Er zijn echt super veel verschillende soorten wollen garens. Maar waar moet je eigenlijk op letten wanneer je wol gaat kopen om mee te haken of breien? En wat is mulesing free garen? In deze blog lees je wat ik zelf belangrijk vind wanneer ik op zoek ga naar een tof garen.
Misschien heb je het in de voorgaande blogs al een beetje kunnen lezen. Samen met mijn zus ben ik pas begonnen met het leren breien van sokken. En natuurlijk vroeg ik me af welk garen je hier het beste voor kunt gebruiken.
Ik had al een beetje op internet gezocht en dan kom je natuurlijk al snel uit op de typische sokkenwol. Aan deze wol wordt vaak een klein percentage van synthetische vezels toegevoegd om er zo voor te zorgen dat de sokken straks minder snel zullen slijten. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat de sokken beter hun vormen zullen behouden, zeker na het wassen.
Klinkt allemaal logisch en na even zoeken op internet zal je zien dat er super veel verschillende soorten, kleuren, materialen en merken worden verkocht. (de variant met het kleurverloop, zodat je eigenlijk automatisch sokken met strepen kunt haken, is op dit moment favoriet, en staat bijna boven aan het verlanglijstje). Maar toch heb ik nog niet helemaal kunnen vinden wat ik zocht.
Mulesing free garen, wat is dat?
Hoewel wol een natuurlijk product is, vind ik het zelf namelijk ook een fijn idee, als dit ook op een goede en eerlijke manier wordt gemaakt. Zo wees mijn zus me bijvoorbeeld al eerder op de term ‘mulesing’. Ik weet niet of je hier al eens over hebt gehoord.
Veel wol komt uit Australië. En hier hebben ze in verband met het speciale klimaat een probleem: ze hebben hier speciale vliegen en muggen die graag eitjes op speciale plekken. Meestal zijn dit de gebieden rond de kont van de schapen. Klinkt misschien een beetje apart. Maar wanneer deze vliegen en muggen hier eitjes leggen dan kan het schaap last krijgen van huidmadenziekte. De huid van het schaap wordt dan steeds verder aangetast en dit kan zelfs dodelijk zijn voor het dier.
Om dit te voorkomen is er in de jaren ’30 een techniek bedacht om dit te voorkomen. Dit klinkt natuurlijk als een goede oplossing, maar helaas blijkt dit niet altijd zo te zijn. Er wordt dan vaak voor gekozen om een deel van de huid in dit gebied van het lichaam weg te snijden, zodat hier geen wol meer kan groeien en op deze manier wordt de kans op deze ziekte een stuk kleiner.
Helaas gaat dit niet altijd op een fijne manier voor de dieren. Gelukkig zijn er ook steeds meer bedrijven die hier tegen zijn en die ook een speciaal keurmerk hiervoor hebben. Deze garens zijn dan bewust ‘Mulesing Free’.
Ik ben gisteren een beetje aan het zoeken geweest naar verschillende garens en hoewel sommige garens dit heel duidelijk hebben vermeld, zijn er ook nog aardig wat merken die hier soms een beetje vaag over zijn. Op de website staat bijvoorbeeld vermeld dat ze hun best doen om dit te voorkomen, maar dat ze nog niet volledig kunnen beloven dat alle garens volledig ‘mulesing free’ zijn. In zulk soort gevallen vind ik dit gewoon wel lastig.
Maar dit keurmerk maakt het dus wel een stukje makkelijker. Naar het echte perfecte wollen garen ben ik zelf nog wel op zoek. Mocht je dus goede tips hebben, dan hoor ik het heel graag 😊. Ik zou het helemaal top vinden als je ook zeker weet dat de schapen een goed leven hebben, en bijvoorbeeld niet in een krappe stal staan. Het lijkt me dat dit garen er wel moet zijn toch? Mocht ik het gevonden hebben, dan zal ik het je zeker laten weten in de blog.