Selecteer een pagina

Gordijnen inkorten met zoomband, hoe doe je dat?

Gordijnen inkorten, hoe doe je dat?

Wist je dat het gordijnen inkorten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn? Zeker niet wanneer je gebruik maakt van zoomband. Op deze manier is het namelijk mogelijk om jouw gordijnen korter te maken, zelfs zonder dat je hier een naaimachine voor nodig hebt. In deze blog laat ik je zien hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen.

Wat heb je nodig:

Stoffenschaar
Strijkijzer
Zoomband
Eventueel een lockmachine of naaimachine

Zoomband om gordijnen korter te maken

Zoomband

Zoomband / Strijkband om gordijnen korter te maken

€8,75 bij Bol.com

In principe zou het inkorten van de gordijnen om 2 manier kunnen.

Gordijnen inkorten met zoomband, manier 1:

Stap 1: Meet de juiste lengte van de gordijnen af bij mij was dit 140 cm. Tel hier vervolgens de lengte van de zoom bij op. Ik heb een zoom gerekend van 3 cm. In totaal werden mijn gordijnen dus 143 cm lang.

Stap 2: Knip de gordijnen op maat. Tip! Meet de afstand van hoe lang je gordijnen in dit geval moeten worden (dus in dit geval 143 cm) vanaf de bovenkant. Op deze manier weet je zeker dat je de gordijnen ook echt recht knipt. Wanneer je echt lange gordijnen een stukje korter wilt gaan maken, is dit natuurlijk wat lastiger en kun je wellicht beter vanaf de onderkant meten hoeveel korter je de gordijnen moet knippen.

Stap 3: Vervolgens heb ik de onderrand afgewerkt met de lockmachine, dit kan eventueel ook met de zigzagsteek op de naaimachine.

Werk de onder rand af met de lockmachine of de zigzagsteek op je naaimachine

Stap 4: Strijk de zoom 3 cm naar binnen. Dit doe je naar de verkeerde kant van de stof.

Gordijnen inkorten, strijk de zoom naar binnen

Stap 5: Ten slotte leg je het zoomband tussen de vouw, je klapt de stof dus weer terug, en strijk je dit vast. Door de warmte van het strijkijzer, zal de lijm van het zoomband smelten, zodat de 2 lagen stof op elkaar worden geplakt.

Laat de zoom na het strijken even goed afkoelen. In het begin kan het soms lijken alsof de zoom niet goed geplakt is, maar je zult zien wanneer deze is afgekoeld dat deze vaak wel goed vast blijkt te zitten.

Leg het zoomband tussen de vouw en strijk de zoom vast
Gordijnen korter maken met zoomband, zo doe je dat

Gordijnen korter maken, manier 2:

Mocht je weinig tijd hebben, dan kan het zelfs nog wat sneller.

Stap 1: Je kunt dan ook eerst meten hoe lang de gordijnen moeten worden en deze vouw in de stof strijken. Op deze manier kun je ook meteen zien of de gordijnen de juiste lengte hebben.

Stap 2: Leg vervolgens het zoomband tussen deze vouw. En strijk het band vast.

Stap 3: Het te veel aan stof aan de binnenkant van het gordijn, kun je vervolgens kort afknippen.

En klaar, zo simpel is het! 😊 Het grote voordeel van gordijnen inkorten met zoomband is dat je dit zelfs kunt doen zonder naaimachine, en hierdoor heb je dus lekker snel resultaat!

Tip: Mocht de zoom een klein beetje loslaten, geen probleem, even het strijkijzer erop en het zit weer vast.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!