Selecteer een pagina

Leuke mandjes haken, hoe doe je dat?

Gehaakte mand, haakpatroon mandjes haken

Leuke handige mandjes zijn natuurlijk ideaal om kleine rondslingerende spullen in te bewaren. Of gebruik ze als alternatief voor een fruitschaal of om kinderspeelgoed in op te bergen. Wist je dat je zelf eenvoudig hele toffe mandjes kunt haken? In deze blog vertel ik je hoe je dit doet.

Het handigst is om de manden rond te maken. De onderste cirkel kun je rondhaken en hier kun je dan vervolgens eenvoudig de rand op vast maken. Je kunt volledig zelf bepalen hoe groot je jouw mandjes wilt maken.

Tip! Maak de manden in verschillende groottes en zet ze leuk bij elkaar, wanneer je kiest voor kleuren die helemaal in jouw interieur passen kun je hier ook een echte eyecatcher van maken!

In principe kun je ieder soort garen hiervoor gebruiken. Kies bij voorkeur voor een wat kleinere haaknaald dat staat aangegeven op het label, zodat het mooi strak en stevig wordt. Zpagetti is ook super tof, dit is garen gemaakt van textiel. Wanneer je je manden met dit garen haakt worden ze mooi grof.

Aangezien je de mandjes natuurlijk mooi stevig wilt maken is het handigst om de manden met vasten te haken. Bij het rondhaken haak je iedere toer een aantal steken dat een meervoud is van 6. wanneer je iedere toer 6 steken meerdert wordt jouw cirkel mooi gelijkmatig en plat.

Haakpatroon mandjes:

Toer 1: Haak 2 lossen en haak hierna 6 vasten in de eerste losse.
Toer 2: Haak 2 vasten in iedere vaste (= 12 v)
Toer 3: *1 vaste, 2 vasten in 1 vaste* herhaal dit tot het einde van de toer (=18 v)
Toer 4: *2 vasten, 2 vasten in 1 vaste* herhaal dit tot het einde van de toer (=24)
Toer 5: * 3 vasten, 2 vasten in 1 vaste* herhaal dit tot het einde van de toer (= 30 v)
Enz.

Het is handig om wanneer je aan een nieuwe toer begint dit aan te geven met een steekmarkeerder, dit kan eventueel ook een draadje zijn, zo weet je precies wanneer deze toer af is en je begint met de volgende toer.

Wanneer je een grotere cirkel wilt gaan haken dan kan het zo zijn dat jouw onderkant van de mand een beetje zeshoekig wordt door het meerderen. In deze blog vind je een handige tip om dit te voorkomen en er voor te zorgen dat jouw mand ook echt mooi rond wordt.

Is jouw cirkel groot genoeg? Dan kun je stoppen met meerderen en nog enkel vasten gaan haken in iedere steek. De eerste toer haak je in de achterste lussen. De toeren die hierop volgen kun je gewoon in beide lussen haken.

Wil je helemaal uitpakken? Dan kun je eventueel ook een leuk streeppatroon in je manden haken, door na een aantal toeren van garen te wisselen. Het is ook leuk om de manden naderhand nog te versieren met kleine borduursels of leuke stoere leren labels.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop