How to: Eenvoudig een jurkje smaller maken

Ik was dit leuke vintage spijkerjurkje tegengekomen, helaas was deze wel iets te groot. Toch kan je dit eenvoudig oplossen en het jurkje smaller maken bij de zijnaden, in deze blog laat ik je zien hoe je dit doet.


Keer de jurk binnenste buiten en bepaal hoeveel smaller deze moet worden. Bij mij was dit onder de armen tot aan de taille 2,8 cm. Vanaf de taille heb ik dit geleidelijk aan naar de zijnaad toe laten lopen, zodat er een lichte A-lijn ontstaat.

Een jurk smaller maken

Zoals je op onderstaande foto kan zien zijn de armsgaten van dit jurkje afgewerkt met een bies. Je kan er voor kiezen om hier overheen te stikken, maar dan zal je wel merken dat dit een dik stuk met stof wordt. Daarom heb ik er voor gekozen om de bies een stukje los te maken en deze aan het einde weer vast te zetten.

Een jurk smaller maken
Een jurk smaller maken

Met spelden heb ik de lijn aangegeven die ik vervolgens op de naaimachine kon gaan stikken, dit kan je ook met kleermakerskrijt doen, als je dat fijner vind.

Een jurk smaller maken

Vervolgens kan je deze lijn op de naaimachine stikken.

Tip! Pas het jurkje nu. Mocht het jurkje namelijk te strak of nog te wijd zijn dan kan je dit nu nog eenvoudig oplossen door de naad los te tornen en deze opnieuw te stikken.


Wanneer je er zeker van bent dat de jurk nu goed is kan je de naden gaan afwerken. Dit heb ik gedaan met behulp van de lockmachine waarbij het te veel aan stof werd weggesneden.

Kies bij voorkeur voor een wat bredere naadtoeslag. Mocht het jurkje in de toekomst iets groter moeten worden, dan kan dit nog.

Vervolgens heb ik de bies ook 2,8 cm korter gemaakt, net zoals de jurk onder de armen.

Een jurk smaller maken

Ten slotte kan je de bies weer vast zetten. Dit heb ik met de hand gedaan, met kleine steekjes, maar dit zou je eventueel ook op de naaimachine kunnen doen.

Een jurk smaller maken

En tadaa, jouw nieuwe lievelingsjurk is helemaal klaar!

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Het patroon en de uitleg ontvang je helemaal gratis!

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop