Selecteer een pagina

Hoe teken je het patroondeel van een beleg?

Hoe teken je het patroondeel van een beleg?

Een beleg wordt vaak gebruikt om de halslijn (of armsgaten netjes af te werken). Het is als het ware een extra stukje stof dat je naar binnen klapt, op deze manier is de rafelrand van de stof niet meer zichtbaar. In veel patronen is het beleg al een onderdeel van het patroon. Ga je zelf creatief aan de slag met een patroon of maak je een bestaand kledingstuk na, dan mis je dit patroondeel. Geen zorgen, dit teken je super makkelijk zelf! Ik laat je stap voor stap zien hoe je dit doet.


Voor dit voorbeeld heb ik het patroon van een bovenlijfje erbij gepakt. Het bovenlijfje wordt bijvoorbeeld gebruikt bij een jurk. Dit is het voorpand. Voor het achterpand werkt het tekenen precies hetzelfde. Dit patroon wordt middenvoor tegen de stofvouw aangelegd.

Patroon voorpand bovenlijfje jurk

Het beleg past precies in het bestaande patroon, en dat maakt het dus super makkelijk om het zelf te tekenen. Pak een meetlint of liniaal en meet vanaf de halsronding 4 cm. Dit doe je voor de gehele hals, zoals te zien op de foto.

Beleg in patroon tekenen
Beleg voor de hals tekenen

Het beleg kan je eventueel ook smaller of breder maken dan 4 cm, dit is helemaal aan jou. Zorg er wel voor dat je het beleg van het voorpand even breed maakt als het beleg van het achterpand. Vervolgens kan je een stukje patroonpapier hier overheen leggen en het beleg als apart patroondeel overnemen. Het beleg voor het achterpand teken je op precies dezelfde manier.

Patroondeel beleg maken

Wanneer je bijvoorbeeld middenvoor een rits wilt plaatsen in je kledingstuk dan leg je het patroondeel niet tegen de stofvouw maar recht van draad, en knip je hier naadtoeslag aan.

Het patroondeel van het beleg verandert hierdoor. Je meet nu vanaf middenvoor 4 cm, deze rechte lijn laat je vloeiend overlopen in het beleg wat je al had getekend in bovenstaand voorbeeld. Dit deel kan je vervolgens ook weer als los patroondeel overnemen en uit de stof knippen.

Patroondeel beleg tekenen uitleg
Patroondeel beleg hals tekenen
Patroondeel beleg hals tekenen

Voor het beleg van armsgaten werkt dit precies hetzelfde. Maak het beleg van het armsgat bijvoorbeeld 3 cm breed.


Tip! Vergeet niet op de recht-van-draadlijn in je nieuwe beleg patroondeel te tekenen, deze loopt evenwijdig aan de recht-van-draadlijn van het originele patroon. Ligt het originele patroon aan de stofvouw? Dan leg je het beleg ook aan de stofvouw.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!