Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Hoe kies je de goede dikte van je naaimachinenaald?

Hoe kies je de goede dikte van je naaimachinenaald?

In deze blog kon je al lezen hoe je de goede soort naaimachinenaald kunt vinden. Denk hierbij aan speciale naalden voor denim, stretchstoffen of leer. Maar ook de dikte van de naaimachinenaald speelt hierin een rol. In deze blog lees je hier meer over.

De dikte van de naaimachine, de verschillende opties

Er zijn naaimachinenaalden in verschillende diktes. Zo heb je bijvoorbeeld dunne naalden voor dunnere stoffen en dikkere naaimachinenaalden voor dikkere stoffen. Op zich is dit vrij logisch. Eigenlijk kun je voor jezelf gewoon aanhouden dat hoe dikker de stof, des te dikker ook de naaimachinenaald moet zijn.

De diktes variëren van 60 t/m 120. Dit zijn de Europese maten. Onder deze maten zie je vaak ook de Amerikaanse maten staan.

Naalddikte 60 / 70

Deze naalden kun je gebruiken voor de echt dunnere stoffen, zoals chiffon, voile, vitrage, organza. Je kunt hierbij als leidraad een beetje aanhouden dat je door deze stoffen vaak heen kunt kijken, dat ze een beetje doorschijnen. Qua gewicht zijn deze stoffen ook een stuk lichter

Tip! Voor de wat meer kwetsbare stoffen zoals organza en zijde kun je het beste een microtexnaald gebruiken. Deze naaimachinenaald heeft een extra scherpe punt.

Naalddikte 80 / 90

Deze naalden zal je waarschijnlijk het meest gebruiken. Denk hierbij aan katoen, viscose, polyester, dunnere wollen stoffen. enz.

Dikte 90 kun je bijvoorbeeld gebruiken voor stoffen die net iets dikker zijn, zoals linnen en dunnere varianten van spijkerstof.

Naalddikte 100 / 120

Dan worden de stoffen ook net weer wat dikker. Stoffen die hierbij passen zijn bijvoorbeeld weer wat dikkere spijkerstoffen, meubelstoffen of canvas. Ook wanneer je bijvoorbeeld verschillende dikkere lagen stof op elkaar wilt gaan naaien bij een jas, of een deken wilt quilten, kun je ook een wat dikkere naaimachinenaald gebruiken. Voor dikkere stoffen zoals leer kan je bijvoorbeeld weer meer rond de 120 gaan zitten.

Universele naaimachinenaalden Schmetz set

Universele naaimachinenaalden

Schmetz naaimachine naalden universeel 130/705 H 70 / 80 / 90 (10 stuks totaal)

€5,75 bij Bol.com

Hoe kies je de goede dikte naaimachinenaald?

Wanneer je de goede soort naaimachinenaald  hebt gevonden is het tijd om naar de dikte van de naald te gaan kijken. Is de stof heel fijn en wat dunner, of juist wat dikker? Je kunt hierbij ook vergelijken of de stof dikker of dunner dan gemiddeld is. Je kunt hierbij bijvoorbeeld een normale standaard katoenen stof in gedachten houden. Is de stof gelijk aan deze variant? Dan kies je voor dikte 80 / 90. Is de stof dunner dan ga je meer richting 60 / 70. Maar is de stof juist zwaarder en dikker dan zal je misschien meer richting 100 / 120 gaan.

Vaak is dit ook een beetje uitproberen. Je kunt de steken bijvoorbeeld eerst even uitproberen op een rest stukje van je stof dat je overhebt van het uitknippen van de patroondelen. Het is dan ook handig om verschillende diktes van de verschillende naaimachinenaalden in huis te hebben. De setjes met de verschillende maten zijn hiervoor ideaal. Zo kun je thuis op je gemak even uitproberen welke naald het beste bij jouw stof past, zonder dat je tussendoor weer naar de winkel moet rennen of moet wachten tot je online bestelling binnen is.

Tip! Zorg ook dat je genoeg naalden op voorraad hebt. Het gebeurt namelijk nog wel eens dat een naald kan breken tijdens het naaien op de naaimachine. Zelf heb ik dit ook regelmatig gehad. En er is dan niets zo vervelend als er achter komen dat dit de laatste naaimachinenaald was die je in huis had, en dat je hierdoor dan niet verder kunt achter de naaimachine. Wanneer je zorgt dat je een extra setje thuis hebt liggen, kun je dit heel makkelijk voorkomen. 😉

Digitale naaimachine scheurkalender

Naaimachine Scheurkalender 2025

Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!