Selecteer een pagina

Help! Mijn granny squares zijn niet mooi recht, hoe kan ik dit oplossen?

Help! Mijn granny squares zijn niet mooi recht, hoe kan ik dit oplossen?

Met granny squares kun je echt hele toffe items maken, denk bijvoorbeeld aan leuke truien, vesten, dekens, tassen en bucket hats. Maar soms zal je zien dat je granny squares misschien nog niet helemaal mooi recht zijn, hoe kun je dit dan oplossen? Je leest het in deze blog. 😊

Klopt het aantal steken?

Misschien een no-brainer, maar wanneer je ziet dat je gehaakte vierkantjes niet mooi recht zijn, kan zo zijn dat je misschien een klein foutje hebt gemaakt met het aantal steken. Voor je dit helemaal los gaat halen kun je dit het beste eerst even natellen. Het zou namelijk ook nog een andere oorzaak kunnen hebben…

Zelf vind ik het aantal steken soms ook nog een beetje zoeken, zeker bij de hoekjes. Wanneer je een bestaand haakpatroon aan hebt gehouden, dan hoef je je hier denk ik geen zorgen over te maken. Maar wanneer je zelf aan de slag bent gegaan, kan dit soms nog een beetje zoeken zijn.

Heeft jouw granny square wat afgeronde hoeken? Dan kun je misschien wat variëren met het aantal lossen in de hoek. Dit geldt ook als de hoek juist iets te puntig is. Zo was ik dit zelf een beetje aan het uitproberen. Wanneer ik iedere toer 3 lossen voor de hoek haakte kreeg mijn granny square een beetje een vreemde vorm. Toen ik 2 lossen haakte i.p.v. 3, was dit probleem ineens verholpen. Dit hangt ook een beetje af van welke steken je hebt gebruikt. Zo zijn stokjes bijvoorbeeld wat hoger dan halve stokjes. Zelf merkte ik ook dat het aantal toeren hierbij ook een dingetje kan zijn. Soms is dit gewoon een kwestie van een beetje uitproberen.

Tip! Heb je het juiste aantal steken gevonden? schrijf dit dan even voor jezelf op. Zo maak je het voor jezelf een stuk makkelijker voor de vierkantjes die je nog wilt gaan haken. 😉

Dezelfde dikte garen

Granny squares zijn natuurlijk extra leuk als je verschillende kleuren garen met elkaar kunt combineren. Op deze manier kun je hele toffe kleurencombinaties maken en geef je jouw granny squares vaak net dat beetje extra.

De gehaakte vierkantjes zijn dan ook de ideale manier om bijvoorbeeld restjes garen op te maken. Om ervoor te zorgen dat alle vierkantjes straks even groot zijn geworden en dat ze ook mooi recht zullen zijn, kun je het beste wel kiezen voor garen dat qua dikte steeds gelijk is. Zo voorkom je dat de ene toer onbewust wat kleiner (of groter) uitpakt dan de andere toer.

Tip! Wil je jouw granny squares een stuk groter maken? Dan kun je er eventueel ook voor kiezen om te haken met meerdere draden tegelijkertijd. Op deze manier worden de vierkantjes een stuk grover en krijg je ook nog eens een leuk gemêleerd effect wanneer je meerdere kleuren met elkaar combineert. En je hebt ook nog eens lekker snel resultaat! Gebruik hiervoor wel een grotere haaknaald, zodat de vierkantjes niet super stug worden.

Je granny squares opspannen / blocken

Tot voor kort was ik hier, om heel eerlijk te zijn, niet echt fan van. Eigenlijk zag ik het nut er nog niet helemaal van in. Tot ik dit een tijdje terug maar wel eens uit ging proberen. En het resultaat… ik had niet verwacht dat het verschil zo groot zou zijn.

Bij het blocken van de granny squares maak je de vierkantjes nat en ga je deze daarnaast in de goede vorm opspannen. Dit kan op verschillende manieren. Ik vertel je er meer over in deze blog.

Wanneer de vierkantjes dan opdrogen in de goede vorm zullen ze veel strakker worden, waardoor het ook makkelijker is om deze netjes aan elkaar vast te kunnen naaien. Met name de hoeken kunnen op deze manier een stuk strakker worden.

Kortom, zijn jouw gehaakte granny squares nog niet helemaal mooi recht? Er is dan zeker geen man over boord, vaak kun je dit nog prima oplossen. 😊

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!