Selecteer een pagina

Hoe teken je het patroondeel van een beleg?

Hoe teken je het patroondeel van een beleg?

Een beleg wordt vaak gebruikt om de halslijn (of armsgaten netjes af te werken). Het is als het ware een extra stukje stof dat je naar binnen klapt, op deze manier is de rafelrand van de stof niet meer zichtbaar. In veel patronen is het beleg al een onderdeel van het patroon. Ga je zelf creatief aan de slag met een patroon of maak je een bestaand kledingstuk na, dan mis je dit patroondeel. Geen zorgen, dit teken je super makkelijk zelf! Ik laat je stap voor stap zien hoe je dit doet.


Voor dit voorbeeld heb ik het patroon van een bovenlijfje erbij gepakt. Het bovenlijfje wordt bijvoorbeeld gebruikt bij een jurk. Dit is het voorpand. Voor het achterpand werkt het tekenen precies hetzelfde. Dit patroon wordt middenvoor tegen de stofvouw aangelegd.

Patroon voorpand bovenlijfje jurk

Het beleg past precies in het bestaande patroon, en dat maakt het dus super makkelijk om het zelf te tekenen. Pak een meetlint of liniaal en meet vanaf de halsronding 4 cm. Dit doe je voor de gehele hals, zoals te zien op de foto.

Beleg in patroon tekenen
Beleg voor de hals tekenen

Het beleg kan je eventueel ook smaller of breder maken dan 4 cm, dit is helemaal aan jou. Zorg er wel voor dat je het beleg van het voorpand even breed maakt als het beleg van het achterpand. Vervolgens kan je een stukje patroonpapier hier overheen leggen en het beleg als apart patroondeel overnemen. Het beleg voor het achterpand teken je op precies dezelfde manier.

Patroondeel beleg maken

Wanneer je bijvoorbeeld middenvoor een rits wilt plaatsen in je kledingstuk dan leg je het patroondeel niet tegen de stofvouw maar recht van draad, en knip je hier naadtoeslag aan.

Het patroondeel van het beleg verandert hierdoor. Je meet nu vanaf middenvoor 4 cm, deze rechte lijn laat je vloeiend overlopen in het beleg wat je al had getekend in bovenstaand voorbeeld. Dit deel kan je vervolgens ook weer als los patroondeel overnemen en uit de stof knippen.

Patroondeel beleg tekenen uitleg
Patroondeel beleg hals tekenen
Patroondeel beleg hals tekenen

Voor het beleg van armsgaten werkt dit precies hetzelfde. Maak het beleg van het armsgat bijvoorbeeld 3 cm breed.


Tip! Vergeet niet op de recht-van-draadlijn in je nieuwe beleg patroondeel te tekenen, deze loopt evenwijdig aan de recht-van-draadlijn van het originele patroon. Ligt het originele patroon aan de stofvouw? Dan leg je het beleg ook aan de stofvouw.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop