Selecteer een pagina

Wat is een naaimachinespoeltje en waar zit het spoelhuisje in je naaimachine?

Wat is een naaimachinespoeltje en waar zit het spoelhuisje in je naaimachine?

Zeker wanneer je net een nieuwe naaimachine hebt, of wanneer je net begint met het maken van je eigen kleding, kan het nog een beetje zoeken zijn. Weet je bijvoorbeeld al waar het spoelhuisje in je naaimachine zit? En wat een spoeltje precies is? Je leest het in deze blog.

Wat is een naaimachinespoeltje?

Wanneer je het voetpedaal van je naaimachine indrukt dan gaat deze steken maken. Deze steken gaan door twee lagen stof en op deze manier kun je de twee lagen stof op elkaar vastnaaien. Voor het maken van deze steken gebruikt de naaimachine 2 draden: de bovendraad en de onderdraad.

De bovendraad komt van het klosje garen dat je boven op je machine zet. Dit naaimachinegaren leidt je via de verschillende haakjes en oogjes zo richting je naaimachinenaald. En dit garen rijg je vervolgens door het oogje van deze naald.

De onderdraad vind je onderin je naaimachine, dit garen zit op een spoeltje gewikkeld. Dit is een klein plastic of metalen klosje, maar dan plat. Het is altijd slim om voor de zekerheid even te checken of je de juiste spoeltjes voor jouw soort naaimachines hebt. Zo had ik zelf een keer wat goedkopere spoeltjes gekocht en in mijn naaimachine geplaatst. Maar toen mijn naaimachine onverwacht voor een reparatie naar de naaimachinedealer moest. Kreeg ik te horen, dat ik dat beter niet kon doen. Dit zou namelijk je naaimachine kunnen beschadigen. Oeps! Het is dus slim om dit van te voren even na te kijken 😉. Bij verschillende naaimachinewinkels, maar ook zeker online, kun je heel eenvoudig de juiste spoeltjes voor jouw naaimachine kopen. Hier staat vaak bij vermeld voor welk merk deze geschikt zijn. In principe zit er weinig verschil tussen de plastic en de metalen naaimachinespoeltjes. Dit zal ook weer te maken hebben met wat voor soort naaimachine je hebt. Tegenwoordig worden er met name plastic spoeltjes gebruikt.

plastic naaimachinespoeltje

Zelf een flanellen jas maken

Is het moeilijk om zelf een flanellen jas te maken? Echt niet! In deze online video workshop laat ik je stap voor stap zien hoe jij dit ook kunt!

Nu voor maar €47

Online workshop flanellen jas maken op de naaimachine (1)

Garen op het spoeltje wikkelen

Wanneer je het spoeltje leeg in je naaimachine stopt, dan komt er natuurlijk geen onderdraad. Het is daarom belangrijk om op dit naaimachinespoeltje naaimachine garen te wikkelen. Dit kun je eenvoudig op je naaimachine doen. In deze blog laat ik je precies zien hoe dit werkt. Je kunt hiervoor hetzelfde garen gebruiken als je ook voor de bovendraad doet. Kies bij voorkeur voor naaimachinegaren van een bekend merk en dat qua kleur goed past bij jouw stof. In deze blog vind je nog een aantal tips voor het kiezen van het juiste garen.

Waar zit het spoelhuisje in je naaimachine?

De plaats waar dit spoeltje in je naaimachine zit, dat noem je het spoelhuisje. Bij sommige naaimachines zit het spoelhuisje aan de bovenkant, onder het naaivoetje, zoals te zien op onderstaande foto. Achter een doorzichtig klepje kun je het spoeltje dan al zien. Wanneer je dit klepje loshaalt kun je eenvoudig het spoeltje uit het spoelhuis halen. Het spoelhuis laat je meestal op zijn plek zitten. Deze zal je enkel loshalen wanneer je de machine bijvoorbeeld schoon zal maken.

Een spoeltje in je naaimachine

Daarnaast zijn er ook naaimachines waarbij het spoelhuis juist aan de voorkant zit. Op de plek van de pijl, op onderstaande foto, vind je dan een klepje. Wanneer je deze openklapt zal je het spoelhuis zien. Het spoelhuisje kun je loshalen met een klein klepje aan de voorkant. En hierna zal het spoeltje zichtbaar worden. In principe is dit niet veel moeilijker en werkt dit ongeveer op dezelfde manier. Het nadeel vind ik alleen wel dat je niet heel makkelijk kunt zien hoeveel garen er nog op je spoeltje zit. Bij het andere spoelhuis met het doorzichtige klepje, is dit net wat makkelijker.

De plaats van het spoelhuis in je naaimachine

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!