Selecteer een pagina

Help! Mijn elastiek is te smal voor mijn tailleband, hoe kan ik dit oplossen?

Help Mijn elastiek is te smal voor mijn tailleband, hoe kan ik dit oplossen

Met elastiek kun je heel eenvoudig een broek of rok maken op de naaimachine. En zeker voor beginners is dit een echte aanrader. Toch kan het soms gebeuren dat er in het patroon uit wordt gegaan van een bepaalde breedte elastiek en dat jouw elastiek te smal is voor de tailleband. Maar wist je dat je dit heel eenvoudig op kunt lossen? Hoe je dat kunt doen, dat vertel ik je in deze blog! 😉

De afgelopen tijd ben ik druk bezig geweest met het maken van het patroon van een toffe zomerse shorts. Na wat uitproberen, vond ik het het mooist als de shorts een wat bredere tailleband zou hebben. Maar mijn brede elastiek, dat was op …. Ik had nog wel elastiek liggen van 1,5 cm breed. Voor de tailleband had ik alleen elastiek nodig dat 4,5 cm breed zou zijn.

Online naailes, workshop hoe maak je jouw eigen shorts

Maar goed nieuws! Je kunt het smalle elastiek namelijk heel eenvoudig aan elkaar vastzetten, zodat je zo een breder elastiek krijgt. Hieronder laat ik je zien hoe je dit doet.

Je knipt het smalle elastiek op de gewenste lengte af.
In mijn geval moest ik 3 van zulke stukjes knippen (want 3 x 1,5 cm = 4,5 cm). Vervolgens leg je deze tegen elkaar aan op je naaimachine. Met de zigzagsteek kun je deze twee delen vervolgens aan elkaar vast naaien. Wanneer je de zigzagsteek hier namelijk voor gebruikt dan zorg je ervoor dat het elastiek rekbaar blijft. Wanneer je hier een gewone rechte steek voor zou gebruiken, dan zal veel van de stretch uit het elastiek verloren gaan, en zal deze naad ook veel sneller kunnen knappen.

Ben je benieuwd hoe je de zigzagsteek kunt instellen op jouw naaimachine? Lees dan vooral ook even deze blog: ‘Hoe gebruik je de zigzagsteek op de naaimachine?’

Wat kun je doen als jouw elastiek te smal is voor jouw tailleband?

Tijdens het stikken met de zigzagsteek wil je het elastiek zo min mogelijk uitrekken, laat de repen elastiek rustig onder je naaimachine doorgaan.

Aangezien er best wel wat spanning op het elastiek kan komen te staan, heb ik ervoor gekozen om deze naad ook nog een keer aan de andere kant van het elastiek te stikken, ook weer met de zigzagsteek. Op dezelfde manier heb ik hierna nog een strook elastiek hiernaast gestikt. En tadaa! elastiek van 4,5 cm breed, die goed bij de tailleband van mijn shorts paste.

Elastiek aan elkaar naaien voor een bredere tailleband

Tip! Ondanks dat je het elastiek twee keer hebt vastgezet met de zigzagsteek, is dit natuurlijk wel wat minder sterk dan het echte brede elastiek. Het zal ook wat sneller kunnen verschuiven. Om dit te voorkomen kan je er voor kiezen om de tailleband naderhand nog even door te stikken. Op deze manier blijft het elastiek beter op z’n plek.

Wanneer je de keuze hebt tussen breder elastiek en bovenstaande manier, dan zal ik je aanraden om wel gewoon voor de brede versie te kiezen. Dit blijft natuurlijk wel wat steviger. Maar mocht je net als ik toch snel aan de slag willen ondanks dat je de goede breedte van het elastiek niet in huis hebt, dan is dit wel een goede oplossing.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!