Eén van de leukste dingen van het maken van je eigen kleding is natuurlijk ook het op zoek gaan naar leuke stoffen. De stof zal grotendeels bepalen hoe jouw zelfgemaakte kledingstuk er straks uit zal komen te zien. Om de kleding in elkaar te kunnen zetten heb je natuurlijk ook garen nodig. Twijfel je nog hoeveel klosjes garen je precies nodig hebt voor het maken van je eigen kleding met de naaimachine? Lees dan vooral even verder. 😉
Wanneer je een stof hebt gevonden in een fysieke winkel, dan kan het fijn zijn om ook meteen bijpassende klosjes garen te kopen. Nu kun je namelijk heel makkelijk de kleuren van de stof goed vergelijken met het garen en zo meteen de juiste kleur hierbij bepalen.
Je ziet ook steeds vaker dat webshops die stoffen verkopen ook al hierbij de goede kleur garen vermelden. Op deze manier wordt het je ook een stuk makkelijker gemaakt. Zelf gebruik ik eigenlijk altijd zoveel mogelijk het garen van het merk Gütermann.
Het kan heel verleidelijk zijn om voor goedkopere opties te kiezen, maar je zal ook vaak zien dat het garen van de minder bekende merken ook van mindere kwaliteit kan zijn. Je wilt natuurlijk jouw zelfgemaakte kleding zo lang en zo vaak mogelijk gaan dragen. Om te voorkomen dat naden eerder los kunnen gaan laten, is het daarom wel slim om ook voor een goed garen te kiezen. Dit garen is gewoon net wat steviger en zal hierdoor ook minder snel breken. (Dit kan je ook een hoop frustratie op de naaimachine besparen 😉).
Er zijn verschillende soorten klosjes garen. Zo zijn er klosjes met bijvoorbeeld 200 meter, maar ook 500 meter of 1000 meter.
De meest gebruikte kleuren zoals zwart, wit, bruin, rood, donkerblauw, probeer ik zelf altijd standaard in huis te hebben. Op deze manier hoef je niet iedere keer naar de stoffenwinkel te rennen of deze online te bestellen. Naast de kleinere klosjes heb je deze ook in wat grotere klosjes. Zeker de kleuren die je vaak gebruikt kunnen handig zijn om in een wat groter formaat te kopen.
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉
Hoeveel klosjes garen heb je nodig?
Dit is natuurlijk wel deels afhankelijk van wat je precies wilt gaan maken. Het spreekt natuurlijk voor zich maar voor grotere items, met meer (doorgestikte) naden, zal je ook meer garen nodig hebben.
De manier waarop je de naadtoeslag af gaat werken speelt hierbij ook nog een rol. Wanneer je hier een lockmachine voor gaat gebruiken, dan heb je natuurlijk ook bijpassend lockgaren hier voor nodig. Zelf heb ik eigenlijk altijd wit en zwart lockgaren in huis. Deze kleuren gebruik ik zelf het meeste en passen ook bij de meeste stoffen. Mocht je toch voor een andere kleur willen kiezen, dan kan dit natuurlijk ook. Op de lockmachine gebruik ik zelf eigenlijk altijd 4 klossen. Je kunt eventueel ook de kleinere klosjes (naaimachinegaren) gebruiken op de lockmachine. Dit werkt ook prima. Het enige nadeel is natuurlijk wel dat deze sneller op zullen gaan, en je dus ook meer klosjes nodig zult hebben.
Tip! Je kunt ook prima een combinatie van garen maken op je lockmachine. Wanneer je 4 klossen gebruikt, dan kun je bijvoorbeeld ook 2 witte en 2 kleuren gebruiken. Op deze manier kun je de kleuren ook afstemmen op je stof.
Ben je van plan om de naadtoeslag met de zigzagsteek op je naaimachine af te gaan werken? Dan heb je hier natuurlijk ook wat meer naaimachinegaren voor nodig. Zelf zou ik voor een kledingstuk dan ongeveer uit gaan van in totaal 3 of 4 klosjes garen (van 200 meter). Wanneer je het garen niet gebruikt voor het afwerken van de naadtoeslag, dan zijn 1 of 2 klosjes vaak al genoeg.
Ik zou je vooral willen aanraden om bij twijfel voor één klosje extra te kiezen. Het is namelijk nogal zuur als je straks net niet verder kunt op de naaimachine, omdat je garen op blijkt te zijn.
Hoe zit het precies met het spoeltje?
Voor het maken van de steken op je naaimachine maak je gebruik van twee draden. Eén draad komt van bovenop je naaimachine. En daarnaast maakt je naaimachine ook gebruik van een onderdraad. Deze draden haken als het ware in elkaar, waardoor er een stiksel ontstaat dat de lagen stof op elkaar vastmaakt.
De bovendraad komt van het klosje garen dat je bovenop de naaimachine plaatst. Dit is het klosje met garen dat je zo in de stoffenwinkel hebt gekocht.
De onderdraad komt van een spoeltje. Dit is een klein rond “klosje” dat onder je naaimachinenaald in de naaimachine zit. In de stoffenwinkel kun je lege spoeltjes kopen die je op kunt winden met het garen van het bovengenoemd klosje garen. In deze blog laat ik je zien hoe je dit kunt doen. Op een spoeltje gaat ongeveer 50 meter garen. Het kan zo ook voorkomen dat je tijdens het maken van het kledingstuk een paar keer het spoeltje opnieuw moet opwinden.
Vaak worden er ook al een paar spoeltjes bij je machine geleverd wanneer je een nieuwe naaimachine hebt gekocht. Per merk en model naaimachine kan het soort spoeltje soms nog een beetje verschillen. Zo heb ik bijvoorbeeld een oudere naaimachine waar een smaller spoeltje in gaat en een nieuwere machine waarbij het spoeltje juist weer wat breder is. Wanneer je nieuwe spoeltjes wilt gaan kopen is het wel handig om hierbij ook even te kijken welke spoeltjes geschikt zijn voor jouw naaimachine.
Je hoeft de spoeltjes dus niet kant en klaar met de goede kleur garen te kopen, deze kun jezelf opwinden. Op deze manier weet je ook zeker dat de kleur garen van het spoeltje ook precies hetzelfde is als de kleur garen van het klosje.