Selecteer een pagina

Hoe maak je een zoom met een tweelingnaald?

Zo maak je een zoom met een tweelingnaald

Zeker als je werkt met rekbare stoffen is het aan te raden om een zoom te maken met een tweelingnaald. Aan de voorkant krijg je een dubbel evenwijdig stiksel en aan de achterkant verschijnt een zigzagsteek. Op deze manier zorg je ervoor dat de zoom rekbaar blijft. Daarnaast is het ook nog eens een mooie afwerking, en zorgt het ervoor dat je kledingstuk een professionele uitstraling krijgt. In deze blog laat ik je zien hoe je een zoom met een tweelingnaald kunt maken.


Net als bij “gewone” naaimachinenaalden, zijn er ook veel verschillende soorten tweelingnaalden. Kies altijd de naald die past bij de stof die je wilt gaan naaien.

Wil je hier meer over lezen, bekijk dan vooral ook even deze blog.

Naast verschillende naalden voor verschillende soorten stoffen zijn er ook tweelingnaalden in verschillende breedtes verkrijgbaar. Persoonlijk vind ik het zelf altijd wat mooier en wat stoerder ogen als de zoom wat breder is, maar kies vooral de naald die bij jouw item past.


Zo maak je een zoom met een tweelingnaald:

Verwissel de naald in je naaimachine, zoals je ook gewend ben met andere naaimachinenaalden. Schuif de naald met de platte kant naar achteren in de houder.

Wanneer je een zoom gaat maken met een tweelingnaald, werk je met 2 bovendraden en 1 onderdraad. Je moet er daarom voor zorgen dat je 2 klosjes boven op de naaimachine hebt staan en 1 spoeltje zoals normaal onderin de naaimachine. Wanneer je geen 2 klosjes van dezelfde kleur hebt, kan je hier eventueel ook een spoeltje voor gebruiken.


Tip! Kies voor goed en stevig naaigaren, om te voorkomen dat je zoom snel kan knappen.


Veel naaimachines hebben bovenop een extra pin waar je het extra klosje / spoeltje op kan zetten. Is dit niet het geval dan kan je beide spoeltjes ook plaatsen zoals te zien op de foto. Let er dan wel op dat de spoeltjes in tegengestelde richting draaien.

Zo maak je een zoom met een tweelingnaald

De 2 bovendraden rijg je gewoon samen in zoals je dat ook doet met een enkele bovendraad. Alleen wanneer je bij de tweelingnaald bent aangekomen, werkt dit iets anders. Door iedere naald rijg je nu 1 draad. Wanneer je een automatische draadinrijger op je naaimachine hebt, gebruik je deze nu niet.

Zo maak je een zoom met een tweelingnaald

De onderdaad rijg je gewoon in zoals je bent gewend.

Stel de naaimachine in op een gewone, normale, rechte steek (ook wanneer je een stretchstof gaat naaien) De steeklengte is ongeveer 3 of 4. De draadspanning ongeveer op 3. Je kan nu beginnen met stikken.

Maak een proeflapje en kijk of de zoom is zoals je dat graag wilt. Mocht dit nog niet helemaal naar wens zijn dan kan je nog wat variëren met de steeklengte en de draadspanning.

Wanneer je tevreden bent over hoe de zoom er uit ziet op je proeflapje, pers je de zoom in je kledingstuk. Je stikt de zoom altijd met de goede kant van het kledingstuk naar boven. Kijk goed op welke afstand van de rand je de zoom gaat stikken, het is handig om hierbij de hulplijnen op het naaiplaatje te gebruiken. Probeer zo dicht mogelijk bij de rand van de stof te naaien, zodat je het te veel aan stof niet naderhand nog weg moet knippen.

Tip! Ik heb er bij dit kledingstuk voor gekozen om de onderrand eerst af te werken op de lockmachine en deze naderhand door te stikken met de tweelingnaald. Op deze manier hoef je niet precies bij de rand van de stof te naaien, aangezien de rand van de stof al is afgewerkt. Dit kan een hoop frustratie schelen 😉


Zo maak je een zoom met een tweelingnaald
Tweeling naaimachinenaald Schmetz

Tweeling naaimachinenaalden

Schmetz Naaimachine tweeling naald universeel 130/705 H ZWI maat 4,0 dikte 80, 1 stuks

€4,45 bij Bol.com

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!