Wanneer je naaibenodigdheden nodig hebt voor het maken van je eigen kleding, dan kun je natuurlijk naar de stoffen- of fourniturenwinkel gaan. Maar wist je dat je ook hele toffe materialen in de kringloopwinkel kunt scoren? Regelmatig heb ik hier al mooie stoffen of andere items kunnen vinden. In deze blog vind je een overzicht van wat je o.a. allemaal zou kunnen vinden in de kringloopwinkel.
Stoffen
Wanneer je mazzel hebt kun je echt mooie stoffen scoren bij de kringloopwinkel. Dit kunnen de standaard stoffen voor kleding zijn, maar kijk ook zeker eens bij de dekens en gordijnen. Grote kans dat je hier een mooie grote lap met een echte vintage print kunt vinden. In kringloopwinkels zie je ook vaak veel beddengoed liggen. Nu is dit meestal niet echt heel interessant wanneer je jouw kleding zelf wilt gaan maken. Maar je kunt deze stoffen wel prima gebruiken wanneer je een proefmodel wilt gaan maken. Bij een proefmodel kun je zo helemaal goed bekijken of je de juiste maat hebt gekozen en of het kledingstuk helemaal mooi past. Het beddengoed, is hier een ideale stof voor. En bijkomend voordeel is ook nog eens dat dit vaak super goedkoop is.
Bandjes, lintjes enz.
Vaak staan er in de kringloop verschillende bakjes waar allemaal verschillende lintjes, bandjes en elastiek in zitten. Regelmatig zie je ook dat deze als pakketjes bij elkaar zijn gestopt. Deze bandjes en lintjes zijn natuurlijk ideaal om jouw zelfgemaakte kleding net die finishing touch te kunnen geven. Bij het elastiek is het altijd wel slim om even te checken of het elastiek nog wel echt elastisch is. Misschien herken je dit wel maar wanneer elastiek z’n beste tijd heeft gehad dan is het echt niet meer zoveel, het verkruimelt dan vaak helemaal. Deze wil je natuurlijk niet kopen.
Knopen
In veel gevallen vind je knopen, net als band en linkt, met name in zakjes met heel veel verschillende soorten door elkaar. Nu is het bijvoorbeeld heel tof om bijvoorbeeld een effen blouse te maken van een mooie stof en hier dan vervolgens allemaal verschillende knopen op te zetten, als leuke toevoeging. Maar je ziet ook soms dat er setjes met dezelfde knopen worden aangeboden. Dit kan in de doorzichtige plastic buizen, hoe je ze ook vaak ziet in stoffenwinkels. Of juist op kartonnen kaartjes. Naast knopen kun je ook vaak drukkers of haakjes en ogen scoren in de kringloopwinkel. De kans is ook vrij groot dat je hier mooie vintage exemplaren kunt kopen.
Zelf een spijkerjack maken
Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.
Nu tijdelijk voor maar €47
Haak- en breinaalden
Je zult verbaasd zijn als je er op gaat letten en wanneer je ziet hoeveel haak-en breinaalden er vaak in de kringloop liggen. Hier kun je met gemak de wat oudere naalden vinden en dat ook nog eens voor super lage prijzen.
Tip! Regelmatig zie je hier ook mooi vintage naaldenkokers liggen. Ideaal om jouw haak- of breinaalden in op te bergen.
Een mooi naaikistje
Al jouw naaibenodigdheden wil je natuurlijk netjes op bergen in een mooie naaibox of naaikistje. En laten deze nou ook eens regelmatig bij de kringloopwinkel staan. Dit jaar heb ik van Sinterklaas een mooie grote tweedehands naaikist mogen ontvangen. Zo’n ouderwetse die je uit kunt klappen. En ik heb hoor zeggen dat hij deze ook in de kringloopwinkel heeft gekocht 😉.
Garen en wol
Regelmatig zie je in de kringloopwinkel veel garen en wol liggen. Nadeel hiervan is alleen wel dat je vaak geen hele grote hoeveelheden garen kunt vinden. Wil je een trui haken, dan is dit natuurlijk wel wat lastiger. Het zou zonde zijn als je straks net één bolletje te kort komt. Maar voor kleinere projecten zoals tassen, hoeden en baretten, kun je natuurlijk wel prima dit garen gebruiken.
