Wanneer je kleding gaat maken aan de hand van een patroon dan staat vaak op het patroon de term middenvoor en middenachter vermeld. Maar wat betekent dit precies? En waar moet je op letten wanneer je de patroondelen uit de stof gaat knippen? In deze blog vertel ik je hier heel graag meer over.
Veel naaipatronen worden vaak maar voor de helft getekend. Meestal worden de patroondelen namelijk uit dubbele stof geknipt. Op deze manier krijg je meteen 2 delen, waarvan er eentje in spiegelbeeld is. Of wanneer je een patroondeel tegen de stofvouw aanlegt en zo uitknipt, dan wordt dit deel automatisch twee keer zo groot.
De middenvoorlijn is eigenlijk de verticale lijn die precies in het midden aan de voorkant van het lichaam komt. Deze denkbeeldige lijn loopt dus over het midden van de borst door de navel. De middenachterlijn loopt verticaal precies over het midden van de rug. De term middenvoor / middenachter kom je dan ook vaak tegen aan de rechte kant van het patroon van bijvoorbeeld een trui, jas, blouse, rok, enz. Maar ook bij broeken staat vaak aangegeven welke kant van het patroon middenvoor en welk deel middenachter komt. Middenvoor en Middenachter wordt op patronen ook wel vaak afgekort als MV en MA.
Op bovenstaande afbeelding zie je een voorbeeld van het patroon van een achterpand van een jasje. Het achterpand bestaat uit twee delen die naderhand aan elkaar vast worden genaaid. De rechterkanten komen allebei middenachter.
Zelf een spijkerjack maken
Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.
Nu tijdelijk voor maar €47
Hoe leg je de patroondelen die middenvoor / middenachter komen op de stof?
Middenvoor en middenachter moeten bijna altijd recht van draad van draad op de stof liggen. De middenvoor- en middenachter-lijn liggen dan precies gelijk met de lengtedraden van de stof. Wanneer je de patroondelen op deze manier op de stof legt en uitknipt, dan weet je zeker dat jouw zelfgemaakte kleding straks mooi zal vallen en niet snel zal gaan lubberen.
N.B. soms wordt er bewust voor gekozen om patroondelen niet recht van draad, maar juist schuin van draad op de stof te leggen. Wanneer dit de bedoeling is, dan staat dit altijd duidelijk in het naaipatronen beschreven.
Deze lijnen van middenvoor en middenachter worden ook vaak tegen de stofvouw aangelegd. Stel je bijvoorbeeld even voor dat je een trui wilt gaan maken, maar je wilt geen naad middenvoor en middenachter. In plaats daarvan wil je één groot patroondeel dat op de schoudernaden en de zijnaden aan elkaar wordt genaaid. In zo’n geval kies je er dan voor om het patroondeel met de kant waar middenvoor / middenachter op vermeld staat tegen de stofvouw aan te leggen. Maar dit kan dus ook voor rokken, achterpanden van jasjes, jurken enz. Wanneer je het patroondeel tegen de stofvouw aan gaat leggen moet je er alleen wel voor zorgen dat dit een rechte naad is, die recht van draad loopt. Wil je meer lezen over de stofvouw? Klik dan hier.
Tip! Bij sommige patroondelen is het soms lastig om te zien wat het voorpand en wat het achterpand is. Ik vind het dan zelf altijd fijn om in het voorpand even een speld te plaatsen. Zo voorkom je eenvoudig verwarring. 😉