier heb je namelijk straks automatisch 2 voorpanden en 2 achterpanden. Waarvan er ook automatisch al eentje in spiegelbeeld is. Dit scheelt je aardig wat werk. 😉

De stofvouw

Vaak wordt (een deel van) de tailleband of het beleg nog tegen de stofvouw aangelegd. Wanneer je dit moet doen dan staat dit vaak ook al op het naaipatroon van de broek aangegeven of in de beschrijving vermeld. Wanneer je een onderdeel tegen de stofvouw aanlegt en vervolgens uitknipt, dan wordt dit deel automatisch 2 keer zo groot. Je krijgt dan geen naad bij dit onderdeel.

Het uitknippen van de patroondelen

Wanneer je alle patroondelen op de goede plaats hebt neergelegd kun je deze vervolgens vastspelden, zodat deze niet meer zullen verschuiven. Je kunt hierna de patroondelen uit de stof gaan knippen. Vergeet hierbij niet de naadtoeslag en de zoom. 😊 Zelf gebruik ik altijd naadtoeslagmagneetjes om deze aan te knippen. Zo knip je binnen een handomdraai de goede naad en zoom aan, zonder dat dit veel extra werk is.

naadtoeslagmagneetjes voor op je stoffenschaar

Naadtoeslagmagneetjes

10 magneetjes van 0,5 mm

€5,95 bij Bol.com

Wanneer je dit hebt gedaan is het tijd om je broek in elkaar te gaan zetten op de naaimachine. 😊

Tip! Twijfel je nog een beetje of de lengte van de broek wel goed is? Het kan dan slim zijn om een wat bredere zoom aan te knippen. Op het eind kun je dan de goede lengte van de broek bepalen en heb je net wat meer ruimte om hiermee te “spelen”.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!