Selecteer een pagina

Hoe maak je een spoeltje op de naaimachine?

Bij het naaien maak je gebruik van een bovendraad en een onderdraad. De bovendraad komt van het klosje dat boven op de naaimachine staat. De onderdraad komt van het spoeltje dat onderin in de naaimachine zit. Wanneer je een nieuwe kleur garen gaat gebruiken of wanneer het garen op het spoeltje op is, dan moet je deze opnieuw opspoelen. Dit hoeft gelukkig niet met de hand. In deze blog laat ik je zien hoe je dit op de naaimachine kunt doen.


Er bestaan spoeltjes van plastic en van metaal. Controleer altijd goed of je het juiste spoeltje gebruikt. Verschillende merken naaimachines gebruiken namelijk verschillende soorten spoeltjes.


Plaats het klosje garen op de garenpen.

Hoe maak je een spoeltje

Laat het garen onder het zilveren knopje (de draadgeleider) doorlopen.

Hoe maak je een spoeltje

Wikkel het garen een stukje om het spoeltje en plaats het spoeltje daarna op de pin.

Hoe maak je een spoeltje

Schuif het spoeltje daarna naar rechts.

Hoe maak je een spoeltje

Bij sommige naaimachines moet je de knop, waarmee je de naald naar boven en naar onderen kan draaien naar buiten trekken, zodat de naald tijdens het opwinden van het spoeltje niet op en neer gaat. Dit is niet bij alle naaimachines nodig.

Een spoeltje opspoelen

Vervolgens kan je het pedaal indrukken en zal het spoeltje op gaan winden. Wanneer het spoeltje vol is, dan zal deze uit zichtzelf stoppen met draaien.

Een spoeltje opwinden

Ten slotte kan je het spoeltje terug naar links schuiven en de draad doorknippen. Je spoeltje is klaar.

Een spoeltje opwinden

Per naaimachine kan het maken van een spoeltje  iets verschillen, maar over het algemeen komt het op het zelfde neer. Mocht je twijfelen kijk dan altijd even in het instructieboekje.


Tip: Mocht er nog een klein beetje garen van een andere kleur op je spoeltje zitten dan kan je hier uiteraard gewoon overheen een andere kleur opwinden. Op deze manier hoef je niet ontelbaar veel verschillende spoeltjes te hebben.