Selecteer een pagina

Je stof spelden wat is de juiste manier, horizontaal of verticaal?

Je stof spelden wat is de juiste manier, horizontaal of verticaal

Je eigen kleding maken, dat doet iedereen op z’n eigen manier. En zo zijn de meningen ook vaak verdeeld over ‘de manier’ waarop je de spelden in de stof moet steken. Dit kan horizontaal, in de lijn van de stiklijn. Of juist verticaal, dwars op de stiklijn.  In deze blog vertel ik je meer over deze 2 manieren.

Nadat je alle patroondelen op de stof hebt gespeld en de patroondelen uit de stof hebt geknipt is het tijd om het kledingstuk in elkaar te gaan zetten op je naaimachine. Om de patroondelen goed op elkaar te kunnen stikken kun je deze het beste op elkaar vast spelden. Dit kan, zoals je hierboven al kon lezen, op 2 verschillende manieren, horizontaal en verticaal. Of te wel in de richting van de stiklijn of juist dwars op de stiklijn. Zelf vind ik het persoonlijk fijner om de spelden dwars in de stof te steken. Al is voor de andere manier ook zeker iets te zeggen.

De stof in de lengterichting spelden

De meeste mensen die hun eigen kleding maken, maken gebruik van deze techniek. De spelden plaats je precies op de stiklijn of net in de naadtoeslag. Het is belangrijk dat je de spelden zo plaatst dat ze in de goede lijn liggen zoals je de stof ook gaat stikken op de naaimachine. Het puntje van de speld komt op deze manier eerst vlakbij je naaimachine naald. Het bolletje aan de bovenkant van de speld ligt richting jou. Je kunt nu de speld heel makkelijk uit de stof halen wanneer je naaimachinenaald bijna bij de speld is.

spelden in de lengterichting van de stiklijn

Wanneer je speld bijna bij de naaimachinenaald is, dan is het belangrijk op altijd even te stoppen, oftewel het voetpedaal los te laten. Je kunt dan de speld uit de stof halen. Hierna kun je weer het voetpedaal induwen en verder gaan tot je weer bij de volgende speld komt. Hier stop je weer, haal je de speld weer uit je stof en ga je vervolgens weer verder. Wanneer je dit niet zou doen, en over je spelden heen zal stikken dan zal zeer waarschijnlijk je naaimachinenaald breken. Het voordeel van deze manier van spelden is dat je heel precies kunt zien wat de stiklijn op je stof is. Dit is een handige leidraad om aan te houden tijdens het stikken. Het nadeel is wel dat het stikken van de naad wat langer duurt omdat je steeds tussendoor even moet stoppen.

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Dwars op de stiklijn spelden

Zelf geef ik de voorkeur aan het dwars spelden van de stof, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Het grootste voordeel vind ik dat je op deze manier heel eenvoudig over de spelden heen kunt stikken. En je na het stikken van de naad in één keer alle spelden kunt verwijderen. Toch vinden sommige mensen deze manier van spelden soms spannend. Het over de spelden heen stikken gaat over het algemeen meestal goed, maar heel soms kan de naaimachinenaald toch net op een speld terechtkomen waardoor deze zou kunnen breken. Toch gebeurt dit naar mijn mening niet zo vaak.

spelden dwars op de stiklijn

Ook wanneer je speciale naden precies op elkaar wilt spelden, zoals bijvoorbeeld bij een kruisnaad of de naad bij de oksel, aan de onderkant van de mouw, kun je met deze manier van spelden vrij precies te werk gaan. Wanneer je de stof in de lengterichting speldt kan hier nog wat speling in zitten, doordat je de speld natuurlijk vlak voor de naaimachinenaald hier aankomt, uit de stof moet halen. Bij het dwars spelden heb je hier geen last van en weet je zeker dat je deze naden netjes op elkaar kunt stikken. De lijn van de 2 naden ligt op deze manier mooie gelijk en loopt dan netjes door. Dit geeft een mooi strak resultaat.

Maak je gebruik maakt van een stof zoals tafelzeil of leer, of een andere stof waarin je de gaatjes van de spelden kunt blijven zien? Dan is het wel aan te raden om de spelden in de lengterichting te plaatsen. En dan het liefste ook binnen de naadtoeslag. Op deze manier voorkom je namelijk dat de kleine gaatjes, die de spelden achterlaten, straks nog zichtbaar zijn wanneer jouw item helemaal af is.

Kortom eigenlijk is voor het spelden van de stof niet één goede manier. Dit is puurt wat jij zelf fijn vindt. Wanneer je vaker je eigen kleding maakt, dan zal je ook zien dat je hier als vanzelf je eigen weg in gaat vinden.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!