Selecteer een pagina

Kleding maken van fluweel, waar moet je op letten?

Kleding maken van fluweel, waar moet je op letten?

Op dit moment ben ik druk bezig met een nieuw naaipatroon van een toffe cropped jas. Ik zit er aan te denken om deze jas te gaan maken van fluweel. Deze stof gebruik ik zelf niet zo vaak, maar je kunt hier wel echt hele toffe items mee maken. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je zelf kleding wilt gaan maken van fluweel? Je hier meer over in deze blog. 😊

De soort fluweel, welke kleding wil je maken?

Fluweel wordt vaak ook wel velvet of velours genoemd. En naast de verschillende benamingen voor de stof zijn er ook aardig wat verschillende soorten fluwelen stoffen. Van hele luxe zware fluwelen stoffen, die je bijvoorbeeld vaak ziet in interieurs of hele bijzondere kledingstukken zoals mooie chique jurken (en de mantel van Sinterklaas 😉). Tot de wat dunnere stoffen die qua gewicht weer een stuk lichter zijn en stoffen die bijvoorbeeld weer aardig wat stretch hebben.

Het kan handig zijn om eerst te bedenken wat je precies wilt gaan maken, zodat je hier dan vervolgens de goede soort fluweel bij kunt gaan zoeken. (Je kunt dit natuurlijk ook prima om draaien en eerst op zoek gaan naar die toffe stof en dan kijken welk patroon hier goed bij past. 😉)

Verschillende soorten fluweel:

De klassieke versie, zonder stretch

Deze mooie dikke zware versie zie je bijvoorbeeld ook vaak bij bijzondere historische kostuums. Het is echt die rijke, chique versie die er meteen al super luxe uitziet. Vroeger werd stof vaak gemaakt van katoen, en soms zelfs ook van zijde. De stof wordt geweven en hierbij worden kleine extra lusjes gemaakt. Deze lusjes worden hierna opengesneden. En hierdoor krijgt het fluweel die hele zachte, bijna aaibare structuur, waar deze stof bekend om staat.

Tip! Tegenwoordig heb je ook toffe stoffen van fluweel met een leuke (over the top) print, het kan ook onwijs leuk zijn om deze stoffen eens te gebruiken voor het maken van kleding. Vind je dit iets te heftig? Dan kun je natuurlijk ook prima kiezen voor een mooie effen versie.

Deze klassieke stof is vaak van zwaarder en wat dikker. Wanneer je van plan bent om kleding te gaan maken van deze versie fluweel kun je nog wel op het gewicht van de stof letten. Bekijk vooral eerst even of de stof niet te stug en te dik is en nog wel fijn is om te dragen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je beter voor een net wat lichtere versie kiezen.

Nicky velours

Qua uitstraling lijkt nicky velours vaak wel wat op bovenstaande versie. Toch is deze versie vaak wat minder zwaar én rekbaar. Doordat de stof aardig wat stretch heeft kun je hier bijvoorbeeld heel makkelijk hele toffe tops, jurkjes of flared broeken van maken, zonder dat je hier een heel ingewikkeld naaipatroon voor nodig hebt. Door de rekbaarheid draagt de stof ook nog eens fijn.

Er zijn stoffen die grotendeels van katoen worden gemaakt, maar er zijn ook versies die grotendeels bestaan uit polyester. Kijk hierbij dus vooral wat jij zelf fijn vind.

Velours de panne

Met deze stof heb ik zelf een haat-liefde-verhouding. Het voordeel van deze stof is dat deze vaak super goedkoop is en dat je deze in echt hele toffe printjes kunt kopen. Zo heb ik zelf een aantal jaar terug tientallen meters van deze stof gekocht met een bloemen en psychedelische print. Voor de eindopdracht van de mode-opleiding die ik op dat moment volgde wilde items maken die perfect zouden passen bij de 60s en de 70s. En toen ik deze stoffen zag liggen in de winkel was ik verkocht. 😍

Zoals dat gaat met de meeste opdrachten voor opleidingen… Was het op het eind nogal stress en moest er op de laatste avond nog een volledige lange hippie jas van deze stof in elkaar worden gestikt. En dat was een uitdaging… Je merkt bij het naaien van deze stof wel echt dat het een wat goedkopere versie is van de andere fluwelen stoffen. De stof ging bobbelen, trekken en deed gewoon niet helemaal wat ik wilde. Dus dat was een flinke uitdaging. Maar toen de jas eenmaal in elkaar zat, was ik dit bijna allemaal weer vergeten. 😉

Wanneer je deze stof naast de klassieke, zware versie, fluweel legt, zie je wel echt duidelijk verschil. Deze stof wordt ook wel “geplet fluweel” of ‘crushed velvet’ genoemd. Niet echt een lekkere benaming, maar wanneer je de 2 stoffen naast elkaar ziet, snap je misschien wel waarom.

Daarentegen hoeft deze stof niet minder leuk te zijn. Je kunt hier echt wel hele toffe items van maken. Het voordeel van deze stof is met name de stretch. Wanneer je voor deze stof kiest kun je het beste wel voor een vrij eenvoudig naaipatroon kiezen, met niet al te veel verschillende deel- of figuurnaden. Doordat de stof al vrij rekbaar is heb je dit op zich ook niet heel erg nodig en zal de stof al veel werk voor je doen.

