Selecteer een pagina

How to: Eenvoudig een jurkje smaller maken

Ik was dit leuke vintage spijkerjurkje tegengekomen, helaas was deze wel iets te groot. Toch kan je dit eenvoudig oplossen en het jurkje smaller maken bij de zijnaden, in deze blog laat ik je zien hoe je dit doet.


Keer de jurk binnenste buiten en bepaal hoeveel smaller deze moet worden. Bij mij was dit onder de armen tot aan de taille 2,8 cm. Vanaf de taille heb ik dit geleidelijk aan naar de zijnaad toe laten lopen, zodat er een lichte A-lijn ontstaat.

Een jurk smaller maken

Zoals je op onderstaande foto kan zien zijn de armsgaten van dit jurkje afgewerkt met een bies. Je kan er voor kiezen om hier overheen te stikken, maar dan zal je wel merken dat dit een dik stuk met stof wordt. Daarom heb ik er voor gekozen om de bies een stukje los te maken en deze aan het einde weer vast te zetten.

Een jurk smaller maken
Een jurk smaller maken

Met spelden heb ik de lijn aangegeven die ik vervolgens op de naaimachine kon gaan stikken, dit kan je ook met kleermakerskrijt doen, als je dat fijner vind.

Een jurk smaller maken

Vervolgens kan je deze lijn op de naaimachine stikken.

Tip! Pas het jurkje nu. Mocht het jurkje namelijk te strak of nog te wijd zijn dan kan je dit nu nog eenvoudig oplossen door de naad los te tornen en deze opnieuw te stikken.


Wanneer je er zeker van bent dat de jurk nu goed is kan je de naden gaan afwerken. Dit heb ik gedaan met behulp van de lockmachine waarbij het te veel aan stof werd weggesneden.

Kies bij voorkeur voor een wat bredere naadtoeslag. Mocht het jurkje in de toekomst iets groter moeten worden, dan kan dit nog.

Vervolgens heb ik de bies ook 2,8 cm korter gemaakt, net zoals de jurk onder de armen.

Een jurk smaller maken

Ten slotte kan je de bies weer vast zetten. Dit heb ik met de hand gedaan, met kleine steekjes, maar dit zou je eventueel ook op de naaimachine kunnen doen.

Een jurk smaller maken

En tadaa, jouw nieuwe lievelingsjurk is helemaal klaar!

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!