Een lockmachine is een onmisbare hulp wanneer je vaak je eigen kleding maakt. Het zorgt voor een nette afwerking en geeft een professionele uitstraling aan je zelfgemaakte kleding. Daarnaast is het ook een ideale machine voor het verwerken van rekbare stoffen. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je je lockmachine kunt inrijgen en klaar zet om te gebruiken.
Welke lockmachine heb ik zelf?
Ik heb zelf de Lewenstein Mulitilock 700de. Deze machine vind ik erg fijn en is ook simpel om in te rijgen. Vroeger had mijn moeder een andere lockmachine. Deze was zo lastig om in te rijgen dat we deze eigenlijk niet veel hebben gebruikt. Wanneer je een lockmachine aan gaat schaffen dan is dit zeker een punt om op te letten, dit kan je namelijk een hoop frustratie besparen.
Waar je bij de naaimachine, één bovendraad en één onderdraad hebt, maak je bij de lockmachine gebruik van vier draden. De eerste twee draden rijg je door de naalden (de linker en de rechter naald), dit zijn de naalddraden. De derde en de vierde draad worden gebruikt voor de grijpers (de bovengrijper en de ondergrijper), dit zijn de grijperdraden.
Lewenstein 700DE -Lockmachine
Deze lockmachine gebruik ik zelf ook en ik vind dit een echte aanrader! Met deze machine is het afwerken van de naadtoeslag een eitje!
€299 via Bol.com
Je lockmachine inrijgen:
Trek de standaard uit tot de maximale hoogte en plaats de klossen garen op de houders. Voor dit voorbeeld maak ik gebruik van kleine klosjes garen zodat ik met verschillende kleuren kan werken. maar voor het locken is het aan te raden om grotere klossen lockgaren te gebruiken. kies bij voorkeur voor een goede kwaliteit lockgaren. Wanneer je glad nylonachtig garen gebruikt, is het aan te raden om gebruik te maken van de garennetjes die bij je lockmachine worden geleverd, zo voorkomen je dat het garen van de klossen naar beneden glijdt.
Zet de machine uit en zet het voetje omhoog, bij deze machine doe je dit met de hendel aan de linkerkant. Zet de naalden in de hoogste positie door aan het handwiel rechts op de machine te draaien.
Schuif de machine open door het voorste klepje naar rechts te schuiven. Zoals je ziet hebben alle draden een bepaalde kleur. De eerste draad is aangegeven met geel, de tweede met rood, de derde met groen en vierde met blauw. Eigenlijk is het simpelweg de tekeningetjes volgen per kleur. Wanneer je dit stap voor stap doet, is het inrijgen van je lockmachine eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld.
Naaimachine Scheurkalender 2025
Scheurkalenders zijn altijd leuk! Met deze digitale Scheurkalender ontvang je in 2025 iedere dag een leuke tip, weetje of tof extraatje. Leuk om cadeau te geven of om stiekem zelf te houden 😉
Het inrijgen van iedere draad begint met precies het zelfde:
Haal de draad door het oogje van de garenstandaard, deze steek je van achteren naar voren door de opening. Haal de draad onder de draadgeleider door. Deze lockmachine heeft aan de rechterzijkant een ontspanningsknop. Deze druk je in en ondertussen laat je de draad door de gleuf aan de voorkant van de machine gaan. De ontspanningsknop kan je hierna weer loslaten. Vanaf hier kan je eenvoudig de aanwijzingen volgen op de tekening.
De bovengrijper
Er is nog wel één punt waar je op moet letten. Hoe onlogisch het misschien ook klinkt, je begint met het inrijgen van de derde klos, dit is de bovengrijper.
Rijg de draag langs de haakjes zoals te zien op de foto en de tekeningetjes. Vervolgens steek je de draad door het oogje van het haakje vlakbij de naalden.
Leg de draad tenslotte onder het voetje door naar achteren.
De ondergrijper
Wanneer de bovengrijper is ingeregen, gaan we door met de vierde draad op de lockmachine, dit is de ondergrijper. Het eerste gedeelte rijg je weer het zelfde in, zoals hierboven beschreven. Ook hier volg je weer de tekeningetjes en ga je weer langs alle haakjes.
Dan kom je met de draad bij de automatische draadinrijger. Haak de draad achter de haakjes en duw vervolgens voorzichtig het hendeltje naar boven, laat het hendeltje weer los, de draad is nu in de machine ingeregen.
Ten slotte steek je de draad van voren naar achteren door het oogje van de ondergrijper.
Leg ook deze draad naar achteren.
De rechternaald
Dit is de tweede klos op de machine. Het begin is wederom precies hetzelfde. Volg hierna met de draad wederom de cijfers op onderstaande foto. Steek de draad door de draadgeleider bij de naald en ten slotte door het oogje van de rechternaald.
De linkernaald
Ten slotte rijg je draad van de linkernaald in, dit is de meeste linkse klos. Volg wederom de cijfers op de foto. Rijg de draad door de draadgeleider en steek de draad door het oogje van de linkernaald.
Leg alle draden naar achteren, plaats het voetje naar beneden, schuif het klepje aan de voorkant weer dicht, zet de machine aan. Duw het voetpedaal langzaam in terwijl je de draden losjes vasthoudt. Wanneer de machine goed is ingeregen zal je zien dat deze een stekenketting gaat maken. Wanneer dit gelukt is kan je een stukje stof tegen het voetje aan leggen en beginnen met locken.
Heb je een andere lockmachine? Kijk dan vooral even in het boekje wat bij je machine is geleverd. Het inrijgen van de machine kan per lockmachine misschien een beetje verschillen, al zullen de meeste handelingen wel overeen komen. Volg goed de kleuren en tekeningetjes dan is het stap voor stap meestal goed te doen.
Tip! Wil je van garen wisselen? Dan kun je er ook voor kiezen om het oude garen af te knippen en de draden die nog in de lockmachine zitten vast te knopen aan het nieuwe garen. Op deze manier hoef je de machine niet helemaal opnieuw in te rijgen. De knoopjes passen waarschijnlijk niet door de oogjes van de naalden, doe dit dus wel voorzichtig. 😉
Wil je meer lezen over de lockmachine en ben je benieuwd waar je de lockmachine allemaal voor kunt gebruiken? Klik dan hier.