Selecteer een pagina

How to: Een rits inzetten.

Persoon achter de naaimachine

Een rits inzetten klinkt misschien heel moeilijk, maar geloof mij dit is prima te doen. Zo maak je op een simpele manier een sluiting in jouw zelfgemaakte, broek, rok, vest of jurk. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je dit doet.

In dit voorbeeld maak ik gebruik van een rits die ik zelf korter heb gemaakt. Wil je ook weten hoe je dit doet? Bekijk dan zeker deze blog, hier laat ik je stap voor stap zien hoe je dit doet.

Zorg dat je de naadtoeslag van de naad waar de rits komt alvast hebt afgewerkt, dit kan met een lockmachine of de zigzagsteek op de naaimachine.

De naadtoeslag afgewerkt op de lockmachine

Voor dit voorbeeld ga ik uit van 1,5 cm naadtoeslag. Speld de naad vast, zoals je dit normaal gesproken ook zou doen. Pak vervolgens je rits erbij en leg deze op de naad, 1,5 cm vanaf de bovenkant. De bovenkant kun je na het inzetten van de rits afwerken met een beleg of een tailleband. Op het punt waar de ritsstopper zit, plaat je een speld, dit punt kun je eventueel ook aangeven met kleermakerskrijt

Zo zet je een rits in jouw zelfgemaakte kleding
Geef de plek waar de rits moet komen aan met een speld

Bij het stikken van andere naden is het slim om altijd van boven naar beneden te stikken. Bij het inzetten van een rits vind ik het handiger om die naad juist andersom vast te stikken.

Je kunt de naad nu gaan stikken op de naaimachine, begin onderaan bij de broekspijp en stik tot het punt waar de markering zit (het onderste deel van de rits). Stik een stukje achteruit en dan weer vooruit zoals je normaal ook af zou hechten. Maar laat de stof nog wel onder het naaimachinevoetje liggen en laat de naald in de stof staan, je hecht dus nog niet echt af. Zet de steeklengte op de 4,5 of 5. en stik het laatste deel van de naad (waar de rits dus komt, in de afbeelding aangegeven met rood) tot boven aan. Hecht nu niet af maar laat de uiteinden van het garen wel wat langer.

Hoe zet je een rits in? Online Naailes

Strijk de naad open en leg de rits op de naad. Vervolgens speld je de rits vast op de naadtoeslag. Let op dat je dit enkel op de naadtoeslag doet en niet per ongeluk aan de goede kant van de stof. Stik de rits vast op de naadtoeslag.

Strijk de naad open
Speld de rits vast op de naadtoeslag
Zo zet je een rits in een broek

Draai het kledingstuk naar de goede kant. Stik de rits nu op ongeveer 0,5 cm vanaf de naad door. Hier kun je een speciaal ritsvoetje voor gebruiken, maar dit kan ook prima met het standaard naaimachinevoetje. Ik vind het zelf fijn om de markering op het voetje aan te houden.

Zo doe je dat, een rits inzetten

Doordat de runner van de rits natuurlijk iets breder is, is het lastig om helemaal bovenaan te beginnen met doorstikken. Zelf kies ik er daarom meestal voor om vlak na de runner te beginnen. Plaats een speld bij het uiteinde van de rits, zoals te zien op de foto. Op deze manier weer je precies tot hoever je door moet stikken.

Ben je bij het uiteinde gekomen, dan laat je de naald in de stof staan, zet je voetje omhoog en draai je de stof 90 graden. Draai nu voorzichtig aan de hendel aan de zijkant zodat de naald gaat bewegen en “naai” zo een paar steken tot je precies in de naad staat. Dit zullen ongeveer 2 steken zijn. “Naai” nog een keer het zelfde aantal steken op deze manier. En draai de stof hierna opnieuw 90 graden zodat je de andere kant van de stof door kunt gaan stikken. Dit doe je weer zover als je kunt, totdat je bij de ritsrunner bent. Hecht hierna af.

De rits doorstikken aan de goede kant van de stof
De rits doorstikken, zo plaats je een rits in jouw kleding
De rits doorstikken, zo plaats je een rits in jouw kleding
Online naailes, een rits naaien

De naad (die je met een grotere steeklengte) hebt gestikt, kun je nu met een tornmesje los gaan tornen, zodat de rits zichtbaar wordt. Verplaats de ritsrunner en stik hierna nog de bovenkanten van de rits door.

Online naailes, een rits naaien
Zo naai je een rits in jouw kleding

Ondanks dat dit geen blinde rits is je rits op deze manier niet heel erg zichtbaar. Wanneer je een stof met een printje gebruikt, kun je deze zelfs door laten lopen.

Wil je meer lezen over het verschil tussen een gewone rits en een blinde rits? Klik dan hier

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!