In stoffenwinkels of stoffenmarkten en heel soms ook online kun je soms zomaar een toffe coupon tegenkomen. Een coupon is eigenlijk een restant stof die je hierdoor vaak met korting wordt verkocht. Hier kun je zeker hele toffe stoffen tussen vinden. Veel stoffenwinkels hebben bijvoorbeeld een speciaal rekje met de verschillende restanten. Maar waar moet je eigenlijk op lette als je kleding gaat maken van een coupon? Je leest het hier.
Ik ging zelf vroeger regelmatig naar de stoffenwinkel in Sliedrecht. Buiten hadden ze dan al verschillende rekken staan vol met coupons. En elke keer was het natuurlijk weer super verleidelijk om hier weer even tussen te kijken of er nog leuke stoffen tussen hingen. Zeker omdat deze vaak met korting worden verkocht. Wanneer je op zoek bent naar een bepaalde stof en helemaal niet zoveel nodig hebt, kun je hier misschien een goede deal tussenvinden.
Vaak zijn dit restanten die over zijn van het knippen van de stof. De stoffen worden natuurlijk geleverd op grotere rollen en als iemand een kleiner stuk koopt en er hierdoor een gedeelte overblijft, wordt dit vaak aangeboden als coupon.
Het zou ook zo kunnen zijn dat de stof licht beschadigd is of misschien kleine vlekken heeft, waardoor deze niet meer voor de volle prijs werd verkocht. Het is dus wel altijd handig om dit van te voren even te checken.
Kijk ook even hoe groot de coupon is, zeker als je hier grotere items zoals kleding van wilt gaan maken. Passen alle patroondelen (in de goede draadrichting) op de stof, of moet je hier nog flink mee gaan schuiven?
Hoewel het soms verleidelijk kan zijn om de patroondelen in verschillende richtingen (een beetje schuin) op de stof te leggen, kan dit er ook voor zorgen dat het kledingstuk straks misschien wat minder mooi zal vallen. Je krijgt het mooiste resultaat als je alle onderdelen recht van draad uitknipt.
Stoffen met een print in een bepaalde richting of stoffen met vleug kunnen dit soms nog net wat lastiger maken. De patroondelen moeten dan allemaal in dezelfde richting op de stof worden gelegd. Op deze manier loopt de print of de vleug op alle patroondelen van boven naar onderen.
Zelf een spijkerjack maken
Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.
Nu tijdelijk voor maar €47
Kom je er achter dat je coupon misschien toch net wat te klein is voor je patroondelen dan zou je het volgende nog kunnen proberen:
- Kun je het kledingstuk of een deel hiervan wat korter maken? Een blouse kan bijvoorbeeld ook prima korte mouwen hebben. En een cropped jeans kan bijvoorbeeld ook heel tof zijn in plaats van een lange spijkerbroek. Soms kun je met een beetje creativiteit best leuke oplossingen vinden. 😊
- Kun je meerdere coupons met elkaar combineren? Heb je echt een hele toffe stof gevonden maar is het toch net te weinig? Kijk dan of je een soort gelijke coupon kunt vinden. Dit kan dezelfde kleur zijn, maar een andere kleur kan soms ook heel tof zijn. Je kunt de verschillende patroondelen dan uit de verschillende stoffen knippen en deze zo combineren tot een nieuw kledingstuk. Dit werkt bijvoorbeeld ook heel goed met verschillende kleuren spijkerstof.
Tip! Het is wel fijn als de stoffen ongeveer dezelfde dikte en dezelfde rekbaarheid hebben. Zo wordt het eindresultaat wat strakker en maak je het voor jezelf ook een stuk makkelijker op de naaimachine. 😉

- Kom je net een heel klein stukje te kort? Dan kan een smallere zoom of naadtoeslag ook nog een optie zijn. Knip je bijvoorbeeld normaal gesproken 1,5 cm naadtoeslag aan? Dan kun je dit ook best vervangen voor een naadtoeslag van 1 cm. Een smallere zoom is vaak ook een goede oplossing. Je kunt bijvoorbeeld ook een zoom aanknippen van maar 2 cm. De onderste rand kun je afwerken met de zigzagsteek of de lockmachine en dan naar binnen klappen. Waar je de zoom normaal gesproken twee keer omvouwt, doe je dit nu dan maar 1 keer.