Selecteer een pagina

Hoe kies je een goed naaipatroon als beginner?

Hoe kies je een goed naaipatroon als beginner?

Je eerste zelfgemaakte kledingstuk… Het kan soms best een uitdaging zijn. Toch geloof ik echt dat dit iets is wat iedereen kan. Het begint natuurlijk allemaal met het kiezen van het naaipatroon en de stof. In deze blog vertel ik je hoe je een goed naaipatroon kunt kiezen als beginner zijnde.

Bedenk van te voren wat je wilt gaan maken

Het kan fijn zijn om voor jezelf alvast een plan te hebben met wat je precies wilt gaan maken. Voor het maken van kleding op de naaimachine zal je 9 van de 10 keer gebruik maken van een naaipatroon. Dit papieren patroon bestaat uit verschillende onderdelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voorpand, een achterpand, een mouw. Enz. Wanneer je deze verschillende onderdelen uit de stof knipt en vervolgens aan elkaar vast gaat naaien, krijg je vanzelf het kledingstuk van het voorbeeld. Eigenlijk is het dan gewoon een kwestie van de juiste volgorde en stappen volgen.

Tuurlijk kun je ook aan de slag zonder naaipatroon, maar dit is wel echt een stukje lastiger. Zo is het dan bijvoorbeeld veel moeilijker om echt een goede vorm in het kledingstuk te krijgen en dit zal je denk ik dan wel flink wat meer tijd kosten. Zeker als beginner kan het fijn zijn als je wat meer houvast hebt en gewoon het stappenplan en het naaipatroon kunt volgen.

Online workshop schoudertas maken op de naaimachine (1)

Maak je eigen reversible schoudertas

Wil jij ook leren hoe je zelf een schoudertas kunt maken op de naaimachine, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen?
Meld je aan voor de digitale workshop. Hierin laat ik je in verschillende video’s zien hoe jij dit ook kunt doen.

Nu voor maar €25

Tips voor het kiezen voor een naaipatroon als beginner

Het maken van je eigen kleding of andere accessoires hoeft in principe echt niet zo heel moeilijk te zijn. Het zijn vaak bepaalde details zoals zakken, ritsen, knopen, kragen enz. die het kledingstuk een stukje moeilijker kunnen maken. Wanneer je dit een paar keer hebt gezien, valt dit om eerlijk te zijn ook best wel mee. Het zijn eigenlijk vaak gewoon bepaalde trucjes die je even onder de knie moet krijgen.

Nu snap ik ook volledig dat je natuurlijk niet het liefste wilt starten met een kussensloop of een keukenschort. Vaak wordt dit aangeraden als één van de eerste projecten, maar ik vond dit zelf zo ongelofelijk saai. Bovendien zou ik deze items ook niet zo snel dragen of gebruiken. Ik geloof daarom ook echt dat je als beginner beter voor een naaipatroon kunt kiezen wat je echt heel tof vind en dat je ook echt zult gaan dragen, dan een naaipatroon wat enkel wordt aangeraden omdat het wat makkelijker zou zijn. Het is natuurlijk veel motiverender om echt iets te maken waar je ook echt trots op zal zijn en wat je ook echt zal gaan dragen. Toch kunnen onderstaande tips het misschien nog wel wat makkelijker voor je maken.

Kies voor een naaipatroon met een wat duidelijkere uitleg

Bij sommige tijdschriften en patronen kan de uitleg soms nogal beknopt zijn en vaak worden er dan ook verschillende afkortingen gebruikt. Wanneer je weet wat ze hiermee bedoelen, is dit geen probleem. Maar zijn deze termen nog nieuw voor je? Dan kan dit soms wel wat lastiger zijn. Een wat uitgebreidere beschrijving, kan dan een fijne oplossing zijn. Zo leer je meteen wat meer termen en technieken kennen, waardoor het de volgende keer ook weer wat makkelijker wordt.

Kies voor een wat makkelijkere sluiting

De sluiting van een kledingstuk kan soms het lastigste onderdeel zijn. Wanneer je het stap voor stap doet is het inzetten van een rits best te doen. En ook het maken van knoopsgaten is in principe geen hogere wiskunde. Maar wanneer je wat sneller resultaat wilt en eerst eens een beetje wilt kijken hoe die naaimachine precies werkt kun je ook prima kiezen voor een wat makkelijkere sluiting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (boho) gilet zonder sluiting of drukkers i.p.v. knopen.

Een eenvoudige pasvorm

Er bestaan verschillende kledingstukken die uit heel veel verschillende onderdelen bestaan of die heel veel verschillende (figuur)naden hebben. Eigenlijk is dit niet zo heel ingewikkeld, maar als je het je zelf iets makkelijker wilt maken, dan kun je ook voor een wat meer recht toe recht aan model kiezen.

Maak een kledingstuk van een stof zonder stretch

Bij sommige naaipatronen moet je ook voor specifieke stoffen kiezen. Neem bijvoorbeeld het naaipatroon van een T-shirt of een stretch jurk, het is wat lastiger om dit te maken van een stof die niet rekbaar is 😉. Wanneer je start met een stof zonder stretch maak je het voor je zelf een stukje makkelijker als beginner zijnde.

Wil je wel starten met een naaipatroon waar je een stretch stof voor moet gebruiken? Dan kun je het beste kiezen voor een wat stevigere (katoenen) tricot. Deze vind ik zelf over het algemeen wat makkelijker om te verwerken dan de dunnere rekbare stoffen.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!