Selecteer een pagina

Met deze tips ziet jouw zelfgemaakte kleding er nog beter uit.

Met deze tips ziet jouw zelfgemaakte kleding er nog beter uit.

Bloed zweet en tranen, zit er in je zelfgemaakte kleding. En je wilt natuurlijk dat dit er zo goed mogelijk uitziet. Met deze simpele tips zorg je ervoor dat jouw zelfgemaakte items er nog beter uitzien.

Recht van draad

De uitstraling van het uiteindelijke kledingstuk begint al bij het uitknippen van de patroondelen uit de stof. Zorg ervoor dat je alle patroondelen recht van draad op de stof legt. Het is soms heel verleidelijk om de patroondelen net even anders neer te leggen, omdat het dan misschien net wel op je stof past, of omdat je zo minder stof nodig hebt. Maar ik zou je toch willen aanraden om dit niet te doen. De stof is namelijk geweven en voor een mooie valling van de kleding is het belangrijk dat je het patroon gelijk legt met de lengtedraden in de stof. Dit doe je heel eenvoudig door de recht-van-draad-lijn evenwijdig aan de zelfkant en de stofvouw te leggen. Mocht je nog niet precies weten wat recht van draad is, lees dan vooral ook even deze blog: “Wat betekent recht van draad”

Let op de vleug van de stof

Sommige stoffen zoals corduroy en fluweel hebben een vleug. Wanneer je met je hand over de stof strijkt zal je zien dat er een kleurverschil ontstaat. Ook hier moet je natuurlijk rekening mee houden wanneer je jouw patroondelen uit de stof wilt gaan knippen. Zorg dat alle patroondelen in dezelfde richting op de stof liggen, zodat de vleug op alle patroondelen in dezelfde richting loopt. Wil je meer lezen over stoffen met een vleug? Klik dan hier.

Zorg voor een nette afwerking van jouw zelfgemaakte kleding

Hoewel je de binnenkant van een kledingstuk niet zo heel vaak ziet, kan een nette afwerking van de naden er toch voor zorgen dat jouw zelfgemaakte kleding er veel professioneler uit ziet. De naadtoeslag kun je eenvoudig afwerken met een lockmachine. Maar wanneer je deze niet hebt dan is de zigzagsteek op je naaimachine ook een goede optie. Op deze manier voorkom je ook de stof zal gaan rafelen.

Strijken

Tsja, tussendoor strijken is meestal niet het leukste klusje. Maar eerlijk is eerlijk, het zal jouw zelfgemaakte kleding er wel veel netter uit laten zien. Je krijgt het allermooiste resultaat wanneer je de volgende volgorde aanhoudt: je stikt een naad, je werkt deze af (met de zigzagsteek of de lockmachine) en vervolgens strijk je deze naad mooi open of plat. Pas hierna ga je door met het volgende onderdeel. Het kost je wel wat meer tijd, maar het resultaat mag er dan ook zeker zijn.

Kies voor bijpassend garen en andere fournituren

De fournituren zijn misschien maar een klein onderdeel van jouw zelfgemaakte kleding, toch kunnen ze jouw item maken of breken. Kies bij voorkeur voor mooie fournituren die qua kleur goed passen bij de stof die je gebruikt. Dit geldt ook voor het garen dat je gebruikt op je naaimachine. Ben je benieuwd hoe je de juiste kleur garen het beste kunt kiezen? Klik dan hier.

Gebruik voor het doorstikken een wat grotere steeklengte

In sommige naaipatronen staat beschreven dat je bepaalde naden moet doorstikken. Het mooiste resultaat krijg je wanneer je voor het doorstikken een wat grotere steeklengte kiest. Het stikken van de normale naden doe ik meestal met steeklengte 2,4. Voor het doorstikken kies ik meestal voor steeklengte 2,8. Het item oogt hierdoor een stuk stoerder en de naad zal minder snel gaan “bobbelen”. Neem voor het doorstikken ook goed de tijd. Bij sommige naaimachines kun je de snelheid waarmee de naaimachine de steken maakt aanpassen. Het kan soms fijner zijn om deze snelheid wat lager te zetten, zodat je het doorstikken mooi secuur kunt doen.

Houd de juiste naadtoeslag en zoom aan

Dit geldt voor het uitknippen van de patroondelen uit de stof. Maar ook zeker bij het in elkaar stikken van jouw zelfgemaakte kleding. Vroeger knipte ik de naadtoeslag vaak op het blote oog. En ja heel eerlijk, dit is natuurlijk niet zo heel slim en secuur. Met handige naadtoeslagmagneetjes kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de juiste naadtoeslag aanknippen, zonder al te veel gedoe. Ook tijdens het in elkaar stikken van jouw item kun je eenvoudig de lijntjes op het naaiplaatje aanhouden. Zo weet je zeker dat je recht stikt en dat je de goede naadtoeslag aanhoudt.

Workshop, online naailes, maak je eigen broek op de naaimachine

Psst! Heb je onze gratis online workshop al gezien?

In deze online workshop laat ik je stap voor stap zien hoe je deze shorts helemaal zelf kunt maken, ook als je nog geen ervaring met de naaimachine hebt! Je krijgt 14 dagen gratis toegang tot het patroon én alle video's met uitleg.

Naast de workshop ontvang je 1 keer in de 2 weken een mailtje vol met inspiratie en handige tips & tricks.

Yes! Je doet mee met de workshop