Selecteer een pagina

Leren haken: steken meerderen, hoe doe je dat?

Leren haken steken meerderen hoe doe je dat?

In principe is leren haken totaal niet moeilijk, wanneer je eenmaal de basissteken onder de knie hebt kun je binnen no time de tofste items haken. Misschien vraag je je af hoe je steken kunt meerderen bij het haken. Hoe je dit kunt doen, dat laat ik je zien in deze blog. 😊

Door steken te meerderen wordt je haakwerk breder, of wanneer je rond haakt, wordt de cirkel groter. Het meerderen is totaal niet lastig en werkt eigenlijk voor alle haaksteken precies hetzelfde. Wanneer je een steek gaat meerderen dan haak je simpelweg 2 steken op de plek waar je anders 1 steek zou haken.

In onderstaande foto zijn er geen meerderingen, in iedere steek is er 1 steek gehaakt.

Een gehaakte toer zonder meerderingen

Bij onderstaande foto’s zie je dat er aan het begin en aan het einde van de toer een 1 steek is gemeerderd:

Een gehaakte toer met meerderingen
Steken meerderen aan het begin van de toer

In de eerste en laatste steek heb ik bij dit proeflapje 2 steken in plaats van 1 in dezelfde opening gehaakt. Je ziet hierdoor dat de toer al wat groter en wat langer wordt. Wanneer je dit ook in de volgende toeren zal herhalen, dan zal dit effect alleen maar worden versterkt. Voor nu heb ik met vasten gehaakt, maar het meerderen werkt voor alle steken precies hetzelfde. Haak jij een item met stokjes? Dan kun je voor het meerderen gewoon heel eenvoudig 2 stokjes in de zelfde opening haken.

Voor dit voorbeeld heb ik nu enkel aan het begin en aan het einde van de toer gemeerderd. Maar meestal zie je dat het aantal meerderingen verdeeld worden over de gehele toer. Heb je bijvoorbeeld een toer met 36 steken en wil je 6 steken meerderen? Dan zou je 6 steken kunnen haken, 1 steek kunnen meerderen, 6 steken haken, 1 steek meerderen enz. Op deze manier weet je zeker dat de meerderingen goed verdeeld zijn en zo min mogelijk opvallen.
Vaak staat precies in het patroon of de beschrijving beschreven wanneer en hoeveel steken je moet meerderen.

Tip! Bij het rond haken, kun je de meerderingen soms beter laten verspringen. Op deze manier krijg namelijk een mooie gelijkmatige cirkel. In deze blog: “Rond haken, mooi gelijkmatig meerderen, hoe doe je dat?” laat ik je zien hoe je dit kunt doen.  

Drops haaknaalden set Circus Pro

Drops Haaknaaldenset

DROPS Pro Circus Haaknaalden – Set

€30,23 bij Bol.com

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!