Selecteer een pagina

Hoe vaak moet je je naaimachinenaald vervangen?

Hoe vaak moet je je naaimachinenaald vervangen?

Heel eerlijk? Zelf heb ik de “slechte gewoonte” om misschien wel iets te lang door te gaan met dezelfde naaimachinenaald. Wanneer deze nog in de naaimachine zit, en ik ga aan de slag met een nieuwe stof, en het geeft geen problemen … Dan laat ik deze eigenlijk meestal gewoon zitten. Soms kan je naaimachinenaald wel voor wat problemen zorgen. In deze gevallen is het misschien wel slim om te weten hoe vaak je je naaimachinenaald moet vervangen. Op deze manier kunnen veel problemen met je naaimachine namelijk al worden voorkomen. Benieuwd hoe vaak je dit moet doen en wanneer precies? Lees dan vooral even verder.

Wanneer is het tijd voor een nieuwe naald?

Op internet vind je een soort ongeschreven regel dat je na ongeveer 6 tot 8 uur naaien met dezelfde naaimachinenaald, het tijd is voor een nieuwe. Nu is dit natuurlijk wel een beetje algemeen. En het is misschien ook wel lastig om dit precies bij te gaan zitten houden.

Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om voor ieder nieuw project een nieuwe naaimachinenaald te gebruiken. Zo kun je deze naald ook meteen goed afstemmen op de stof die je wilt gaan gebruiken en weet je ook zeker dat je met de naaimachinenaald niet per ongeluk je stof kunt beschadigen.

Zo zijn er naaimachinenaalden die passen bij bepaalde stoffen, zoals een jeansnaald voor denim en een leernaaimachinenaald voor leer. Mocht je hier meer over willen lezen? Bekijk dan zeker ook even deze blog. “Verschillende soorten naaimachinenaalden”.

Toch zijn er ook nog wat andere punten waar je op kunt letten voor het vervangen van je naaimachinenaald.

Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat de steken er niet meer zo mooi uitzien, dan zou dit ook een hint kunnen zijn dan het tijd is voor een nieuwe naaimachinenaald. Wanneer je problemen hebt met de steken op de naaimachine, kan het soms een hele makkelijke oplossing zijn om even je naaimachinenaald te vervangen. Misschien zijn de steken wat onregelmatig, zien ze er niet zo strak meer uit of slaat jouw naaimachine steken over. Een nieuwe naaimachinenaald lost dit vaak al op.

Ook als je ziet de naaimachinenaald een beetje krom is geworden, is het tijd om deze te gaan vervangen.

Je zou daarnaast ook op het geluid van je naaimachine kunnen letten. Wanneer deze een soort kloppend geluid gaat maken, dan kan dit ook een teken zijn dat je je naaimachinenaald moet vervangen. Je hoort dan als het ware dat je naaimachine meer moeite moet doen om de naald door de stof heen te krijgen. Dit geluid zal je steeds horen wanneer de naald naar beneden naar de stof beweegt.

Tip! Is jouw naaimachinenaald al een paar keer gebroken bij dezelfde stof? Dan kan dit ook een teken zijn dat je beter een wat dikkere naaimachinenaald kunt kiezen, die net wat steviger is. In deze blog lees je meer over naaimachinenaalden in verschillende diktes.

Waarom is het belangrijk om je naaimachinenaald te vervangen?

Hoe langer je je naaimachinenaald hebt gebruikt, des te minder scherp deze zal zijn geworden. Dit zal je denk ik op het eerste gezicht niet zo merken, maar je naaimachine zal steeds meer moeite moeten doen om de naald door de stof heen te krijgen, omdat deze steeds een heel klein beetje botter is geworden.

Nu willen we natuurlijk zo goed mogelijk voor onze naaimachine zorgen, zodat je hier zo lang mogelijk plezier van wilt hebben. Het is daarom wel zo fijn om regelmatig even die naaimachinenaald te vervangen. Op deze manier kun je ook heel makkelijk voorkomen dat je per ongeluk je stof kunt beschadigen.

Universele naaimachinenaalden Schmetz set

Universele naaimachinenaalden

Schmetz naaimachine naalden universeel 130/705 H 70 / 80 / 90 (10 stuks totaal)

€5,75 bij Bol.com

Tip! Zorg dat je altijd genoeg naaimachinenaalden in huis hebt, zodat je altijd verder kunt op de naaimachine en niet ineens zonder blijkt te zitten. Dit kan je een hoop frustratie besparen. 😉

Hoe werkt het vervangen van je naaimachinenaald?

Misschien heb je het verwisselen van de naald wel zo lang mogelijk voor je uitgeschoven. Maar geloof mij dit is echt niet moeilijk om te doen. Binnen 1 minuut heb je dit geregeld. In deze blog vind je hiervoor een handige tutorial.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!