Gordijnen inkorten met zoomband, hoe doe je dat?

Gordijnen inkorten, hoe doe je dat?

We zijn sinds kort verhuisd en natuurlijk hoort daar ook een nieuwe inrichting bij! Er was bij mijn zus nog één dat ontbrak… Ze was op zoek naar mooie okergele gordijnen. Na even zoeken op Marktplaats hadden we wat tofs gevonden. 4 Okergele gordijnen, precies die we zochten, voor een kleine prijs. Er was nog wel één probleempje, ze waren veel te lang. Ik had nog zoomband van de Ikea liggen, makkelijk om gordijnen op maat te maken. In deze blog leg ik je uit hoe ik dit heb gedaan.

Wat heb je nodig:

Stoffenschaar
Strijkijzer
Zoomband (Ikea)
Eventueel een lockmachine of naaimachine

In principe zou het inkorten van de gordijnen om 2 manier kunnen.

Gordijnen korter maken, manier 1:

Stap 1: Meet de juiste lengte van de gordijnen af bij mij was dit 140 cm. Tel hier vervolgens de lengte van de zoom bij op. Ik heb een zoom gerekend van 3 cm. In totaal werden mijn gordijnen dus 143 cm lang.

Stap 2: Knip de gordijnen op maat. Tip! Meet de afstand van hoe lang je gordijnen in dit geval moeten worden (dus in dit geval 143 cm) vanaf de bovenkant. Op deze manier weet je zeker dat je de gordijnen ook echt recht knipt. Wanneer je echt lange gordijnen een stukje korter wilt gaan maken, is dit natuurlijk wat lastiger en kun je wellicht beter vanaf de onderkant meten hoeveel korter je de gordijnen moet knippen.

Stap 3: Vervolgens heb ik de onderrand afgewerkt met de lockmachine, dit kan eventueel ook met de zigzagsteek op de naaimachine.

Werk de onder rand af met de lockmachine of de zigzagsteek op je naaimachine

Stap 4: Strijk de zoom 3 cm naar binnen.

Gordijnen inkorten, strijk de zoom naar binnen

Stap 5: Ten slotte leg je het zoomband tussen de vouw, je klapt de stof dus weer terug, en strijk je dit vast. Door de warmte van het strijkijzer, zal de lijm van het zoomband smelten, zodat de 2 lagen stof op elkaar worden geplakt.

Leg het zoomband tussen de vouw en strijk de zoom vast
Gordijnen korter maken met zoomband, zo doe je dat

Gordijnen korter maken, manier 2:

Mocht je weinig tijd hebben, dan kan het zelfs nog wat sneller.

Stap 1: Je kunt dan ook eerst meten hoe lang de gordijnen moeten worden en deze vouw in de stof strijken. Op deze manier kun je ook meteen zien of de gordijnen de juiste lengte hebben.

Stap 2: Leg vervolgens het zoomband tussen deze vouw. En strijk het band vast.

Stap 3: Het te veel aan stof aan de binnenkant van het gordijn, kun je vervolgens kort afknippen. En klaar, zo simpel is het! 😊

Tip: Mocht de zoom een klein beetje loslaten, geen probleem, even het strijkijzer erop en het zit weer vast.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Het patroon en de uitleg ontvang je helemaal gratis!

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop