Selecteer een pagina

Het mesje van je lockmachine uitzetten, hoe doe je dat?

Het mesje van je lockmachine uitzetten, hoe doe je dat?

Een lockmachine is dé machine voor het afwerken van de naadtoeslag. Deze machine zal de stof afsnijden met een speciaal mesje. En hierna maakt de machine een  steek die ervoor zal zorgen dat de stof niet gaat rafelen. Toch kan het in sommige gevallen handig zijn om het afsnijden van de stof even achterwege te laten. In deze blog laat ik je zien hoe het uitzetten van het mesje van je lockmachine precies werkt.

Met name bij ronde naden, zoals de kruisnaad of bepaalde armsgaten, kan het uitzetten van het mesje van je lockmachine een echte uitkomst zijn. Zo kun je goed de ronding volgen en voorkom je dat het mesje in je stof zal snijden, op plekken waar je dat liever niet wilt.

Over het algemeen word de steek het mooiste wanneer je het mesje wel gebruikt, omdat de steek dan precies op de juiste afstand van de zijkant komt. Maar heel eerlijk het is mij ook wel eens gebeurt dat ik per ongeluk in mijn stof sneed en hierdoor een gat in mijn jurk had. (Deze jurk was overigens echt bijna af en was een opdracht voor een opleiding. Er zat dus ook een lekkere tijdsdruk achter. Niet echt een lekkere timing dus, zal je altijd net zien.) In zulke gevallen kan het dus ook wel eens een aanrader zijn om het mesje even uit te zetten. 😉

Zo kun je het mesje van de lockmachine uitzetten:

Zelf gebruik ik de lockmachine Lewenstein Multilock 700DE. Maar ik gok dat het uitschakelen van het mesje van de lockmachine ook bij verschillende machines op het zelfde neerkomt. Mocht je twijfelen omdat jouw lockmachine er heel anders uitziet, check dan altijd even voor de zekerheid de handleiding. Hier staat namelijk stap voor stap beschreven hoe je dit kunt doen.

Tip! Heb je een tweedehands machine en geen papieren handleiding? Dan kun je in veel gevallen via Google alsnog een digitale handleiding vinden.

Bij mijn machine zit er aan de linkerzijkant een klein hendeltje, hiermee kan ik eenvoudig het mesje van mijn lockmachine uitzetten.

That’s it 😊. Wanneer je de ronde naden hebt afgewerkt kun je dit knopje eenvoudig weer verplaatsen en zal het mesje weer zijn werk doen.

het mesje van je lockmachine uitzetten, zo doe je dat

Wil je meer lezen over de lockmachine? Klik dan hier.

Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!