Nieuw: Digitale Naaimachine Scheurkalender voor 2025. Klik hier voor meer info.

Kleding zelf korter maken, hoe doe je dat?

Kleding zelf korter maken, hoe doe je dat?

Stel je hebt bijvoorbeeld echt een super toffe (tweedehands) broek of jurk gevonden, maar de lengte is nog niet helemaal jouw ding… Wist je dan dat je deze kleding ook zelf eenvoudig wat korter kunt maken? Dit is makkelijker dan je denkt. 😊 In deze blog vertel ik je hoe je dit kunt doen.

De juiste lengte bepalen

Je wilt natuurlijk voorkomen dat de kleding straks per ongeluk te kort is geworden. Het is daarom slim om het item nog een keer aan te doen om zo de goede lengte hiervan te kunnen bepalen. Je kunt spelden gebruiken om de goede lengte aan te geven. Het te veel aan stof kun je hierbij naar binnen vouwen en vastspelden.

Het kan fijn zijn als je hierbij wat extra hulp krijgt. Wanneer je namelijk zelf gaat bukken, zal je zien dat het lastiger wordt. Je kunt eventueel ook alvast de schoenen die je hierbij wilt gaan dragen hierbij aan doen. Zijn de schoenen bijvoorbeeld wat hoger? Dan kun je hiermee ook meteen rekening houden bij het inkorten van de kleding. Zelf vind ik het bijvoorbeeld wat mooier als mijn broek net niet op de grond hangt. Maar dit kan per schoenen natuurlijk soms net weer wat verschillen.

Wanneer je al een broek in precies de goede lengte in je eigen kledingkast hebt kun je deze ook als voorbeeld gebruiken. Als je deze plat op de grond of op een tafel legt, kun je hier de nieuwe broek bovenop leggen. Zorg hierbij dat de kruisnaden gelijk liggen.

Bij jurken en rokken kan dit ook, maar leg dan de taillepunten hierbij op elkaar. Bij sommige kledingstukken is dit soms net wat lastiger te bepalen, omdat je bijvoorbeeld ook lagere modellen hebt die onder de taille komen. Het kan dan wel fijn zijn om het kledingstuk toch even aan te doen.

Als je de stof nu knipt op precies de goede lengte, dan zal je zien dat de rand wat kan gaan rafelen. Om dit te voorkomen is het mooier om een zoom aan de onderkant te maken. Hiervoor moet je wel wat extra stof aanknippen. Deze extra stof kun je dan naar de binnenkant toe vouwen en vastzetten.

Hoeveel zoom je aanknipt is een beetje afhankelijk van het kledingstuk en de stof. Voor de wat dikkere stoffen kun je bijvoorbeeld een wat bredere zoom maken en voor dunnere stoffen is een smallere zoom vaak juist weer wat mooier.

Je kunt een enkele zoom maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om de zoom nog een extra keer om te slaan (naar binnen), zodat de rafelige kant helemaal niet meer zichtbaar is. Hiervoor moet je dan alleen wel een wat bredere zoom aanknippen. Als je kiest voor een zoom die maar één keer omvouwt, is het wel mooi om de onderste rand even af te werken met de zigzagsteek of de lockmachine.

Wanneer je de kleding op de goede lengte (met zoom 😉) hebt geknipt kun je de zoom naar binnenvouwen en vastspelden. Je kunt dit eventueel ook even strijken.

Wanneer je een broek korter gaat maken is het slim om ook nog even te controleren of beide broekspijpen even lang zijn geworden.

Digitale naaimachine scheurkalender

Naaimachine Scheurkalender 2025

Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉

Een nieuwe zoom maken

Je kunt de zoom hierna vast gaan stikken op de naaimachine. Het is het mooiste, als je hierbij kiest voor een garen dat qua kleur ook goed bij je stof past. Hierdoor zal de zoom dan een stuk minder opvallen.

Zelf zet ik voor het vaststikken van de zoom de steeklengte vaak net wat langer (zo’n 2,8 / 3). Maar dit hoeft niet, hierbij kun je zelf even kijken wat jij het mooiste vind.

Wanneer je de zoom aan de goede kant van de stof vast gaat stikken, check dan voor de zekerheid nog wel even of je dit op de goede afstand van de zijkant doet, zodat je de stof aan de binnenkant ook meestikt. Je kunt hierbij ook de lijntjes op het naaiplaatje aanhouden. Zo weet je ook zeker dat het stiksel straks ook mooi recht zal zijn.

Je kunt de zoom helemaal rondom vaststikken. Om te voorkomen dat dit stiksel los kan laten kun je bij het begin en eind even aan- en afhechten. Dit kun je doen door een heel klein stukje achteruit te stikken. Hierna kun je de uiteinden van het garen kort afknippen en is jouw kledingstuk klaar om te dragen. 😊

Een zoom maken zonder een naaimachine

Er bestaat ook speciaal zoomband dat je eventueel kunt gebruiken voor het korter maken van je kleding. Dit band plakt aan twee kanten en hiermee kun je de zoom dus als het ware vast gaan plakken.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een strijkijzer. Je kunt eerst weer de goede lengte bepalen en de zoom vervolgens naar binnen strijken. Je legt dan het band aan de binnenkant tussen deze vouw. Door de warmte van het strijkijzer zal de lijm van dit band gaan smelten en kun je de zoom vastplakken.

Laat de lijm wel altijd even goed drogen om te voorkomen dat de zoom makkelijker loslaat. Probeer het zoomband wel altijd van te voren uit op een heel klein stukje van de stof, zo weet je zeker dat dit band ook goed hierbij past en bijvoorbeeld niet door zal drukken.

Zoomband om gordijnen korter te maken

Zoomband

Zoomband / Strijkband om kleding korter te maken

€8,75 bij Bol.com

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!