Selecteer een pagina

Je naaimachinenaald omhoog zetten, hoe doe je dat?

Je naaimachinenaald omhoog zetten, hoe doe je dat?

In sommige gevallen kan het fijn zijn om je naaimachinenaald omhoog te zetten. Op deze manier kun je bijvoorbeeld je stof makkelijk hieronder leggen. Of wanneer je het spoeltje wilt vervangen, is het natuurlijk ook wel fijn als je hier goed bij kunt. Maar hoe zet je je naaimachinenaald eigenlijk in de hoogste positie? Ik laat het je zien in deze blog. 😊

Je naaimachinenaald omhoog zetten met het handwiel

Wellicht is het je al op gevallen dat vrijwel alle naaimachine aan de zijkant zo’n vrij groot handwiel hebben. Wanneer je aan dit handwiel draait (je kunt dit het beste richting jou doen), dan zal je zien dat je naaimachinenaald gaat bewegen. En op deze manier kun je dus heel eenvoudig de naald in een hogere positie zetten.

Dit is het handwiel op je naaimachine

Het is zelfs mogelijk om op deze manier steken te “naaien”. Al duurt dat natuurlijk wel erg lang op die manier. Maar voor hele kleine stukjes, zoals bijvoorbeeld kleine priegelstukjes van een rits, kan dit soms wel een oplossing zijn. Wanneer je het handwiel naar je toe draait, dan zal de naaimachine de steken vooruit maken. Draai je je juist de andere kant op, dan naai je als het ware achteruit.

Tip! Ben je een spoeltje  aan het maken op je naaimachine en beweegt jouw naaimachinenaald hierbij heel snel op en neer? Dan kun je het handwiel voorzichtig een stukje uittrekken. Je trekt dit handwiel dan naar rechts, naar buiten toe. Op deze manier wordt de naald als het ware ‘gedeactiveerd’ en voorkom je dat deze zo snel zal bewegen. Je naaimachine krijgt eigenlijk nu een soort seintje dat je niet aan het naaien bent, maar dat je juist een spoeltje aan het maken bent. Wanneer je klaar bent met het maken van het spoeltje, kun je het handwiel op dezelfde manier weer induwen, richting de naaimachine.

Universele naaimachinenaalden Schmetz set

Universele naaimachinenaalden

Schmetz naaimachine naalden universeel 130/705 H 70 / 80 / 90 (10 stuks totaal)

€5,75 bij Bol.com

Met een knopje op je naaimachine

Ik weet niet of alle naaimachines dit knopje hebben, maar volgens mij zie je dit wel steeds vaker. Met dit knopje kun je heel eenvoudig je naald meteen omhoog zetten, of juist naar beneden in de stof. Dit gaat een stukje sneller. Je drukt het knopje in en dan zal de naald automatisch gaan bewegen. Op deze manier weet je ook zeker dat de naald meteen in de hoogste positie staat.

Met dit knopje op je naaimachine kun je de naald naar beneden en boven zetten

Wanneer is het handig om je naaimachinenaald omhoog te zetten?

  • Aan het begin en aan het einde van een naad. Je zet de naald en het naaimachinevoetje omhoog, zodat je de stof hieronder kunt leggen. Vervolgens zet je deze beiden weer naar beneden en kun je beginnen met het stikken van de naad. Aan het einde zet je ze weer omhoog, zodat je je stof hieronder vandaan kunt halen.
  • Bij het verwisselen van de naaimachinenaald. Soms is het nodig om je naald te verwisselen. Bijvoorbeeld wanneer je deze al een tijdje hebt gebruikt, of wanneer je een andere stof gaat gebruiken, waar ook een andere naald bij hoort. Wanneer je dit gaat doen zet je je naald ook in de hoogste positie, zodat je hier goed bij kunt.
  • Het verwisselen van het spoeltje. Bij veel naaimachines, vind je het spoeltje met spoelhuis onder het naaimachinevoetje. Ook hierbij is het handig om het voetje en de naald omhoog te zetten, zodat je hier dan meer ruimte voor hebt.
  • Het inrijgen van je naaimachine. Wanneer je het garen door je naald wilt rijgen is het ook een stuk makkelijker wanneer deze wat hoger staat. Als je gebruik maakt van een automatische draadinrijger moet je er ook voor zorgen dat je naald op het allerhoogste punt staan. Op deze manier komt het oogje van de naald op gelijke hoogte met het haakje waar het garen inzit.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!