Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over hydrofiel stoffen.
Zelf heb ik de hydrofiel stof vaak verwart met de bekende wafelstof. Ik was ervan overtuigd dat dit hetzelfde was, maar dit blijkt dus niet zo te zijn Hydrofiel ken je ongetwijfeld al van de wasbare luiers en slabbetjes, maar wist je dat je nog veel meer van deze toffe stof kunt maken?
Waar is de stof van gemaakt?
Misschien ken je de term hydrofiel wel vanuit de scheikunde. Met hydrofiel worden materialen aangeduid die makkelijk water opnemen. en dat is waar deze stof natuurlijk vooral bekend van is en wat het ook zo geschikt maar voor babyitems.
Hydrofiel wordt ook wel mousseline genoemd en is goed te herkennen aan de gekreukte structuur. Het is een zachte, luchtige, fijne stof die gemaakt wordt van meerdere laagjes katoen (meestal 2). De laagjes worden met een losse steek op elkaar gestikt. Doordat er lucht tussen deze 2 lagen stof zit voelt de stof zo zacht en fijn aan. Er bestaan ook hydrofiel stoffen die uit 3 laagjes stof bestaan.
Hydofiel is verkrijgbaar als effen stof maar tegenwoordig zijn er ook leuke printjes. Je ziet ook steeds vaker dat deze stoffen (die natuurlijk veel voor baby’s worden gebruikt) het Oekotex keurmerk hebben. Zo weet je zeker dat de stof op een eerlijke manier is geproduceerd en geen giftige stoffen bevat
Voor welke projecten is hydrofiel geschikt?
Doordat de stof zo goed vocht opneemt is deze voornamelijk bekend van de welbekende luiers. ook voor andere babyspullen wordt er vaak gebruik gemaakt van hydrofiel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slabbetjes, spuugdoekjes en hoezen voor aankleedkussens.
De stof ademt en droogt snel, en doordat deze zo luchtig is, is deze ook zeker geschikt om toffe kleding van te maken. Denk hierbij ook mooie blouses en toffe zomerjurken. In de stof zit geen stretch, dus is deze met name geschikt voor ruimvallende luchtige kleding.
Tips
- Doordat de stof is gemaakt van katoen, is het aan te raden om de stof eerst te wassen voor dat je deze gaat verwerken, deze zou namelijk nog iets kunnen krimpen. Het zou zonde zijn als je dadelijk een heel item op maat hebt gemaakt en dat deze na en keer wassen te klein blijkt te zijn.
- Op de naaimachine kun je gewoon een universele naald gebruiken, dikte 70/80
- De stof rafelt, de naadtoeslag kun je daarom netjes afwerken met een lockmachine. Of wanneer je deze niet hebt, met de zigzagsteek op de naaimachine.
- Strijk de stof niet teveel, op deze manier voorkom je dat je het karakteristieke kreuk-effect uit de stof zal strijken.