Selecteer een pagina

Met deze tip wordt het rimpelen van de stof nog makkelijker

Met deze tip wordt het rimpelen van de stof nog makkelijker

Stof rimpelen is in principe helemaal niet moeilijk. Maar wanneer er een tip is waarmee het rimpelen van de stof nog makkelijker wordt, dan zeg ik hier ook geen nee tegen 😉. In deze blog laat ik je zien hoe je dit ook eenvoudig zelf kunt doen.

Wanneer je stof gaat rimpelen op de “officiële manier” dan maak je met een wat langere steeklengte twee evenwijdige stiksels langs de rand van de stof. Hierna zal je voorzichtig aan deze draad trekken, zodat de stof hierdoor als vanzelf op gaat rimpelen.

In veel gevallen werkt dit prima, zeker bij wat dunnere stoffen. Maar wanneer je langere stukken wilt rimpelen of wanneer je gebruik maakt van een dikkere stof, dan wordt de kans dat deze draad knapt (en dat je dus helemaal opnieuw moet beginnen) een stuk groter.

Maar het kan dus ook op een andere manier. Met deze tip wordt het rimpelen van de stof nog makkelijker 😉.

Je kunt hiervoor het beste een wat dikker garen gebruiken, zoals bijvoorbeeld haakkatoen, of een andere wat dikkere draad. Deze draad leg je langs de rand die je wilt gaan rimpelen. Je kunt eventueel voor de zekerheid in het uiteinde een knoopje maken.

Leg de draad langs de rand van de stof die je wilt gaan rimpelen

Je stelt je naaimachine in op een wat grotere zigzagsteek.

Mocht je nog niet weten hoe je dit kunt doen, bekijk dan ook zeker even deze blog: “Hoe gebruik je de zigzagsteek op de naaimachine?”

Verschillende steken naaimachine Janome DC3060

Vervolgens stik je met de zigzagsteek over de draad / haakkatoen. Je raakt de draad hierbij niet, je stikt hier echt overheen, er ontstaat als het ware een soort denkbeeldige tunnel waar dit garen in ligt.

Tip voor het eenvoudig rimpelen van je stof

Wanneer je dit hebt gedaan kun je voorzichtig aan de draad trekken. Je zal zien dat de stof super simpel op zal gaan rimpelen.

Je kunt dit zo ver oprimpelen, als jij wilt.

Trek aan het uiteinde van het garen en de stof zal gaan rimpelen
Rimpels maken in je stof, zo doe je dat

Dit deel kun je hierna vaststikken met een gewone rechte steek op je naaimachine.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!