Selecteer een pagina

Je eigen kleding leren maken, hoe houdt je het leuk?

Online naailes, je eigen kleding leren maken tips

Je eigen kleding leren maken is natuurlijk super tof. Maar eerlijk is eerlijk in het begin zul je misschien aardig gefrustreerd kunnen worden. Je leert super veel nieuwe dingen, misschien heb je een nieuwe naaimachine, je stikt een verkeerde naad, enz. Het is bij mij regelmatig gebeurt dat ik op het punt stond het allemaal in een hoek te gooien en mijn naaimachine van het balkon te gooien. Klinkt nu ik het zo typ een klein beetje overdreven. Maar wanneer je hier midden in zit begrijp je me misschien volledig. Speciaal voor die momenten dat je even door de bomen het bos niet meer zit vind je in deze blog een aantal tips.

Overschat jezelf wel

Ja oké dit klinkt misschien raar, helemaal na de inleiding die hierboven staat. Maar waar sommige mensen juist aanraden om rustig van start te gaan, eerst wat proeflapjes te maken, of een kussenhoes. Zou ik je juist willen aanraden om op zoek te gaan naar dat ene kledingpatroon waar je echt enthousiast van wordt, gewoon die stof te kopen en dan gewoon stap voor stap aan de slag te gaan. Geloof mij, van proeflapjes maken, steken blijven uitproberen, oefenen met rechtstikken en andere saaie oefeningen, daar wordt je echt niet blij van. Ga gewoon lekker aan de slag, maak een fout, torn de naad weer los en probeer het nog een keer. Misschien in het eerste item wat je maakt niet perfect, maar het is wel je eerste zelfgemaakte kledingstuk. En hoe tof is dat! Ga mooie dingen maken en wees er trots op, want ik geloof echt dat je op deze manier het meeste en snelste leert. Wil je een jurk maken met een blinde rits? Zoek op hoe je dit doet en ga het gewoon proberen, laat je vooral niet afschrikken.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Neem de tijd

Ga dus vooral maken wat je wilt maken maar zorg wel dat je de tijd hebt. Zelf heb ik een aantal keer de “fout” gemaakt, dat ik onder tijdsdruk bepaalde items wilde maken. En hoewel daar hele toffe dingen uit zijn gekomen zou ik je de stress willen besparen. Doe het op je gemak, zet een lekker muziekje op, geniet ervan en neem de tijd. Is het de eerste keer niet gelukt? Haal het rustig uit en probeer het nog een keer. Of leg het even weg en ga even iets anders doen. De volgende keer kijk je er met een frisse blik naar en zie je ineens hoe het patroon in elkaar zit.

Zorg voor een goede naaimachine

Ik begrijp volledig dat je voor een goedkoper model naaimachine kiest wanneer je nog niet zeker weet of het zelf maken van kleding echt iets voor jou is. Toch zou ik je wel willen aanraden om voor een mooie stevige naaimachine te kiezen. De frustratie met overslaande steken, vastlopende stof of een machine die staat te trillen op tafel kun je op deze manier namelijk besparen. Dit betekent trouwens absoluut niet dat je een hele dure machine aan moet schaffen met tig verschillende steken, probeer voor de middenweg te kiezen. Zelf heb ik een Janome naaimachine en deze vind ik persoonlijk heel fijn.

Tip! Bij een iets kleiner budget kun je ook altijd kiezen voor een tweedehands naaimachine. In deze blog vind je een aantal tips wanneer je hier voor wilt kiezen.

Zorg voor een hulplijn

Wanneer je net nieuw bent in het oerwoud van de naaimachine dan kunnen alle verschillende termen en technieken er nog wel eens voor zorgen dat je overweldigd wordt. Zorg daarom dat je een hulplijn hebt. Dit kan een boek zijn, iemand in je omgeving die ervaring heeft met de naaimachine of een website (zoals jemaakthet.nl 😉) loop je ergens op vast? Zorg dan dat je het ergens op kan zoeken of na kunt vragen. zodat je hierna weer vrolijk verder kunt.

Tip! heb je een specifieke vraag? Gebruik de zoekfunctie op onze website, bij de menubalk. Zo vind je snel een antwoord. Heb je je antwoord nog niet gevonden? Dan mag je mij ook altijd een mailtje sturen.

Bespaar niet op de stof

Goedkope stoffen zijn natuurlijk super verleidelijk. En veel goedkope stoffen zijn ook helemaal prima. Toch ben ik zelf nog al eens de mist in gegaan met bepaalde laag geprijsde stoffen. Deze stoffen waren zo glad dat ze niet fijn naaiden, scheurden of gigantisch rafelden. Wanneer je echt net begint op de naaimachine zijn stoffen zoals corduroy, katoen en spijkerstof stoffen die makkelijk te verwerken zijn. Maar zoals ik hierboven ook al beschreef. laat je vooral niet tegenhouden voor bepaalde stoffen. Wanneer je iets heel graag wilt maken, dan kun je dit ook.

Ga je voor het eerst aan de slag met stretch stof? In deze blog vind je nog een aantal handige tips.

Heb je gekozen voor een flinke dure stof? Je kunt het voor jezelf wat makkelijker maken door eerst een proefmodel van het kledingstuk te maken. Zo weet je zeker dat het model goed is en raak je al een beetje gewend aan het patroon. Was de stof niet zo duur? Dan zou ik persoonlijk gewoon de gok wagen en met de goede stof aan de slag gaan. Kies eventueel voor een wat bredere naadtoeslag (bijvoorbeeld 2 cm) wanneer de pasvorm van het kledingstuk uiteindelijk te strak blijkt te zijn, kun je de naden lostornen en nog wat uitleggen. Zo heb je nog een klein beetje speling.

Kortom ga gewoon lekker aan de slag en laat je vooral niet afschrikken. You can do this!

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!