Selecteer een pagina

Hoe kies je de juiste knopen voor jouw zelfgemaakte kleding?

Hoe kies je de juiste knopen voor jouw zelfgemaakte kleding?

De knopen zijn vaak de laatste dingen die je aan je zelfgemaakte kleding toevoegt. Nu kunnen knopen een echte eyecatcher zijn, of juist heel subtiel, dit is net wat jij wilt. Maar waar moet je op letten bij kiezen van de juiste knopen? In deze blog geef ik je een aantal tips.

Voordat je jouw kledingstuk uit de stof gaat knippen is het al belangrijk om na te denken over de knopen die je wilt gaan gebruiken. De grootte van je knopen bepaalt namelijk de breedte van de overslag. Wanneer je gebruik maakt van een kant en klaar patroon staat er in de beschrijving aan gegeven hoe groot de knopen moeten zijn. Wil je liever grotere knopen gebruiken? Dan kun je eventueel zelf de overslagbreedte wat aanpassen. Is de overslag bijvoorbeeld 1,5 cm maar wil je graag knopen gebruiken met een doorsnee van 2 cm, dan kun je de overslagbreedte eenvoudig een halve cm breder maken. Zo weet je zeker dat de knopen goed op de overslag passen.

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Er zijn knopen van super veel verschillende materialen, denk aan bijvoorbeeld aan hout, kunststof en metaal, maar ook strass en parelmoer. Zelf heb ik een aantal jaar terug een vest gemaakt met hierop grote opvallende witte houten knopen. Helaas kwam ik na het wassen van het vest in de wasmachine er achter dat de knopen hier niet mooier van waren geworden. Houten knopen kun je, net als metalen knopen, beter voor het wassen verwijderen van de stof en deze naderhand weer op de stof vast zetten. Nu is dit natuurlijk niet het allerleukste klusje. Daarom kun je voor kleding in veel gevallen het beste kiezen voor kunststof knopen. Bij deze knopen heb je hier namelijk geen last van.

Wil je dat de knopen niet echt opvallen? kies dan voor knopen in dezelfde kleur als de stof. Tip! neem een stukje stof mee als je op knopenjacht gaat. Zo kun je meteen goed zien hoe de knopen op de stof staan. Kun je niet precies dezelfde kleur als de stof vinden? Kies dan het liefste voor een tint donkerder.

Is het juist wel de bedoeling dat de knopen de aandacht trekken? Kies dan voor extra grote knopen of knopen in een mooie opvallende kleur. Er bestaan ook knopen die bekleed zijn met stof, deze zijn ook erg tof voor wat chiquere kleding. Het is ook mogelijk om zelf knopen te bekleden met stof, hier zijn handige setjes voor te koop. Je legt een stukje stof in de mal en drukt de knoop hierin vast. Op deze manier kun je knopen maken met dezelfde stof als het kledingstuk. Of juist knopen van een andere stof, zodat deze extra opvallen. Kies bijvoorbeeld voor een toffe opvallende stof met (bloemen)print en gebruik deze knopen op een effen stof.

Daarnaast is het ook slim om op de dikte van de stof te letten wanneer je naar de goede knopen op zoek gaat. Op dunne stoffen kun je het beste kleine plattere knopen gebruiken, omdat het anders erg zwaar wordt en kan gaan ‘hangen’. Heb je juist een dikkere stof gebruikt voor jouw zelfgemaakte kleding? Dan komen grovere, grotere knopen weer beter tot zijn recht.

Tip! Vraag je je af aan welke kant de knopen komen en aan welke kant de knoopsgaten? Lees dan vooral ook deze blog.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!