Figuurnaden, ook wel coupenaden genoemd, geven het kledingstuk vormen en voorkomen dat jouw zelfgemaakte kleding als een soort vormloze lap stof om je heen valt. Zeker bij niet rekbare stoffen en aansluitende kledingstukken wordt vaak gebruik gemaakt van een goede figuurnaad. Maar hoe stik je zo’n figuurnaad? In deze blog laten we je het stap voor stap zien.
Wanneer je gebruik maakt van een kant en klaar naaipatroon dan zie je dat de coupenaad al in het patroon is aangeven. Dit driehoekje gaan we stikken op de naaimachine, zodat het kledingstuk van een 2D, platte lap stof, verandert in een 3D item dat mooi om het lichaam past.
Nadat je de patroondelen uit de stof hebt geknipt kun je de figuurnaad op de stof aangeven. Dit kan op verschillende manieren:
– In dit voorbeeld heb ik de lijnen van de figuurnaad met rijggaren op de stof aangegeven.
Met rijggaren heb ik de lijnen van de figuurnaad met lussen gemarkeerd. Deze lussen heb ik naderhand opengeknipt, zodat de draadjes de lijnen van de coupenaad aangeven.
– Maar je kunt dit ook prima doen met kleermakerskrijt of Burda Kopieerpapier / carbonpapier. Let wel op, dat wanneer je de lijnen op deze manier op de stof aan gaat geven, je dit wel op de achterkant van de stof doet.
– Wil je liever voor de snelle optie kiezen? Geef de bovenkant van de figuurnaad dan aan met 2 kleine knipjes in je stof. De punt van de figuurnaad kun je dan aangeven met één rijgdraad.
Hierna gaan we de figuurnaad in de stof vouwen. Leg de twee tekens aan de bovenkant van de stof op elkaar en speld deze vast. De goede kanten van de stof liggen op elkaar. Speld de stof vast tot het eindpunt. Zorg ervoor dat de lijnen van de figuurnaad netjes op elkaar liggen.
Deze lijn kun je vervolgens op de naaimachine gaan stikken. Je begint aan de bovenkant en laat de figuurnaad vloeiend naar het eindpunt bij de rand van de stof weglopen.
Tip! Bij het einde kun je het beste niet afhechten op de naaimachine. Laat de draden aan het uiteinde wat langer en leg hier ten slotte een dubbele knoop in. De draadjes kun je vervolgens afknippen, maar doe dit niet te kort. Wanner je namelijk, voor bij wat dunnere stoffen, afhecht in de punt van de figuurnaad, dan kan er een soort verdikking ontstaan die anders zichtbaar is aan de goede kant van het kledingstuk, dit zou zonde zijn. Door de draadjes in plaats hiervan te knopen voorkom je dit.
Ten slotte kun je de coupenaad strijken. Coupenaden in de zijnaad kun je het beste richting het armsgat strijken. Heb je een figuurnaad gemaakt in een broek, rok, of bovenlijfje? Strijk de coupenaden dan richting middenvoor of middenachter.
Zelf een spijkerjack maken
Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.
Nu tijdelijk voor maar €47