Ribfluweel

Dit is eigenlijk wel een beetje een andere soort fluweel, maar past hier op zich wel bij. Rib fluweel (ook wel bekend als corduroy) kan ook een onwijs leuke stof zijn om zelf kleding mee te maken. Met corduroy krijg je al snel een toffe vintage uitstraling (waar ik zelf groot fan van ben) 😊.

Ook binnen de coruduroy zijn er weer verschillende soorten stoffen. Van stoffen met brede ribbels, tot dunnere stoffen waarbij de ribbels weer smaller zijn en stoffen die stretch hebben, of juist weer niet.

Tip! Deze stof is ook super leuk om (wide leg) broeken van te maken en toffe jasjes. Maak bijvoorbeeld een leuk set dat bij elkaar past!

De vleug

Wanneer je met je hand over het fluweel strijkt zal je misschien wel voelen dat dit wat anders aan kan voelen wanneer je dit in 2 verschillende richtingen doet. Vaak zal je ook zien dat de stof qua kleur dan wat kan verschillen. Dit heeft alles te maken met de vleug van de stof.

Wanneer je de patroondelen uit de stof gaat knippen is belangrijk om hier wel rekening mee te houden. Anders heb je straks een kleurverschil in je kleding tussen de verschillende onderdelen, en dat wil je natuurlijk voorkomen. 😉 Je kunt het beste alle verschillende patroondelen in dezelfde richting op de stof leggen, zodat de vleug op alle patroondelen in dezelfde richting loopt.

Vaak wordt aangeraden om de patroondelen tegen de vleug in te knippen. De kleur van de stof is dan vaak net wat intenser en wat donkerder. Maar je kunt hierbij natuurlijk volledig kiezen wat jij mooi vind.

Welke naaimachinenaald kun je het beste gebruiken voor fluweel?

De naaimachinenaald kun je het beste aanpassen aan de soort stof die je gebruikt. Gebruik je een vrij dikke, zware stof dan kun je hier het beste ook een wat dikkere naaimachinenaald voor gebruiken. Zo zorg je ervoor de naald minder snel kan breken.

Universele naaimachinenaalden Schmetz set

Universele naaimachinenaalden

Schmetz naaimachine naalden universeel 130/705 H 70 / 80 / 90 (10 stuks totaal)

€5,85 bij Bol.com

Maar maak je daarentegen juist gebruikt van een stof met veel stretch? Dan kun je het beste kiezen voor een stretch naaimachinenaald. Deze naald heeft in tegentelling tot andere naaimachinenaalden een meer afgeronde punt. Hierdoor zal deze naald de stof minder snel beschadigen. Ook de stretchnaalden zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, die je zo ook weer op de dikte van je stof kunt aanpassen.

Stretchstoffen naaimachinenaalden Schmetz

Stretch naaimachinenaalden

Schmetz Stretch Nr.75 – naaimachinenaalden stretch – 130/705 HS – 5 naalden

€4,76 bij Bol.com

Welke steek kun je het beste gebruiken op je naaimachine wanneer je kleding gaat maken van fluweel?

Veel naaimachines hebben tegenwoordig aardig wat verschillende steken. Voor gewone niet-rekbare stoffen kun je gewoon gebruik maken van de standaard recht-toe-recht-aan steek die je anders ook zult gebruiken. Dit werkt eigenlijk gewoon precies hetzelfde als wanneer je bijvoorbeeld spijkerstof of een “normale” katoen zal stikken op je naaimachine.

Heeft jouw stof juist wat meer stretch? Dan kun je beter kiezen voor de stretchsteek. Deze steek herken je aan de soort bliksemschicht vorm. Met deze steek maakt je naaimachine ook steeds een paar steken achteruit wat ervoor zorgt dat het stiksel net wat rekbaarder wordt. Op deze manier rekt dit net wat meer mee met je stof. Zo voorkom je eenvoudig dat het garen eerder kan knappen wanneer hier anders te veel spanning op komt tijdens het dragen.

Heeft jouw naaimachine geen stretchsteek? Dan kun je eventueel ook kiezen voor de zigzagsteek. Wanneer je deze met de instellingen de steek wat minder puntig, maar juist waf flauwer maakt, kan dit een goede vervanging zijn van de stretch steek.

Een zoom maken

Net als de steek op je naaimachine zal ook de manier waarom je zoom maakt per stof weer wat kunnen verschillen. Zelf zou ik voor onderstaande opties kiezen wanneer ik zelf kleding zou maken van fluweel.

Voor rekbare stoffen zou ik de zoom met een tweelingnaald maken. Zo blijft de zoom net als de stof een klein beetje rekbaar en voorkom je ook dat de draad hierdoor eerder kan gaan knappen. Dit geldt bijvoorbeeld voor stoffen zoals nicky velours of velours de panne.

Stretchstoffen naaimachinenaalden Schmetz

Stretch tweelingnaalden

Schmetz stretch tweelingnaald 2 stuks 2.5/75

€8,95 bij Bol.com

Heeft jouw stof maar een heel klein beetje stretch? Bijvoorbeeld een toevoeging van 2% bij een ribfluweel? Dan zou ik niet persé voor de zoom met tweelingnaald kiezen, maar eerder voor een normale zoom, net zoals bij de stoffen die niet rekbaar zijn.

Je kunt hierbij nog wel wat variëren met de breedte van de zoom. Bij dikkere, zwaardere stoffen vind ik het vaak zelf wat mooier als de zoom ook wat breder is. Bij dunnere stoffen kan het daarentegen vaak mooier zijn om te kiezen voor een smallere zoom.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!