Selecteer een pagina

Hoe kies je de juiste dikte haaknaald voor het haken van kleding?

Hoe kies je de juiste dikte van je haaknaald? Online leren haken

Bij ieder nieuw haakproject komen steeds weer dezelfde vragen voorbij. Welk garen ga je gebruiken? En natuurlijk welke haaknaald hoort hierbij? In deze blog vertel ik je hoe je moeiteloos de juiste dikte haaknaald voor jouw nieuwe project kunt kiezen.

Over het algemeen geld, des te dunner het garen, des te dunner de haaknaald die je moet gebruiken. Nu zijn er haaknaalden in allerlei verschillende diktes. Van ongeveer 0,75 mm tot ruim 18 of 20 mm. Deze grote, dikke haaknaalden worden meestal van hout gemaakt. En kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het haken van textielgaren of een ander dik chunky garen.

Het is altijd handig om eerst op het label van je garen te kijken. Hier staat namelijk precies op vermeld welke dikte haaknaald je het beste kunt gebruiken. Makkelijker kan niet toch? Onderstaand label is van het garen Yarn & Colors Epic, en voor dit garen word dus haaknaald nr. 5 aangeraden.

Label garen, hoe kies je de goede haaknaald?

Toch kan je hiermee nog wat gaan variëren. Wil je bijvoorbeeld dat jouw haakwerk wat strakker word en dat het gehaakte item mooi dicht moet zijn? Dan kun je het beste een wat kleinere haaknaald gebruiken.

Wil je daarentegen juist dat de steken wat losser worden, zodat jouw haakproject wat luchtiger wordt? Dan kies je juist voor een wat dikkere haaknaald.

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Haak je juist wat strakker of wat losser?

Daarnaast haakt iedereen ook een beetje anders. Zo zijn er mensen die bijvoorbeeld vrij strak haken, maar ook mensen die juist wat losser haken. Ook dit heeft invloed op hoe jouw zelfgemaakte item er straks uit ziet, en met name ook op de grootte van jouw item. Bij de meeste grotere patronen, zoals kleding, wordt daarom ook vaak aangeraden om eerst een proeflapje te haken en deze te vergelijken met de afmetingen die in het patroon vermeld staan. Meestal is zo’n proeflapje 10 cm breed en 10 cm lang en staat het aantal steken hierbij vermeld. Wanneer je merkt dat jouw proefstukje groter is dan de beschreven afmetingen, dan kun je voor een wat kleinere haaknaald kiezen. Is jouw gehaakte stukje juist kleiner, dan kun je beter voor een wat dikkere haaknaald gaan.

Tip! In Nederland word de dikte van de haaknaad uitgedrukt in mm. Maar in andere landen zoals Engeland en Amerika wordt dit op een andere manier gedaan. Ga je dus aan de slag met een patroon in een andere taal, dan is dit zeker iets om even in gedachten te houden en zo nodig de maat van de haaknaald even om te rekenen

Hoe kies je de juiste dikte van de haaknaald als je het etiket niet meer hebt?

Wanneer je garen wilt gaan gebruiken waar je geen label meer bij hebt, dan zou ik je willen aanraden om gewoon een klein stukje te gaan proberen. Voor “normaal” acrylgaren gebruik ik zelf ongeveer haaknaald nr. 4. En wanneer je dit echt strak gehaakt wilt hebben, haaknaald nr. 3.
Voor wat dunner katoen zou ik haaknaald 2,5 / 3 aanraden.
En voor wat dikker katoenen garen, zoals de Epic van Yarn & Colors zou ik kiezen voor haaknaald 4 / 5.
Vanuit deze voorbeelden kun je dan zelf wellicht even uitproberen of je jouw haakwerk juist wat strakker of wat losser gehaakt wil hebben.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!