Selecteer een pagina

How to: Een jurk of rok korter maken

De lengte van de een rok of jurk bepaalt de style van je outfit. Zo is een langere jurk of rok al gauw wat netter. En met een kortere versie creëer je weer eerder een casual outfit. De lengte van een rok of jurk aanpassen is helemaal niet moeilijk. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je dit doet.


Stap 1: Bepaal de lengte van de rok

Bepaal hoe lang je de rok of jurk wilt hebben. Het is handig als iemand je hierbij helpt. Zodat je zelf de rok of jurk aan kunt doen en dat de ander deze op de juiste lengte af kan spelden.

Tip! Wanneer je de rok aantrekt trek hier dan ook de schoenen bij aan die je hierbij wilt gaan dragen. zo zie je het totaal plaatje. Wanneer je de rok bijvoorbeeld met hakken gaat dragen is het mooier om de lengte wat langer te houden.

Mocht je twijfelen over de lengte hou de rok dan bij voorkeur iets langer. Dan kan je dit altijd nog aanpassen, maar een te korte rok kan je helaas niet meer langer maken.


Tel bij deze lengte 3 cm op zodat je een zoom kan maken.


Stap 2: Knip de rok op de juiste lengte

Knip de jurk / rok vervolgens op de juiste lengte. Je kunt de kniplijn eventueel eerst op de stof aangeven met kleermakerskrijt of met spelden. Wanneer je kleermakerskrijt gebruikt doe dit dan wel op de verkeerde kant van de stof.


Stap 3: Maak een mooie zoom

Vervolgens kan je de zoom in de onderkant van de jurk of rok maken. Keer de rok hiervoor binnenstebuiten.

Strijk de zoom 1,5 cm naar de verkeerde kant van de stof toe. En vouw deze zoom vervolgens nog eens 1,5 cm om. Op deze manier is de rafelige onderkant van de stof niet meer zichtbaar. Stik de zoom vervolgens op de goede van de stof door. Tip! Kies hierbij niet voor een te kleine steeklengte.

Aangezien mijn stof wat dikker is heb ik er voor gekozen met de onderste rand af te werken met de lockmachine en deze vervolgens 3 cm naar binnen te strijken en aan de goede kant door te stikken.

Een jurk of rok korter maken
Een jurk of rok korter maken

Zit er een voering in de rok dan kan je deze op precies dezelfde manier korter maken. Zorg er wel voor dat de voering altijd 3-5 cm korter is dan de buitenkant van de rok.

Voilà dat is het! Strijk je jurk of rok ten slotte nog even zodat de zoom mooi valt.


Tip! Heb je geen naaimachine? In deze blog laat ik je zien hoe je gordijnen korter kunt maken met strijkbaar zoomband. Dit kan je ook gebruiken om een rok of jurk korter te maken. Probeer dit eerst wel uit op een proeflapje om te zien of de lijm niet te grof is voor je jurk of rok en dat het door zal schijnen.

Klik hier om naar deze blog te gaan

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!