Selecteer een pagina

Granny Squares, hoe zijn ze onstaan?

Granny squares, hoe zijn ze ontstaan en wat kun je ermee maken?

Granny squares haken iets voor oma’s? Echt niet, allang niet meer, je ziet ze steeds vaker.
Wanneer je al wat langer met haken bezig bent, dan ken je ongetwijfeld de granny squares, de vaak kleurrijke gehaakte vierkantjes die samen bijvoorbeeld een sjaal of hip vest kunnen vormen. Een makkelijke techniek, zeker ook geschikt voor beginners, en het resultaat is super vrolijk!

Maar goed waar komt de granny square eigenlijk vandaan?

Er gaan verhalen rond dat de eerste patronen van de granny squares zijn ontstaan aan het einde van de 19e eeuw. Garen was niet makkelijk te krijgen en bovendien ook niet goedkoop. Kleine hoeveelheden garen en restjes die overbleven van andere projecten werden verzameld en hiervan werden kleine vierkantjes gehaakt, kortom de eerste granny squares! Van deze vierkantjes konden dan weer dekens en kleden gemaakt worden. Dit was destijds een goedkope manier om er voor te zorgen dat je al het garen kon gerbuiken.

In de jaren 70 kwam deze techniek weer helemaal terug. In tegenstelling tot vroeger werden nu niet alleen dekens en kleden van de vierkantjes gemaakt, maar ook hele kledingstukken. Dit paste natuurlijk perfect in het kleurrijke tijdsbeeld van die tijd! Of alle kinderen die een gehaakt pakje kregen aangetrokken hier blij mee waren, dat is natuurlijk de vraag. 😉 Wanneer je zoekt op ‘vintage 70s crochet’ op Pinterest dan zie je namelijk aardig wat heftige items voorbij komen. Maar eerlijk is eerlijk, persoonlijk vind ik dit ook wel weer tof om te zien.

Ook in deze tijd duiken de granny squares nog regelmatig op, zo zijn ze bijvoorbeeld een aantal jaar terug op de catwalk bij Dior en Dolce & Gabbana gespot. Hier werd weer duidelijk hoe tof en kleurrijk de vierkantjes zijn en wat je er al niet van kan maken. Van rokken en jasjes tot avondjurken, de mogelijkheden zijn eindeloos! En ook zeker met de nieuwe tiktok-trends zie je regelmatig toffe gehaakte truien en vesten voorbij komen, 9 van de 10 keer gemaakt met granny squares.

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Waarom heten het eigenlijk granny squares?

Oma vierkantjes? Eigenlijk een hele gekke naam voor zo’n mooie techniek. Hoezo heten het granny squares? Er wordt gesuggereerd dat met name voor oudere mensen deze haaktechniek goed werkt. Je kan het patroon letterlijk voelen, de ruimtes die ontstaan door het gebruik van lossen zijn makkelijk te herkennen en te tellen. Hierdoor weet je ook wanneer je weer begint aan een nieuwe rij. Goed te doen dus voor mensen met wat slechter zicht.

Welk garen kun je het beste gebruiken voor grany squares?

In principe kun je ieder garen gebruiken voor het haken van de granny squares. Het geeft natuurlijk een heel tof effect om verschillende kleuren garen te gebruiken, ideaal dus om alle restjes op te maken. Al zou ik je wel aanraden om wel te letten op de dikte van het garen. Wanneer je verschillende garens gaat gebruiken, wil je wel dat deze draden ongeveer allemaal even dik zijn, zodat het vierkantje ook mooi gelijkmatig en strak zal zijn. Maar voor de rest kun je natuurlijk helemaal los gaan.

Wanneer je merkt dat de vierkantjes na het haken trouwens nog niet helemaal mooi strak zijn. Dan kun je ervoor kiezen om de gehaakte vierkanten te blocken. De vierkantjes maak je dan nat door ze te besprayen met water en je spant ze dan als het ware op een soort mal, zodat ze strak staan. Wanneer je dit laat drogen en je de granny’s hierna weer loshaalt, zal je zien dat ze super mooi strak en gelijkmatig zijn.

Tip! Wil je lekker snel resultaat kies dan voor een mooi chunky garen of haak met 2 of 3 draden tegelijk. Gebruik een grotere haaknaald en binnen no time heb je zo een trui of vest gehaakt.

Variaties op de klassieke granny square

Inmiddels zijn er natuurlijk talloze variaties op de granny square, niet altijd meer vierkant maar ook vijf- of zeshoekig of rond behoren tegenwoordig tot de mogelijkheden. Er zijn patronen van granny squares met bloemen en ga zo nog maar even door. En natuurlijk kan bij het haken van de granny squares eindeloos gevarieerd worden met verschillende kleuren garen.

Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos en je kan dus echt van alles maken van granny squares, van dekens, tot kussenhoezen tot kleding etc. Ben je benieuwd hoe je de klassieke granny square zelf kunt haken? In deze blog laat ik het je zien, en geloof mij, het is makkelijk dan je denkt 😉

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!