Er zijn super veel verschillende soorten stoffen, voor ieder wat wils. Maar misschien kan het ook een beetje overweldigend zijn en heb je geen idee welke stof je moet kiezen. Daarom kies ik iedere maand een bijzondere stoffensoort uit en licht ik deze uit in een aparte blog. Deze keer vertel ik je graag meer over imitatiebont.
Na de blog over imitatieleer blijven we nog even in de “neppe” hoek. Deze keer staat het imitatiebont centraal. Imitatiebont, ook wel nepbont of fauc fur genoemd. Is verkrijgbaar in heeeeel veel verschillende uitvoeringen. Van neon over de top versies, tot bont dat weer meer lijkt op een echte dierenvacht. De extremere versies vind je misschien niet echt geschikt voor overdag. Al hoewel ik het zelf wel echt super toch zou vinden als ik iemand over straat zie lopen met een langharige knalroze bontjas, maar dat ter zijde 😉. Maar voor ieder is er dus wat wils. Misschien is de welbekende zachte teddy-versie meer jouw ding. En dat is dus het grote voordeel, de keuze is reuze!
Waar is de stof van gemaakt?
Tegenwoordig is imitatiebont vaak niet meer te onderscheiden van echt bont, en dat is natuurlijk super goed nieuws! Naast het belangrijkste punt dat er (gelukkig!) geen dieren meer nodig zijn om deze stof te maken heeft imitatie bont ten opzichte van echt bont nog een paar voordelen:
Het grootste voordeel is dat nep bont niet aantrekkelijk is voor motten en veel makkelijker schoon te maken is. Wanneer een echte bont jas nat wordt, kan dit behoorlijk gaan stikken. Met imitatiebont heb je hier veel minder last van. Daarnaast is de stof makkelijk te verwerken, omdat de stof minder dik is. Het is goedkoper en de kleur blijft vaak langer mooi. Wanneer echt bont is geverfd kan de kleur na verloop van tijd namelijk gaan vervagen.
Mocht je twijfelen of je echt bont of imitatiebont in je handen hebt dan kun je onderstaande tips gebruiken:
– Pak een naald en prik door het bont heen. Bij echt bont zul hierbij wat weerstand voelen. Bij imitatiebont prik je zo zonder weerstand door de stof heen
– Echt bont voelt vaak super zacht, terwijl nepbont wat stroever aan kan voelen
– Mocht je er nog niet helemaal uit zijn. Dan kun je ook een klein stukje van de stof in een vlammetje houden. Smelt de stof en ruikt het naar verbrand plastic? Dan heb je te maken met imitatiebont. Verschroeit het bont net zoals je ook wel eens ziet wanneer je een haar in een vlam houdt? Dan is het echt bont. Dit ruikt ook dezelfde manier.
Elektrische stoffenschaar
Easy Cutter Elektrische Schaar
€129 bij Bol.com
Voor welke projecten is imitatiebont geschikt?
Faux fur is natuurlijk een super leuke stof voor in de winter. Een gave bontmuts of bontjas is super tof om zelf te maken. De teddy-winterjassen zijn bijvoorbeeld items die je op dit moment veel ziet. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om alleen de voering van je jas van teddy-stof te maken. Dit is een leuk detail aan de binnenkant van je jas en ook nog eens super lekker warm. Vind je een hele jas van imitatiebont iets te veel van het goede? Dan is het ook leuk om alleen bepaalde details van de jas van deze stof te maken, zoals de rand van de capuchon.
Maar ook voor toffe woonaccessoires is dit een gave stof. Een mooie woondeken of kussenhoesjes stik je binnen no time in elkaar.
Tips
– Hoewel de buitenkant van de stof super zacht is, vind je de binnenkant van de stof misschien wat minder mooi. Een mooie voering is hiervoor de ultieme oplossing.
– De stof kun je stikken met een universele naald. De dikte van de naald kan je afstemmen op de dikte van de stof. (hier lees je nog veel meer over verschillende soorten naaimachinenaalden)
– Aangezien de stof vrij dik is kan je de patroondelen het beste enkel i.p.v. dubbel uit de stof knippen. De patroondelen die je normaal tegen de stofvouw legt kun je van te voren spiegelen.
– Houd de stofzuiger bij de hand, tijdens het knippen van de stof zal je huis één grote troep worden.
Wil je meer tips lezen om te werken met deze bijzondere stof? Lees dan ook zeker deze blog hier vind je nog veel meer tips voor imitatiebont.