Selecteer een pagina

Je eigen kleding maken, hoe precies moet je hierbij te werk gaan?

Je eigen kleding maken, hoe precies moet je hierbij te werk gaan?

Het maken van je eigen kleding kan best een tijdrovende en precieze klus zijn. En de meningen over de vraag hoe precies je te werk moet gaan bij het maken van je eigen kleding kunnen dan nogal eens verschillen. Zo zal de een heel secuur en precies te werk gaan, terwijl de ander liever wat sneller resultaat wilt zien. In deze blog lees je meer over de verschillende mogelijkheden. Zodat je kunt bepalen welke manier het beste bij jou past. 😊

Ik heb een modeopleiding gevolgd waarbij ons werd geleerd om zo precies mogelijk te werk te gaan. De lijnen die gestikt moesten worden op de naaimachine moesten we op de stof aangeven met speciaal carbonpapier of rijggaren. Voordat ik de opleiding startte had ik al wat ervaring op de naaimachine, maar met deze technieken was ik nog nooit aan de slag gegaan. En eerlijk gezegd gebruik ik ze vandaag de dag ook niet meer echt. Uiteraard ga ik wel nauwkeurig te werk, maar het moet naar mijn mening ook wel leuk blijven. Het kiezen van de juiste technieken hangt denk ik ook volledig af van wat je precies gaat maken. En dat brengt me eigenlijk bij het eerste punt:

Bepaal van te voren hoe precies je te werk wilt gaan bij dit kledingstuk.

Dit kan per kledingstuk ook een beetje verschillen. Ik zou je bijvoorbeeld willen aanraden om bij speciale kledingstukken wel echt de tijd te nemen en alle stappen heel precies te doorlopen. Neem bijvoorbeeld een trouwjurk of een andere outfit voor een bijzondere gelegenheid. Je wilt gewoon dat dit kledingstuk jou helemaal goed past en dat het patroon precies klopt. En hier gaat nu eenmaal wat meer tijd inzitten. In zo’n geval is het dus een echte aanrader om de patroondelen heel precies van het patroonblad over te nemen en ook heel precies, met de juiste naadtoeslag uit de stof te knippen. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om eerst een proefmodel van het patroon te maken, zodat je zeker weet dat je de juiste maat hebt gekozen en dat het patroon helemaal goed is afgestemd op jouw lichaam.

Natuurlijk wil je dat de wat “gewonere” kledingstukken er ook goed uitzien, maar vaak sla ik hierbij de stap van het aangeven van de stiklijn wel over. Meestal speld ik de patroondelen op de stof en knip ik met behulp van naadtoeslagmagneetjes de patroondelen vervolgens uit met de juiste naadtoeslag. Op het naaiplaatje van de naaimachine kun je vervolgens heel eenvoudig de juiste naadtoeslag aanhouden. Op deze manier weet je ook zeker dat je mooi recht stikt.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Waarom is het belangrijk om precies te werk te gaan bij het maken van je eigen kleding?

Het uitknippen en het stikken van de patroondelen zijn toch wel belangrijke onderdelen. Zo lijkt een halve centimeter verschil misschien niet veel. Maar wanneer je in gedachten houd dat veel patroondelen dubbel uit de stof worden geknipt, dan zal je er al snel achter komen dat die halve cm, ineens 1 cm blijkt te zijn. Wanneer je dus niet heel nauwkeurig te werk gaat zou de pasvorm van jouw kledingstuk zo maar een beetje kunnen veranderen. Nu is dit natuurlijk voor een wat oversized trui of jas minder erg dan voor een strakke aansluitende top of jurk.

Maar wil je het allermooiste, strakste, netste resultaat? Dan kun je het beste de volgende volgorde aanhouden bij het maken van je eigen kleding:

  • Meet je eigen maten goed op en vergelijk deze met de maattabel van het naaipatroon. Kies de maat die het dichtste bij jouw eigen maat ligt.
  • Neem de patroondelen nauwkeurig over van het patroonblad, hier kun je eventueel patroonpapier voor gebruiken
  • Maak eventueel een proefmodel van jouw patroon. Zo weet je zeker dat je de juiste maat hebt gekozen en kun je eventueel nog wat aanpassen aan het patroon, voordat je de patroondelen uit de goede stof knipt.
  • Speld de patroondelen op de stof. Nu kun je de naadtoeslag op de stof tekenen met behulp van kleermakerskrijt. Of je kunt de juiste naadtoeslag aanknippen met behulp van naadtoeslagmagneetjes.
  • Wanneer je heel precies te werk wilt gaan kun je nu de lijnen die je wilt gaan stikken op de naaimachine op de stof aangeven met carbonpapier of met rijggaren. (wanneer je hier meer over wilt lezen, lees dan vooral ook deze blog). Vergeet ook zeker de verschillende patroontekens niet.
  • Vervolgens is het tijd om het kledingstuk in elkaar te zetten. Wanneer je de stiklijnen op de stof hebt aangegeven, dan kun je deze aanhouden tijdens het stikken op de naaimachine. Mocht je dit niet hebben gedaan dan kun je nu de lijntjes op het naaiplaatje aanhouden.

De belangrijkste tip is denk ik om voor bovenstaande stappen echt de tijd te nemen. Strijk de naden tussendoor open en probeer vooral tussendoor niet te veel te haasten. Je zult zien dat het eindresultaat van jouw zelfgemaakte kleding dan super netjes zal zijn.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!