Selecteer een pagina

Je naaimachine gebruiken zonder voetpedaal, kan dat?

Naaien met de start stop knop hoe doe je dat?

Je voetpedaal en je naaimachine horen bij elkaar zoals yin en yang en Bassie en Adriaan. Tenminste dat zou je zeggen… Want is het ook mogelijk op je naaimachine te gebruiken, zonder voetpedaal? Je leest het in deze blog!

Afgelopen week was ik vol goede moed achter m’n naaimachine begonnen. Ik wilde graag nog een korte broek met een bijpassend spijkerjasje maken. En dat zal je altijd net zien…. m’n naaimachine stond helemaal klaar, ik ging zitten en toen …. deed m’n voetpedaal het niet meer ☹. Na nog een keer proberen deed hij het daarna nog wel een paar keer, maar hierna begaf hij het echt. Toen ik het pedaal van dichterbij bekeek zag ik dat inderdaad het snoer bij het pedaal bijna door was.

Toen kwam eigenlijk de volgende vraag naar boven “je naaimachine gebruiken zonder voetpedaal, kan dat?”. En om maar meteen antwoord te geven op die vraag; ja bij sommige naaimachines is dat zeker mogelijk!

Dit kan natuurlijk met het handwiel, maar dit is niet zo heel praktisch. Dit duurt namelijk wel heel lang. Toch zijn er tegenwoordig steeds meer naaimachines die dit wel kunnen. Zelf heb ik de Janome DC3060 (wat ik overigens een super fijne machine vind. In deze blog vertel ik je hier nog veel meer over) en deze naaimachine heeft dus een heel handig knopje aan de voorkant: de start-stop knop.

Je naaimachine gebruiken zonder voetpedaal, kan dat?

Met dit knopje kan je dus letterlijk je naaimachine gebruiken, zonder dat je hier een voetpedaal voor nodig hebt. Wanneer je het knopje induwt begint de naaimachine namelijk met het maken van steken. En wanneer je deze dan nog een keer induwt, dan zal deze weer stoppen. Het werkt dus eigenlijk precies hetzelfde als wanneer je een voetpedaal gebruikt, alleen hoef je het knopje nu niet ingeduwd te houden.

Toen ik de machine kocht vroeg ik me wel af of ik deze functie ook daadwerkelijk zou gebruiken. want heel eerlijk? Het voetpedaal blijft natuurlijk wel gewoon het handigste. Nu moet je soms namelijk vrij snel switchen tussen het induwen van dit knopje, de achteruitstikknop enz. Dit is dan ook de reden dat ik zeker wel een nieuw voetpedaal ga kopen. Maar in sommige gevallen is deze functie op je naaimachine dus best wel handig. 😉

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Mocht je deze functie op jouw naaimachine ook een keer willen uitproberen, bij deze alvast wat tips:

  • Zet de snelheid van je naaimachine wat langzamer. Bij mij werkt dit met een schuifknopje. De schildpad staat voor een lage snelheid, terwijl de haas juist weer sneller werkt. Zeker omdat je nu even moet schakelen en verschillende handelingen moet doen is het daarom slim om de snelheid wat lager te zetten, op deze manier heb je iets meer controle over je machine.
  • Oefening baart kunst. Ik betrapte me er zelf op dat ik nog regelmatig met mijn voet ongemerkt mee zat te doen. Kun je nagaan hoe dit er dus inzit en hoe automatisch dit gaat. 😊 Ook was ik een aantal keer aan het einde van de naad “vergeten” dat ik geen voetpedaal had. Waardoor je dan even snel moet schakelen in je hoofd. Maar na een aantal keer gaat dit eigenlijk wel vrij goed en vanzelf.
  • Een spoeltje maken werkt op precies dezelfde manier. Waar je normaal gesproken je pedaal in zou drukken kun je nu gewoon de start-stop knop induwen en zal deze machine het spoeltje gaan opwinden. Ben je klaar? Dan duw je nog een keer op het knopje en zal je naaimachine stoppen met opwinden. Ik merkte wel dat er bij het opwinden van mijn spoeltje een behoorlijke vaart achter zat, ondanks dat de snelheid van mijn naaimachine nog wat lager stond. Maar in principe is dit geen probleem.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!