Selecteer een pagina

Hoe kun je je haaknaald het beste vasthouden?

Online haakles: je haaknaald vasthouden

Wanneer je net leert haken is het misschien een klein beetje zoeken hoe je je haaknaald het beste vast kan houden. In deze blog laat ik je zien hoe je dit op 2 verschillende manieren kan doen.

In principe kan je de haaknaald op 2 manieren vasthouden. Manier 1 is net alsof je een pen vasthoudt en manier 2 is zoals je ook een mes vasthoudt tijdens het eten. Wanneer je rechtshandig bent, dan houdt je jouw haaknaald in je rechterhand en het haakwerk in je linkerhand.

Ben je linkshandig? Dan houd je de haaknaald eigenlijk op precies dezelfde manier vast, maar dan in je linkerhand en je haakwerk in je rechterhand.

Manier 1: Wanneer je de haaknaald als een pen vasthoudt, dan stuur je de haaknaald voornamelijk met je wijsvinger en je middelvinger. Zelf vind ik deze houding persoonlijk het prettigst. Met deze houding heb ik het idee dat ik goed bij kan sturen.

Online haakles: je haaknaald vasthouden, de pengreep

Wanneer je de haaknaald als een mes beet hebt, ook wel bekend als de duimgreep, dan stuur je de haaknaald juist meer met je duim. De haaknaald gaat dan onder je hand door. Veel mensen vinden deze manier juist fijner, omdat het hun handen tijdens het haken juist minder zal belasten.

Leren haken, je haaknaald vasthouden

Zorg er vooral voor dat de haaknaald ontspannen in je hand ligt, en hou deze dan ook niet te strak vast. Dit kan er voor zorgen dat je kramp krijgt en bovendien haakt dit ook niet fijn, je zal dan bijvoorbeeld ook snel te strak haken.

Zeker in het begin zal het een beetje zoeken zijn en onhandig aanvoelen. Maar zodra je de slag te pakken hebt zal je zien dat het als vanzelf gaat, zonder na te denken zal je dan de steken haken. Wanneer je net begint met haken zou ik je willen aanraden om beide houdingen uit te proberen en kijken wat jij het handigste vindt. Naast je handen is het ook slim om op je schouders te letten, zorg dat deze laag en ontspannen blijven. Op deze manier zit je een stuk relaxter en voorkom je ook een verkrampte houding.

Tip! Haak je veel of ben je van plan om veel te gaan haken? Kies dan voor een ergonomische haaknaald. Deze haaknaalden zijn soms wat duurder maar kunnen ook veel fijner in de hand liggen. Hierdoor kun je veel langer haken zonder last van je handen te krijgen.