Selecteer een pagina

Naaimachine Tutorial: Hoe maak je een zak in de zijnaad?

Naaimachine Tutorial: Hoe maak je een zak in de zijnaad?

Handige zakken in een kledingstuk zijn naar mijn mening onmisbaar. Super handig om kleine dingen, zoals sleutels in te doen, maar ik vind het persoonlijk ook fijn om gewoon met mijn handen in mijn zakken te lopen. Op dit moment ben ik een oversized warm vest aan het maken en hierbij zijn goede zakken eigenlijk onmisbaar. De zakken zitten verscholen in de naad en zijn hierdoor praktisch niet te zien. Steekzakken maken is niet zo heel moeilijk, in deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je dit doet.


Er zijn twee manieren om een zak in de zijnaad te maken, bij de ene manier is de zak een apart patroondeel. Maar je ziet ook wel eens dat het zakdeel al wordt aangeknipt, aan het patroon vast. Voor deze steekzakken heb ik gebruik gemaakt van een apart patroondeel.

Allereerst knip je de patroondelen uit de stof, het voorpand, het achterpand, en 4 zakdelen. Ik heb de patroondelen met 1,5 cm naadtoeslag uit de stof geknipt.

Patroondelen uit de stof geknipt, steekzakken naaien

Op de patroondelen staat de zakingang aangegeven. Neem deze tekens ook over op je stof, dit kun je bijvoorbeeld met kleermakerskrijt, spelden of met kleine inknipjes doen. Doe dit bij het voorpand, het achterpand en de zakdelen.

zakingang aangeven op de stof, steekzakken maken

Werk de naadtoeslag van het kledingstuk en het zakdeel af, dit kan met een zigzagsteek of op de lockmachine. Aangezien ik mijn vest nog ga voeren heb ik ervoor gekozen om dit niet te doen.

Vervolgens leg je de goede kant van een zakdeel op de goede kant van je voorpand, met de tekens / inknipjes op elkaar. Stik de zakingang vervolgens op de naaimachine, doe dit 1 cm vanaf de zijkant.

Patroondelen om zakken in kleding te maken
Patroondelen geruite stof, zakken in kledingstuk maken

Dit herhaal je vervolgens bij het andere voorpand, en bij het achterpand, in totaal doe je dit dus 4 keer.

Strijk de naadtoeslag naar de zak toe.

Patroondelen om een zak in de naad van je kleding te naaien

Leg vervolgens het voorpand incl. de zak op het achterpand met de zak, dit doe je met de goede kanten op elkaar. Zorg dat de naden goed op elkaar liggen en stik vervolgens de naad, 1,5 cm vanaf de zijkant, zoals te zien op onderstaande foto

Uitleg hoe maak je een steekzak in een kledingstuk

Knip de naadtoeslag van het achterpand in tot het stiksel van de zak. Ten slotte kun je de naad open strijken en de zak naar het voorpand toe strijken.

Tutorial een steekzak in de zijnaad maken

En voilà jouw zak in de zijnaad is helemaal af!

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!