Selecteer een pagina

Het ontstaan van de Granny Squares

Granny squares haken iets voor oma’s? Echt niet het is juist harstikke hip! Wanneer je al wat langer met haken bezig bent, dan ken je ongetwijfeld de granny squares, de vaak kleurrijke gehaakte vierkantjes die samen bijvoorbeeld een sjaal of sprei kunnen vormen. Een makkelijke techniek, zeker ook geschikt voor beginners, en het resultaat is super vrolijk!


Maar goed waar komt de granny square eigenlijk vandaan?

Er gaan verhalen rond dat de eerste patronen van de granny squares zijn ontstaan aan het einde van de 19e eeuw.
Garen was niet makkelijk te krijgen en bovendien ook niet goedkoop. Kleine hoeveelheden garen en restjes die overbleven van andere projecten werden verzameld en hiervan werden kleine vierkantjes gehaakt, de granny square! Van deze vierkantjes konden dan weer dekens en kleden gemaakt worden. Kortom een goedkope manier om er voor te zorgen dat je al het garen kunt gebruiken.

In de jaren 70 kwam deze techniek weer helemaal terug, in tegenstelling tot vroeger werden nu niet alleen dekens en kleden van de vierkantjes gemaakt, maar ook hele kledingstukken. Dit paste natuurlijk perfect in het kleurrijke tijdsbeeld van die tijd! Of alle kinderen die een gehaakt pakje kregen aangetrokken hier blij mee waren, was natuurlijk de vraag, maar het was zeker een tof effect!

Ook in deze tijd duiken de granny squares nog regelmatig op, zo zijn ze bijvoorbeeld op de catwalk bij Dior en
Dolce & Gabbana gespot. Hier werd weer duidelijk hoe tof en kleurrijk de vierkantjes zijn en wat je er al niet van kan maken, van rokken en jasjes tot avondjurken, de mogelijkheden zijn eindeloos!


Waarom heten het granny squares?

Oma vierkantjes? Eigenlijk een hele gekke naam voor zo’n mooie techniek. Hoezo heten het granny squares? Er wordt gesuggereerd dat met name voor oudere mensen deze haaktechniek goed werkt. Je kan het patroon letterlijk voelen, de ruimtes die ontstaan door het gebruik van lossen zijn makkelijk te herkennen en te tellen en je weet hierdoor ook wanneer je weer begint aan een nieuwe rij. Goed te doen dus voor mensen met wat slechter zicht.


Variaties

Inmiddels zijn er natuurlijk talloze variaties op de granny square, niet altijd meer vierkant maar ook vijf- of zeshoekig of rond behoren tegenwoordig tot de mogelijkheden. Er zijn patronen van granny squares met bloemen en ga zo nog maar even door. En natuurlijk kan bij het haken van de granny squares eindeloos gevarieerd worden met verschillende kleuren garen.

Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos en je kan dus echt van alles maken van granny squares, van dekens, tot kussenhoezen tot kleding etc. Heb jij al eens iets gehaakt met granny squares? Laat het me weten in de reacties!