Met deze tip wordt het rimpelen van de stof nog makkelijker

Met deze tip wordt het rimpelen van de stof nog makkelijker

Stof rimpelen is in principe helemaal niet moeilijk. Maar wanneer er een tip is waarmee het rimpelen van de stof nog makkelijker wordt, dan zeg ik hier ook geen nee tegen 😉. In deze blog laat ik je zien hoe je dit ook eenvoudig zelf kunt doen.

Wanneer je stof gaat rimpelen op de “officiële manier” dan maak je met een wat langere steeklengte twee evenwijdige stiksels langs de rand van de stof. Hierna zal je voorzichtig aan deze draad trekken, zodat de stof hierdoor als vanzelf op gaat rimpelen.

In veel gevallen werkt dit prima, zeker bij wat dunnere stoffen. Maar wanneer je langere stukken wilt rimpelen of wanneer je gebruik maakt van een dikkere stof, dan wordt de kans dat deze draad knapt (en dat je dus helemaal opnieuw moet beginnen) een stuk groter.

Maar het kan dus ook op een andere manier. Met deze tip wordt het rimpelen van de stof nog makkelijker 😉.

Je kunt hiervoor het beste een wat dikker garen gebruiken, zoals bijvoorbeeld haakkatoen, of een andere wat dikkere draad. Deze draad leg je langs de rand die je wilt gaan rimpelen. Je kunt eventueel voor de zekerheid in het uiteinde een knoopje maken.

Leg de draad langs de rand van de stof die je wilt gaan rimpelen

Je stelt je naaimachine in op een wat grotere zigzagsteek.

Mocht je nog niet weten hoe je dit kunt doen, bekijk dan ook zeker even deze blog: “Hoe gebruik je de zigzagsteek op de naaimachine?”

Verschillende steken naaimachine Janome DC3060

Vervolgens stik je met de zigzagsteek over de draad / haakkatoen. Je raakt de draad hierbij niet, je stikt hier echt overheen, er ontstaat als het ware een soort denkbeeldige tunnel waar dit garen in ligt.

Tip voor het eenvoudig rimpelen van je stof

Wanneer je dit hebt gedaan kun je voorzichtig aan de draad trekken. Je zal zien dat de stof super simpel op zal gaan rimpelen.

Je kunt dit zo ver oprimpelen, als jij wilt.

Trek aan het uiteinde van het garen en de stof zal gaan rimpelen
Rimpels maken in je stof, zo doe je dat

Dit deel kun je hierna vaststikken met een gewone rechte steek op je naaimachine.

Vind je het leuk om te leren hoe je je eigen kleding kunt maken. Of ben je op zoek naar toffe naaipatronen? Klik dan hier om onze online workshops te bekijken. Hier laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt achter de naaimachine en geef ik je heeel veel handige tips, zodat je leker snel resultaat hebt! 🙂