Hoe maak je een broek op de naaimachine?

Naaimachine Zelf kleding maken, hoe maak je een broek?

Voor het maken van jouw nieuwe favoriete broek kun je natuurlijk veel verschillende soorten patronen gebruiken. Dit kan een kant-en-klaar patroon zijn, uit bijvoorbeeld een modetijdschrijft of van internet. Of een zelfgemaakt patroon (eventueel gemaakt van een oude eigen broek). Maar hoe stik je de broek vervolgens in elkaar? Voor het maken van een eenvoudige broek kun je onderstaande volgorde aanhouden.

Knip de patroondelen uit de stof, let er op dat je een naadtoeslag en zoom aanknipt en dat je de patroondelen recht van draad op de stof legt.
In deze blog lees je meer over de draadrichting van de stof

Patroondelen broek, hoe maak je een broek op de naaimachine?

Mocht jouw patroon figuurnaden hebben dan kun je deze nu stikken. Vervolgens kun je de naden afwerken met een lockmachine of de zigzagsteek. Mocht je het fijner vinden, dan kun je de naden eventueel ook afwerken na het stikken.

Figuurnaad, DIY een broek maken

Ben je een broek aan het maken met een ritssluiting in de zijnaad? Dan is het handigst om nu eerst de rits inzetten, nu kun je er namelijk nog goed bij. Dit scheelt een hoop frustratie 😉.

Speld een voorpand en achterpand op elkaar, met de goede kanten van de stof op elkaar. Speld de zijnaden en de binnenbeennaden op elkaar en stik deze vervolgens vast op de naaimachine. Dit doe je voor allebei de broekspijpen.

DIY Zelf een broek naaien

Vervolgens keer je een broekspijp naar de goede kant, de andere pijp houd je binnenstebuiten. Hierna schuif je deze broekspijpen in elkaar, zoals te zien op de foto. De goede kanten van de stof liggen nu wederom op elkaar. Je kunt nu de kruisnaad in één keer gaan stikken, van middenvoor naar middenachter. De broek die ik hier aan het maken ben heeft een gulp, daarom stik ik de kruisnaad niet helemaal door, maar tot het punt waar de gulp begint.

Keer een broekspijp naar de goede kant, naaitutorial
Online Naailes, eigen kleding maken
Hoe stik je de kruisnaad van een broek?

Wanneer je dit hebt gedaan kun je je broek naar de goede kant keren, je zult zien dat je broek al bijna af is. Maak eventueel een gulp.

Naaimachinetutorial: Maak je eigen broek

Werk de bovenrand van de broek af met een beleg, tailleband of tunnel met elastiek. Wanneer je een tailleband op de broek zet kun je eventueel nog een knoopsgat maken en een knoop aanzetten.

Ten slotte maak je een zoom in de broek. En tadaaa jouw zelfgemaakte broek is helemaal af! 😊

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