Selecteer een pagina

Hoe maak je een broek op de naaimachine?

Naaimachine Zelf kleding maken, hoe maak je een broek?

Voor het maken van jouw nieuwe favoriete broek kun je natuurlijk veel verschillende soorten patronen gebruiken. Dit kan een kant-en-klaar patroon zijn, uit bijvoorbeeld een modetijdschrijft of van internet. Of een zelfgemaakt patroon (eventueel gemaakt van een oude eigen broek). Maar hoe stik je de broek vervolgens in elkaar? Voor het maken van een eenvoudige broek kun je onderstaande volgorde aanhouden.

Knip de patroondelen uit de stof, let er op dat je een naadtoeslag en zoom aanknipt en dat je de patroondelen recht van draad op de stof legt.
In deze blog lees je meer over de draadrichting van de stof

Patroondelen broek, hoe maak je een broek op de naaimachine?

Mocht jouw patroon figuurnaden hebben dan kun je deze nu stikken. Vervolgens kun je de naden afwerken met een lockmachine of de zigzagsteek. Mocht je het fijner vinden, dan kun je de naden eventueel ook afwerken na het stikken.

Figuurnaad, DIY een broek maken

Ben je een broek aan het maken met een ritssluiting in de zijnaad? Dan is het handigst om nu eerst de rits inzetten, nu kun je er namelijk nog goed bij. Dit scheelt een hoop frustratie 😉.

Speld een voorpand en achterpand op elkaar, met de goede kanten van de stof op elkaar. Speld de zijnaden en de binnenbeennaden op elkaar en stik deze vervolgens vast op de naaimachine. Dit doe je voor allebei de broekspijpen.

DIY Zelf een broek naaien

Vervolgens keer je een broekspijp naar de goede kant, de andere pijp houd je binnenstebuiten. Hierna schuif je deze broekspijpen in elkaar, zoals te zien op de foto. De goede kanten van de stof liggen nu wederom op elkaar. Je kunt nu de kruisnaad in één keer gaan stikken, van middenvoor naar middenachter. De broek die ik hier aan het maken ben heeft een gulp, daarom stik ik de kruisnaad niet helemaal door, maar tot het punt waar de gulp begint.

Keer een broekspijp naar de goede kant, naaitutorial
Online Naailes, eigen kleding maken
Hoe stik je de kruisnaad van een broek?

Wanneer je dit hebt gedaan kun je je broek naar de goede kant keren, je zult zien dat je broek al bijna af is. Maak eventueel een gulp.

Naaimachinetutorial: Maak je eigen broek

Werk de bovenrand van de broek af met een beleg, tailleband of tunnel met elastiek. Wanneer je een tailleband op de broek zet kun je eventueel nog een knoopsgat maken en een knoop aanzetten.

Ten slotte maak je een zoom in de broek. En tadaaa jouw zelfgemaakte broek is helemaal af! 😊

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!