Selecteer een pagina

Je naaimachine inrijgen, hoe doe je dat?

Je naaimachine inrijgen, hoe doe je dat?

Eén van de eerste stappen op de naaimachine is natuurlijk het inrijgen. Nu klinkt dit soms vrij ingewikkeld. En er zijn ook zeker naaimachines, waarbij dit soms even zoeken kan zijn. Maar bij de meeste (modernere) naaimachines is dit echt niet zo moeilijk. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je jouw naaimachine kunt inrijgen.

Misschien is het wel handig even te benoemen dat natuurlijk niet alle naaimachines hetzelfde zijn. Het inrijgen van een naaimachine komt vaak wel op hetzelfde neer, maar kan soms toch net nog een beetje verschillen per machine.

Wanneer je twijfelt hoe dit voor jouw naaimachine werkt, kun je altijd voor de zekerheid ook even de handleiding erbij pakken. Hier staat bijna altijd precies in beschreven hoe het inrijgen voor jouw naaimachine werkt. Wanneer je een oudere (tweedehands) naaimachine hebt zonder handleiding, dan zou je deze eventueel ook even kunnen Googelen. Heel veel beschrijvingen zijn tegenwoordig ook online te vinden.

Het spoeltje

Als je dit nog niet hebt gedaan, kun je beginnen met het opwinden van het spoeltje. Het spoeltje komt onderin je naaimachine en zal zorgen voor de onderdraad. De bovendraad komt van het garen dat bovenop je naaimachine komt.

Wanneer je het spoeltje hebt gevuld met garen dan kun je de in je naaimachine gaan plaatsen. Het spoeltje kan op verschillende plekken zitten, dit kan een beetje verschillen per naaimachine. Bij mijn naaimachine (de Janome DC3060) zit het spoeltje onder het naaimachinevoetje en de naaimachinenaald.

Het doorzichtige klepje kan ik eenvoudig loshalen en hierna kan ik dit spoeltje in het spoelhuis plaatsen. Let hierbij ook goed op de richting van het garen.

Een spoeltje in je naaimachine
Plaats het spoeltje in de naaimachine

Het uiteinde van het garen laat je door het gootje lopen en laat je vervolgens even hangen. Je kunt het doorzichtige plaatje hierna weer op z’n plek plaatsen.

Wanneer jouw naaimachinespoeltje aan de voorkant van je naaimachine zit, dan kun je het spoelhuis hier uit halen. Plaats het spoeltje hierna in dit huisje en plaats het huisje hierna weer terug in je naaimachine. Dit kun je doen door het kleine hendeltje weer naar binnen te duwen.

De plaats van het spoelhuis in je naaimachine

Je laat het uiteinde van het garen dan ook weer hangen, zodat je deze onderdraad straks kunt oppakken met de bovendraad (van het klosje op je naaimachine).

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

De bovendraad van je naaimachine inrijgen

Hierna kun je de bovendraad verder in gaan rijgen. Je plaatst het klosje met garen op de daarvoor bestemde pin.

Plaats het klosje op de garenpen

En zoals je bij mijn naaimachine kunt zien staan de verschillende haakjes aangegeven met verschillende cijfers. Eigenlijk is het niets meer en niets minder dan het volgen van de goede volgorde haakjes.

Zo gaat het garen bij mijn naaimachine eerst achter dit punt langs.

Het inrijgen van de Janome DC3060

Door de gleuf aan de voorkant van de naaimachine, en dan links de hoek om.

De bovendraad van je naaimachine inrijgen
Volg met het garen de verschillende nummers op je maaimachine

Hierna weer omhoog.

Laat het naaimachinegaren van de bovendraad weer omhoog lopen door de voorkant van de naaimachine

Achter dit haakje langs.

Laat het garen achter het haakje doorlopen

En vervolgens weer naar terug beneden tot aan de naaimachine naald.

De Janome DC3060 inrijgen, tutorial

Hier plaats je het garen achter het haakje bij de naald.

Plaats het garen achter het haakje bij de naaimachinenaald

Je kunt hierna het garen door het oogje van je naaimachinenaald heen rijgen. Dit doe je van voor naar achteren. Tegenwoordig hebben veel naaimachines ook een automatische draadinrijger. Op deze manier hoef je niet zelf te pielen om het garen dat dat kleine oogje te krijgen, maar werkt dit een stuk makkelijker.

Houd vervolgens het uiteinde van de bovendraad losjes vast en beweeg de naaimachine naaimachinenaald naar beneden. Dit kan door aan de grote knoop aan de zijkant van je naaimachine te draaien.

Rijg het garen van voor naar achteren door de naaimachinenaald

Je zal dan zien dat de bovendraad (die van het klosje bovenop) de onderdraad (van het spoeltje) op zal pakken. Je kunt deze draad (onder je naaimachinevoetje door) oppakken, hiervoor gebruik ikzelf vaak een schaar. Door deze voorzichtig onder het naaimachinevoetje door te schuiven kun je beide draden zo naar de zijkant schuiven.

Wanneer je dit hebt gedaan is jouw naaimachine helemaal ingeregen. Je kunt de twee draden onder het naaimachinevoetje door naar achteren leggen. Hierna kun je de stof onder het naaimachinevoetje leggen, het voetje naar beneden plaatsen en je naaimachinenaald in de stof. En vervolgens kun je beginnen met het in elkaar zetten van jouw zelfgemaakte kledingstuk! 😊

Leg de draden naar achteren onder het naaimachinevoetje, je naaimachine is nu helemaal ingeregen

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!