Selecteer een pagina

Hoe maak je een spoeltje op de naaimachine?

Hoe maak je een spoeltje op de naaimachine?

Je naaimachine maakt gebruikt van een bovendraad en onderdraad. De bovendraad komt van het klosje dat boven op de naaimachine staat. De onderdraad komt van het spoeltje dat onderin in de naaimachine zit. Wanneer je een nieuwe kleur garen gaat gebruiken of wanneer het garen op het spoeltje op is, dan moet je deze opnieuw opspoelen. Dit hoeft gelukkig niet met de hand. In deze blog laat ik je zien hoe je dit op de naaimachine kunt doen.

Er bestaan verschillende soorten spoeltjes. Zo heb je bijvoorbeeld spoeltjes van plastic maar ook van metaal. Maar er bestaan dus ook verschillende spoeltjes voor verschillende naaimachines. Dit wist ik eerst ook niet. Ik gebruikte gewoon de standaardspoeltjes die ik bij een goedkopere winkel had gekocht. Tot degene die mijn naaimachine ging repareren zij dat dit niet zo’n goed plan was. (oeps 😉) Controleer dus altijd goed of je het juiste spoeltje voor jouw naaimachine gebruikt. Wanneer je twijfelt of op zoek bent naar een speciaal spoeltje kun je het beste langs een naaimachinedealer gaan. Hier verkopen ze vaak verschillende spoeltjes voor de verschillende naaimachines.  

Zo maak je een spoeltje op de naaimachine:

Plaats het klosje garen op de garenpen.

Plaats het klosje garen op de garenpen van je naaimachine

Laat het garen onder het zilveren knopje (de draadgeleider) doorlopen.

Laat het garen onder het zilveren knopje (de draadgeleider) doorlopen.

Wikkel het garen een stukje om het spoeltje en plaats het spoeltje daarna op de pin.
Tip! Je kunt het garen ook door het kleine gaatje aan de bovenkant van het spoeltje steken.

Wikkel het garen een stukje om het spoeltje en plaats het spoeltje daarna op de pin.

Schuif het spoeltje daarna naar rechts.

Schuif het spoeltje daarna naar rechts.

Bij sommige naaimachines moet je de knop, waarmee je de naald naar boven en naar onderen kan draaien naar buiten trekken, zodat de naald tijdens het opwinden van het spoeltje niet op en neer gaat. Dit is niet bij alle naaimachines nodig.

Spoeltje maken op de naaimachine. trek de knop aan de rechterkant naar buiten

Vervolgens kan je het pedaal indrukken en zal het spoeltje op gaan winden. Wanneer het spoeltje vol is, dan zal deze uit zichtzelf stoppen met draaien.

Zo maak je een spoeltje op de naaimachine

Ten slotte kan je het spoeltje terug naar links schuiven en de draad doorknippen. Je spoeltje is klaar.

Knip de draad door en plaats het spoeltje onderin je naaimachine

Tip! Mocht er nog een klein beetje garen van een andere kleur op je spoeltje zitten dan kan je hier uiteraard gewoon overheen een andere kleur opwinden. Op deze manier hoef je niet ontelbaar veel verschillende spoeltjes te hebben.

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!