Selecteer een pagina

Hoe herken je de goede kant van de stof?

Hoe herken je de goede kant van de stof?

Bij sommige stoffen is het natuurlijk heel eenvoudig om de goede kant van de stof te herkennen. Deze stoffen hebben bijvoorbeeld aan één zijde een mooie print en de binnenkant van de stof is dan meer effen. Bij andere stoffen kan dit soms wat lastiger zijn. En daarom vind je in deze blog een aantal tips om de juiste kant eenvoudig te herkennen.

In principe zijn er geen vaste regels voor het kiezen van de juiste kant van de stof. Zo heb ik zelf een keer de zachte binnenkant van een joggingstof gebruikt als de juiste zijde. Officieel was deze kant de “verkeerde” kant, maar dit heb ik toen omgewisseld, zodat ik hiermee een zachte, warme voering kon maken. Mocht het dus zo zijn dat je de “verkeerde” kant van de stof eigenlijk mooier vind, en dat je deze kant liever als buitenkant van je kledingstuk wilt, voel je dan vooral vrij om deze kant als de goede kant van jouw stof te kiezen. Dit is helemaal aan jou.

Tips om de goede kant van de stof te herkennen:

  • In sommige gevallen kan de print van de stof je heel veel vertellen. Dit kan zo duidelijk zijn dat er op één zijde van de stof wel een print is gedrukt en aan de andere kant niet. Soms is dit toch nog wat lastiger om te zien. Maar misschien zie je bijvoorbeeld wel dat de stof aan de ene kant mooie helderdere kleuren heeft, dan aan de andere kant. Uiteraard is de kant met de heldere kleuren de goede kant. Ook bij glimmende stoffen, zoals metallic versies is dit vaak vrij duidelijk om te zien. De kant die meer glimt of glanst is vaak de juiste kant van de stof. Mocht het bij jouw stof niet zo goed te zien zijn, dan is het altijd handig om jouw stoffen in goed daglicht te bekijken. Neem de stof bijvoorbeeld even mee naar buiten of bekijk de stof goed bij een raam. Bij dit licht zie je misschien toch kleine verschillen aan beide kanten van de stof.
  • De structuur van de stof kan ook een duidelijke aanwijzing zijn voor de goede zijde. De verkeerde kant kan wat ruwer en stugger aanvoelen. Al is dit bij sommige stoffen wel wat lastiger om op te merken. In zo’n geval zou ik je eigenlijk willen aanraden om die kant te kiezen die jij het mooiste vind.
  • Stoffen met een vleug kunnen je vaak ook nog een aantal hints geven over de juiste kant van de stof. De vleug is meestal namelijk beter zichtbaar aan de goede kant van de stof.
  • De zelfkant van de stof kan je ook een hoop informatie geven. In de zelfkant zie je vaak kleine gaatjes. Deze gaatjes zouden je kunnen vertellen wat de verkeerde kant is en welke de goede kant. Wanneer je heel licht met je vinger over deze gaatjes in de stof gaat, zal je aan de twee kanten verschil voelen. De kant waar de gaatjes het beste voelbaar zijn, zou de verkeerde kant van de stof moeten zijn. De kant waar de gaatjes het minst voelbaar zijn, dat zou de goede kant zijn.
    Daarnaast zie je ook vaak dat de zelfkant aan de verkeerde kant van de stof meer opvalt. Deze is dan beter zichtbaar of aan deze kant loopt de print bijvoorbeeld niet helemaal door in de zelfkant.

Naaipatroon reversible schoudertas

Met dit naaipatroon maak je binnen no time je eigen toffe schoudertas. Het leuke van dit patroon is dat je de tas aan 2 kanten kunt gebruiken. Je hebt dus eigenlijk 2 tassen in 1.

Nu voor maar €7,50

Heb je de goede kant gevonden?

Heb je eenmaal de goede kant van de stof gevonden? Geef dit dan bijvoorbeeld met een speld aan, zodat je hiermee niet de mist in kunt gaan. Zorg er ook voor dat je alle patroondelen uit de zelfde kant knipt. Zo op het oog lijkt het misschien of er geen verschil in de voor- en de achterkant van de stof zit. Maar je zult zien dat wanneer je twee panden aan elkaar hebt genaaid, eentje met de voorkant en eentje met de achterkant van de stof, dat je dan wel degelijk verschil zult zien.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!