Selecteer een pagina

Je lockmachine inrijgen, zo doe je dat

Lockmachine met klosjes garen

Een lockmachine is een onmisbare hulp wanneer je vaak je eigen kleding maakt. Het zorgt voor een  nette afwerking en geeft een professionele uitstraling aan je zelfgemaakte kleding. Daarnaast is het ook een ideale machine voor het verwerken van rekbare stoffen. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je je lockmachine kunt inrijgen en klaar zet om te gebruiken.


Welke lockmachine heb ik zelf?

Ik heb zelf de Lewenstein Mulitilock 700de. Deze machine vind ik erg fijn en is ook simpel om in te rijgen. Vroeger had mijn moeder een andere lockmachine. Deze was zo lastig om in te rijgen dat we deze eigenlijk niet veel hebben gebruikt. Wanneer je een lockmachine aan gaat schaffen dan is dit zeker een punt om op te letten, dit kan je namelijk een hoop frustratie besparen.

Waar je bij de naaimachine, één bovendraad en één onderdraad hebt, maak je bij de lockmachine gebruik van vier draden. De eerste twee draden rijg je door de naalden (de linker en de rechter naald), dit zijn de naalddraden. De derde en de vierde draad worden gebruikt voor de grijpers (de bovengrijper en de ondergrijper), dit zijn de grijperdraden.


Zo rijg je je lockmachine in:

Trek de standaard uit tot de maximale hoogte en plaats de klossen garen op de houders. Voor dit voorbeeld maak ik gebruik van kleine klosjes garen zodat ik met verschillende kleuren kan werken. maar voor het locken is het aan te raden om grotere klossen lockgaren te gebruiken. kies bij voorkeur voor een goede kwaliteit lockgaren. Wanneer je glad nylonachtig garen gebruikt, is het aan te raden om gebruik te maken van de garennetjes die bij je lockmachine worden geleverd, zo voorkomen je dat het garen van de klossen naar beneden glijdt.

Zet de machine uit en zet het voetje omhoog, bij deze machine doe je dit met de hendel aan de linkerkant. Zet de naalden in de hoogste positie door aan het handwiel rechts op de machine te draaien.

Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de
Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de
Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de

Schuif de machine open door het voorste klepje naar rechts te schuiven. Zoals je ziet hebben alle draden een bepaalde kleur. De eerste draad is aangegeven met geel, de tweede met rood, de derde met groen en vierde met blauw. Eigenlijk is het simpelweg de tekeningetjes volgen per kleur. Wanneer je dit stap voor stap doet, is het helemaal niet moeilijk om de machine in te rijgen.

Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de
Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Het inrijgen van iedere draad begint met precies het zelfde:

Haal de draad door het oogje van de standaard, deze steek je van achteren naar voren door de opening. Haal de draad onder de draadgeleider door. Deze lockmachine heeft aan de rechterzijkant een ontspanningsknop. Deze druk je in en ondertussen laat je de draad door de gleuf aan de voorkant van de machine voeren. De ontspanningsknop kan je hierna weer loslaten. Vanaf hier kan je eenvoudig de aanwijzingen volgen op de tekening.

Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de
Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de
Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de

De bovengrijper

Echter is er nog wel één punt waar je goed op moet letten. Hoe onlogisch het misschien ook klinkt, je begint met het inrijgen van de derde klos, dit is de bovengrijper.

Stappen schema lockmachine inrijgen

Rijg de draag langs de haakjes zoals te zien op de foto en de tekeningetjes. Vervolgens steek je de draad door het oogje van het haakje vlakbij de naalden.

Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de
Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de
Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de
Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de

Leg de draad tenslotte onder het voetje door naar achteren.

Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de

De ondergrijper

Wanneer de bovengrijper is ingeregen, gaan we door met de vierde draad op de lockmachine, dit is de ondergrijper. Het eerste gedeelte rijg je weer het zelfde in, zoals hierboven beschreven. Ook hier volg je weer de tekeningetjes en ga je weer langs alle haakjes.

Stappen schema lockmachine inrijgen
Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de
Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de

Dan kom je met de draad bij de automatische draadinrijger. Haak de draad achter de haakjes en duw vervolgens voorzichtig het hendeltje naar boven, laat het hendeltje weer los, de draad is nu in de machine ingeregen.

Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de

Ten slotte steek je de draad van voren naar achteren door het oogje van de ondergrijper.
Leg ook deze draad naar achteren.

Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de
Lockmachine Lewenstein Mulitlock 700de

De rechternaald

Dit is de tweede klos op de machine. Het begin is wederom precies hetzelfde. Volg hierna met de draad wederom de cijfers op onderstaande foto. Steek de draad door de draadgeleider bij de naald en ten slotte door het oogje van de rechternaald.

Stappen schema lockmachine inrijgen

De linkernaald

Ten slotte rijg je draad van de linkernaald in, dit is de meeste linkse klos. Volg wederom de cijfers op de foto. Rijg de draad door de draadgeleider en steek de draad door het oogje van de linkernaald.

Stappen schema lockmachine inrijgen

Leg alle draden naar achteren, plaats het voetje naar beneden, schuif het klepje aan de voorkant weer dicht, zet de machine aan. Duw het voetpedaal langzaam in terwijl je de draden losjes vasthoudt. Wanneer de machine goed is ingeregen zal je zien dat deze een stekenketting gaat maken. Wanneer dit gelukt is kan je een stukje stof tegen het voetje aan leggen en beginnen met locken.

Heb je een andere lockmachine dan ik? Kijk dan vooral even in het boekje wat bij je machine is geleverd. Het inrijgen van de machine kan per overlocker verschillen, al zullen de meeste handelingen wel overeen komen. Volg goed de kleuren en tekeningetjes dan is het stap voor stap meestal goed te doen.

Tip! Wil je van garen wisselen? Dan kun je er ook voor kiezen om het oude garen af te knippen en de draden die nog in de lockmachine zitten vast te knopen aan het nieuwe garen. Op deze manier hoef je de machine niet helemaal opnieuw in te rijgen. Let wel goed op! De knoopjes passen waarschijnlijk niet door de oogjes van de naalden, doe dit dus wel voorzichtig.


Wil je meer lezen over de lockmachine? Klik dan hier

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!