Selecteer een pagina

Leren haken: Hoe haak je een stokje

Online leren haken, zo haak je een stokje

Wanneer je net begint met haken dan zal je al snel zien dat er veel verschillende soorten steken zijn. In deze blog laat ik je zien hoe je eenvoudig een stokje kunt haken én waar je deze steek allemaal voor kunt gebruiken.

Wanneer je een recht stuk met stokjes wilt gaan haken dan haak je eerst een lossenketting. In deze lossen kunnen we dan vervolgens de stokjes gaan haken. Een stokje is een vrij hoge steek, groter dan bijvoorbeeld een halve vaste of een vaste. Het is daarom handig om naast de lossenketting ook 3 extra lossen te haken. In sommige haakpatronen gelden deze 3 extra lossen vaak als het eerste stokje.

Een stokje haken, zo doe je dat:

Wanneer je een lossenketting (+ de 3 extra lossen) hebt gehaakt, kun je de steek in de volgende losse haken, de eerste drie lossen sla je dus over.

Stokjes haken, sla de eerste 3 lossen over

Sla de draad om je haaknaald en steek de haaknaald in dit lusje. Pak de draad mee met je haaknaald wanneer je de haaknaald weer terug uit het lusje haalt.

Stokjes haken, hoe doe je dat?

Er staan nu 3 lusjes op je haaknaald.

Online haakles, verschillende steken uitgelegd

Sla de draad weer op je haaknaald

Sla de draad weer om je haaknaald

Haal deze draad door de eerste 2 lusjes op je haaknaald. Op je haaknaald staan nu nog 2 lusjes.

Een stokje haken, stap voor stap duidelijke uitleg

Sla de draad nogmaals om je haaknaald en haal deze door deze 2 lusjes. Je hebt nu nog maar 1 lusje op je haaknaald staan.

Online leren haken
Hoe haak je stokjes?

Dit kun je dan vervolgens herhalen tot je bij het einde van je lossenketting bent.

Een gehaakte toer met stokjes

Wanneer je recht blijft haken, dan kun je nu weer 3 keerlossen haken en je haakwerk keren. De nieuwe toer met stokjes haak je dan in de steken van de vorige toer.

Stokjes haken, haak 3 keerlossen

Waar worden stokjes bij het haken voor gebruikt?

Wanneer je haakt met stokjes krijg je een vrij luchtig haakwerk, deze steek is dan ook met name geschikt voor bijvoorbeeld kleding en accessoires. Items die juist vrij stevig moeten worden of die je wilt gaan opvullen, wil je liever wat strakker haken. Hiervoor zal je dan ook niet zo snel gebruik maken van stokjes, maar bijvoorbeeld eerder van vasten.

Naast rechte stukken haken, is het natuurlijk ook mogelijk om rond te haken, ook dit kun je prima doen met stokjes.

Wanneer je granny squares gaat haken, dan maak je ook 9 van de 10 keer gebruik van deze steek.
In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je de klassieke granny squares kunt haken. En geloof mij, dit is makkelijk dan je denkt 😉

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!