Selecteer een pagina

Je eigen kleding leren maken, wat zijn patroondelen?

Je eigen kleding leren maken, wat zijn patroondelen?

Wanneer je zelf aan de slag gaat achter de naaimachine en van plan bent om je eigen kleding te gaan maken, dan is een naaipatroon eigenlijk zo goed als onmisbaar. Het zorgt er voor dat je kleding de juiste vorm krijgt en dat deze goed op het lichaam zal aansluiten. Maar wat zijn patroondelen eigenlijk? En hoe kun je de verschillende patroondelen herkennen? Ik vertel je hier meer over in deze blog.

Waarom zou je een naaipatroon gebruiken?

Toen ik zelf net begon achter de naaimachine droomde ik natuurlijk van die zelfgemaakte kledingkast, zoals toffe broeken, jasjes en jurkjes. Ik had al aardig wat leuke stoffen verzameld, maar om eerlijk te zijn had ik geen idee waar ik moest beginnen.

Het eerste zelfgemaakte kledingstuk werd een felgroen fleecevest met een vrij grote capuchon. Tegelijkertijd met de stof kocht ik een kant-en-klaar-naaipatroon. In de stoffenwinkel lag een groot boek met hierin allerlei verschillende kledingstukken. Ik koos het patroon van een jas / vest en toen kreeg ik een klein plastic mapje met daarin een beschrijving en het papieren naaipatroon.

Op dit naaipatroon stonden verschillende onderdelen. Deze onderdelen kun je uit de stof gaan knippen en wanneer je deze aan elkaar gaat naaien krijg je eigenlijk als vanzelf het vest van het plaatje op het naaipatroon. Klinkt op deze manier vrij simpel toch?

Natuurlijk kun je zelf ook aan de slag gaan met patroonpapier en helemaal zelf een naaipatroon tekenen, maar wanneer je net start zal ik je dit niet meteen aanraden. Ik geloof zeker dat je dit ook kunt, maar je zal wel al snel zien dat een naaipatroon uit aardig wat verschillende onderdelen bestaat. Om het voor je zelf een beetje overzichtelijk te houden, kan het fijn zijn om eerst eens wat items met een bestaand naaipatroon te maken. Zo ga je steeds meer onderdelen herkennen en zal je steeds sneller zien hoe het patroon in elkaar zit.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Wat zijn patroondelen?

Om een kledingstuk een bepaalde vorm te geven wordt er vaak voor gekozen om een naaipatroon uit verschillende onderdelen te laten bestaan. Deze verschillende onderdelen noem je ook wel patroondelen.

Kleding die bijvoorbeeld wat ruimer valt en een wat eenvoudiger silhouette heeft, zal over het algemeen uit wat minder verschillende patroondelen bestaan. Wil je daarentegen een item maken dat helemaal aansluit op jouw lichaam, dan zal dit patroon vaak wat meer patroondelen hebben.

Soms zijn dit losse patroondelen die je vervolgens aan elkaar vast kunt naaien, maar het kan soms ook zo zijn dat je een wat groter patroondeel hebt waar je een bepaalde driehoek in ziet staan. Deze driehoek noem je ook wel een figuurnaad of een coupenaad.

Naaipatroon met een figuurnaad

Met deze figuurnaad kun je eigenlijk wat extra stof “wegnaaien” (in de vorm van deze uitgerekte driehoek). Op deze manier sluit de kleding beter aan bij het lichaam.

Ben je benieuwd hoe je een figuurnaad kunt naaien? In deze blog vind je hiervoor een handige tutorial.

Uit welke patroondelen bestaat een naaipatroon?

De verschillende patroondelen kunnen per naaipatroon eigenlijk een beetje verschillen, al zal je soms wel zien dat veel naaipatronen wat vaker dezelfde onderdelen terug zullen komen.

Zo zal een jurk bijvoorbeeld vaak bestaan uit een bovenlijfje waarbij je zowel een voor- en een achterpand hebt. Het zou zo kunnen zijn dat het voorpand weer is verdeeld in verschillende onderdelen, zoals het middenvoorpand en het zijvoorpand. Daarnaast zou het patroon van de jurk mouwen kunnen hebben. En daarnaast zal de jurk ook een rok hebben. Ook hierbij zal je weer een pand voor de voorkant en de achterkant hebben.

Een broek bestaat vaak uit een voor- en achterpand, eventueel een tailleband en de patroondelen voor de zakken. Wanneer de broek sluit met een gulp, zal je hier ook weer losse patroondelen voor hebben.

Omdat dit per naaipatroon weer een beetje kan verschillen is het altijd handig om de beschrijving er even bij te pakken. Aan het begin vind je vaak een opsomming van de verschillende patroondelen (en ook waar je deze terug kunt vinden op het patronenblad).

Bij de verschillende patroondelen zie je vaak ook meerdere lijntjes staan. Dit zijn de verschillende maten. Daarnaast staan er vaak ook nog meer verschillende lijnen en symbolen op het naaipatroon. In deze blog lees je wat deze symbolen precies betekenen en waar je op moet letten bij het overnemen van de patroondelen

Hoe weet je welke patroondelen je aan elkaar vast moet naaien?

Wanneer je stap voor stap aan de slag gaat met het naaipatroon dan zal je al snel zien welke onderdelen precies aan elkaar moeten komen. Vaak is dit eigenlijk ook wel vrij logisch. Een zijvoorpand komt bijvoorbeeld aan het voorpand. En een zijvoorpand zal weer grenzen aan het zijachterpand. Op de verschillende patroondelen vind je soms ook symbolen terug die je laten zien welke onderdelen aan elkaar moeten worden vast genaaid. Wanneer je dit stap voor stap doet zal je al snel zien dat jouw zelfgemaakte kleding steeds meer vorm begint te krijgen

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!