De naadtoeslag kun je heel eenvoudig afwerken met een lockmachine. Deze machine zal de stof netjes afsnijden met een speciaal mesje. En hierna maakt de machine een nette steek die ervoor zal zorgen dat je stof niet gaat rafelen. Toch kan het in sommige gevallen handig zijn om dit mesje even uit te zetten. Hoe je dat kunt doen, dat laat ik je zien in deze blog.
Met name bij ronde naden, zoals de kruisnaad of bepaalde armsgaten, kan het uitzetten van het mesje van je lockmachine een echte uitkomst zijn. Zo kun je goed de ronding volgen en voorkom je dat het mesje in je stof zal snijden, op plekken waar je dat liever niet wilt.
Over het algemeen word de steek het mooiste wanneer je het mesje wel gebruikt, omdat de steek dan precies op de juiste afstand van de zijkant komt. Maar heel eerlijk het is mij ook wel eens gebeurt dat ik per ongeluk in mijn stof sneed en hierdoor een gat in mijn jurk had. (Deze jurk was overigens echt bijna af en was een opdracht voor een opleiding. Er zat dus ook een lekkere tijdsdruk achter. Niet echt een lekkere timing dus. Zal je altijd net zien.) In zulke gevallen kan het dus ook wel eens een aanrader zijn om het mesje even uit te zetten. ๐
Zelf gebruik ik de lockmachine Lewenstein Multilock 700DE. Maar ik gok dat het uitschakelen van het mesje van de lockmachine ook bij verschillende machines op het zelfde neerkomt. Mocht je twijfelen omdat jouw lockmachine er heel anders uitziet, check dan altijd even voor de zekerheid de handleiding. Hier staat namelijk stap voor stap beschreven hoe je dit kunt doen.
Tip! Heb je een tweedehands machine en geen papieren handleiding? Dan kun je in veel gevallen via Google alsnog een digitale handleiding vinden.
Bij mijn machine zit er aan de linkerzijkant een klein hendeltje, hiermee kan ik eenvoudig het mesje van mijn lockmachine uitzetten.
Thatโs it ๐. Wanneer je de ronde naden hebt afgewerkt kun je dit knopje eenvoudig weer verplaatsen en zal het mesje weer zijn werk doen.

Wil je meer lezen over de lockmachine? Klik dan hier.