Radeerwieltje
Met een radeerwieltje kun je eenvoudig het patroon van een patronenblad overnemen. En eerlijk is eerlijk vrij wel iedere keer als ik in de kringloopwinkel kom zie ik wel een aantal radeerwieltjes liggen. En vaak ook heel goedkoop.
Naaimachinegaren
Ik zal niet zo heel snel aanraden om dit garen tweedehands te kopen. Al zijn die oude houten klosjes met katoenen garen natuurlijk veel te leuk om te laten liggen. 😊 ik zou ze zelf alleen eerder voor de sier gebruiken en niet echt gebruiken voor het maken van je eigen kleding. Zeker als dit garen wat ouder is en van minder goede kwaliteit dan zou dit garen namelijk snel kunnen breken. En er is natuurlijk niets zo vervelend als een knappende naad bij je zelfgemaakte kleding. Tegenwoordig wordt garen vaker van polyester gemaakt. En dit materiaal is wat steviger. Mocht je dus klosjes tegenkomen van polyester. En dan het liefste ook nog van een bekend merk zoals Gütermann, dan zou ik ze als ik jou was zeker meenemen.
Borduurgaren
Naast naaimachinegaren en het garen om mee te haken of te breien zie je vaak ook pakketjes met borduurgaren in de kringloop liggen. Meestal is dit garen van katoen, maar heel soms zie je ook mooie zijden varianten liggen. Dit borduurgaren is natuurlijk ideaal om eventueel je zelfgemaakte kleding wat extra bijzondere details te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleine geborduurde bloemetjes of andere details op bijvoorbeeld een borstzak, spijkerbroek of denim jas.
Naaimachines
In veel kringloopwinkels zal je veel naaimachines zien staan, met name ook mooie oude modellen. Het voordeel van deze oude naaimachines in vergelijking met veel nieuwere (goedkopere) naaimachines is de kwaliteit. Deze oude machines zijn vaak echt mooi zwaar en stevig. Het nadeel van het kopen van een naaimachine in de kringloopwinkel is dat deze in veel gevallen niet getest zijn, het is dus wel een risicootje. Maar goed, wanneer je ‘m voor een mooie prijs kunt scoren, is het wellicht ook wel een gokje waard. Mocht het zo zijn dat je een naaimachine vind waar bijvoorbeeld het voetpedaal van ontbreekt, onthoud dan dat je deze misschien ook heel eenvoudig via internet tweedehands kunt kopen. Wil je meer lezen over het aanschaffen van een tweedehands naaimachine? Lees dan vooral ook deze blog.
Boeken en naaipatronen
Ook veel vintage boeken en patronen zou je hier voor een prikkie kunnen scoren. Vaak zijn dit mooie oude boeken waarin de technieken of zelfs patronen beschreven staan. Behalve boeken vind je ook vaak losse naaipatronen in de kringloopwinkel. Wanneer het patroon je aanspreekt, dan zou ik deze zeker meenemen als ik jou was. Naast de losse patronen zie je ook regelmatig de zelfmaaktijdschriften in tweedehands winkels, zoals de Knipmode of de Burda. Het is wel altijd handig om even te controleren of het patroonblad in dit tijdschrift zit. Zo voorkom je teleurstelling achteraf 😉.
Kortom wanneer je op zoek gaat voor naaibenodigdheden bij de kringloop moet je een klein beetje mazzel hebben. Maar geloof mij je zult meer vinden dan je van te voren denkt. Kijk vooral even alle dozen, bakken en mandjes door en laat je verrassen. Wellicht vind je niet precies waar je naar op zoek was. Maar misschien kwam je wel verrassende andere items tegen. Neem ze vooral mee en voeg ze toe aan je verzameling. Wedden dat je op weg naar huis al aan het bedenken bent welk kledingstuk je wilt gaan maken van die ene mooie deken of waar die mooie vintage knopen bij kunnen 😉.