Selecteer een pagina

Je naaimachine schoonmaken, hoe doe je dat eigenlijk?

Je naaimachine schoon maken hoe doe je dat eigenlijk

Het klinkt als iets groots en moeilijks. En dat is dan ook de reden dat ik het zo lang mogelijk heb uitgesteld. Maar ik heb denk ik goed nieuws voor je, want het schoonmaken van je naaimachine is eigenlijk super simpel. En daarnaast duurt het ook helemaal niet zo lang. In deze blog lees je hoe je dit heel eenvoudig kunt doen.

Benodigdheden voor het schoonmaken van je naaimachine:

Het schoonmaken gaat het handigste met een klein borsteltje. Vaak wordt deze al in een setje meegeleverd wanneer je jouw naaimachine koopt. Mocht je dit borsteltje niet hebben dan kun je hier ook prima een klein make-upkwastje of een klein verfkwastje voor gebruiken. Mijn oma had standaard bij haar naaimachine een paar kleine kwastjes voor oogschaduw en rouge zitten. Deze kleine borsteltjes werkten ook prima.

Kwastje voor het schoonmaken van je naaimachine

Naast de borsteltjes heb je ook een kleine schroevendraaier nodig. Als het goed is zit deze ook in het setje wat bij je naaimachine is geleverd. Ondanks dat deze schroevendraaier een stuk kleiner is dan een standaard schroevendraaier kan het soms toch nog een beetje gepiel zijn om de schroefjes los te draaien. Vaak is deze schroevendraaier namelijk toch net iets te lang, maar wanneer je deze een beetje schuin houdt, lukt het vaak wel.

Schroevendraaier om het naaiplaatje van je naaimachine los te draaien

Zo maak je jouw naaimachine eenvoudig schoon:

Het is om te beginnen slim om eerst je naaimachine helemaal uit te zetten. Zet de naaimachinenaald en het voetje vervolgens in de hoogste positie. Het voetje kun je omhoog zetten met dit hendeltje:

Zet het naaimachine voetje omhoog met dit hendeltje

De naaimachinenaald zet je in de hoogste positie door aan het handwiel aan de zijkant van je naaimachine te draaien. Op deze manier kun je straks makkelijker bij de ruimte die we willen gaan schoonmaken.

Haal het plastic klepje en het spoeltje vervolgens ook los. Misschien zie je al dat er aardig wat stof in het spoelhuisje zit.

Haal het plastic klepje van je naaimachine los
Haal het spoeltje uit je naaimachine

Hierna kun je de schroefjes van het naaiplaatje met de kleine schroevendraaier losdraaien. Zoals je hierboven al kon lezen gaat dit het makkelijkste wanneer je de schroevendraaier een klein beetje schuin houdt. Wanneer je het eerste stukje hebt losgedraaid kan je vaak de schroef verder draaien met je vinger. Haal het naaiplaatje los en maak de onderkant hiervan gelijk ook al even schoon met het kleine borsteltje.

Het naaiplaatje van je naaimachine losdraaien met de schroevendraaier
De onderkant van het naaiplaatje van je naaimachine

Vervolgens kun je het spoelhuis (dit is de plek waar normaal gesproken het spoeltje in ligt) ook met het borsteltje / kwastje schoonmaken.

Het spoelhuis van je naai machine

Het zwarte onderdeel zou je ook nog even los kunnen halen. Maak de ruimte hieronder ook goed schoon met het kwastje.

Het schoonmaken van je naaimachine, zo doe je dat
Onderhoud van je naaimachine, hoe houdt je je naaimachine goed schoon?

Wanneer alles weer helemaal stofvrij is kun je alle onderdelen weer op z’n plek plaatsen. En het naaiplaatje weer vastzetten met de schroefjes en de schroevendraaier.

That’s it 😊. Hierna kun je jouw naaimachine weer aan zetten en weer verder gaan met het maken van je eigen kleding.

Hoe vaak moet je je naaimachine schoonmaken?

Hoe vaak het schoonmaken nodig is, is eigenlijk puurt afhankelijk van hoe vaak je jouw naaimachine gebruikt. Is dit iedere dag of bijvoorbeeld 1 keer in de week? Zoals je hierboven kon zien is het eigenlijk super simpel en kun je dit bijvoorbeeld makkelijk 1 keer in de maand even snel doen. Op deze manier blijft jouw naaimachine goed functioneren en voorkom je dat al het stof op zal hopen. Mocht je een stof hebben gebruikt die heel erg pluist dan is het ook altijd slim om je naaimachine hierna even schoon te maken.

Wil je meer lezen over goed onderhoud van je naaimachine? Klik dan hier.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop