Selecteer een pagina

Naaitips voor beginners

Paspop, naaimachine en schetsen van kleding, Naaitips voor Beginners

Misschien is jouw goede voornemen wel om veel meer tijd achter de naaimachine door te brengen en zelf je eigen kleding te gaan maken. Zeker wanneer je net begint weet je misschien nog niet helemaal waar je moet beginnen en kan dit nogal overweldigend zijn. Maar maak je geen zorgen, iedereen kan dit leren, het is echt niet zo moeilijk als dat je nu misschien denkt. In deze blog geef ik je graag een aantal tips om je op weg te helpen.


Kies voor “makkelijke” stoffen

Er zijn natuurlijk super veel verschillende stoffen, van katoen tot corduroy, en van tricot tot zijde. Sommige stoffen zijn makkelijker om mee te werken dan anderen. Wanneer je net begint kun je bijvoorbeeld beter stoffen kiezen zonder stretch en die ook niet heel glad zijn. Denk bijvoorbeeld aan katoen, spijkerstof of linnen. Deze stoffen zijn er in verschillende printjes, maar ook in verschillende prijsklassen. In het begin is het zeker niet noodzakelijk om voor hele dure stoffen te kiezen. Kies vooral voor de stof die jij leuk vindt, en waarbij je zin krijgt om achter je naaimachine te kruipen.


Zorg voor een goed tornmesje

Het tornmesje is mijn beste vriend. Een foutje kan de besten overkomen, maar met dit handige hulpmiddel los je deze foutjes eenvoudig op. De gestikte naad kan je hiermee eenvoudig weer loshalen, zodat je het nog een keer opnieuw kunt proberen. Wil je meer lezen over het tornmesje? Klik dan hier.


Een fijne naaimachine

Zorg voor een naaimachine die goed werkt. Er is niets zo frustrerend als een machine die geen goede steken maakt. Dit hoeft absoluut geen dure machine te zijn. Een fijne naaimachine kun je ook prima tweedehands kopen.

Het is handig als je de basissteken op je naaimachine weet te vinden. Waar zit de standaard rechte steek en waar zit de zigzagsteek? Hoe pas je de lengte van de steek aan en hoe kun je aan- en afhechten? Deze informatie staat vermeld in de handleiding. Eerlijk is eerlijk zelf lees ik nooit de hele handleiding door, en zoek ik het enkel op wanneer ik iets niet weet. Staar je dus vooral niet blind op die dikke handleiding waardoor je dan niet durft te beginnen.

Wanneer je de steek hebt gevonden die je wilt gaan gebruiken (in de meeste gevallen de gewone rechte steek) dan is het handig om deze op een proeflapje uit te testen. Probeer op een klein stukje van de stof die je gaat gebruiken of de steek is zoals je deze wilt. Is dit niet het geval, gaat de stof bijvoorbeeld bobbelen of rimpelen? Pak de handleiding er dan weer even bij, hierin staat vaak stap voor stap uitgelegd hoe je dit kunt oplossen. Is de draadspanning bijvoorbeeld niet goed ingesteld of is de machine niet helemaal goed inregen? Kies daarnaast ook altijd een naald die bij de te naaien stof past, hier lees je meer over verschillende soorten naaimachinenaalden.


Online workshop spijkerjack maken op de naaimachine (1)

Zelf een spijkerjack maken

Wil jij ook leren hoe je zelf een spijkerjas kunt maken op de naaimachine (zelfs als je nog niet zo veel ervaring hebt)? In deze digitale video workshop laat ik je dit van begin tot eind zien.

Nu tijdelijk voor maar €47

Kies voor een makkelijk patroon

Net als verschillende soorten stoffen zijn er ook super veel verschillende soorten naaipatronen. Het eerste echte kledingstuk wat ik zelf heb gemaakt is een felgroen fleecevest met een capuchon. Zeker in het begin is het niet nodig om een heel ingewikkeld patroon te kiezen. Vaak kun je met een “simpeler” patroon een heel tof eindresultaat hebben. Heel veel mensen raden je aan om te starten met een schort, of kussenhoes, voor veel mensen is dit prima. Maar ik merkte zelf dat ik hier niet echt warm van werd. Daarom wil je vooral ook aanraden om wel een patroon te kiezen waar je blij van wordt. Houd het simpel maar wel leuk!


Wees niet te kritisch

Wanneer ik nu terug kijk op het allereerste kledingstuk wat ik zelf heb gemaakt, dan zie ik verschillende dingen die niet helemaal kloppen. Maar hé dat maakt niets uit! Het feit dat je dat later zult zien is een teken dat je bent gegroeid en dat je nieuwe dingen hebt geleerd, hoe tof is dat! En je hebt het maar wel mooi gedaan! Wees trots dat je gewoon je eerste item op de naaimachine hebt gemaakt, helemaal zelf!


Wees vooral niet bang

Deze tip sluit eigenlijk aan op tip 5. Wees vooral niet bang om het gewoon uit te proberen. Ik heb een opleiding modeontwerp gevolgd, en hierin werd mensen verteld dat ze vooral niet met  stretch-stoffen moesten werken, want dit was erg moeilijk en het zou zomaar mis kunnen gaan. Wees hier vooral niet al te bang voor. Ja misschien, pakt het niet zo uit zoals je had gehoopt, maar wedden dat je wel super snel en super veel leert? Je leert het vooral door te doen. Van fouten leer je super snel en je weet voor de volgende keer hoe je die fout kunt voorkomen. Het voordeel van kleding maken is dat de meeste “fouten” vrij eenvoudig zijn op te lossen. Je tornt de naad los, en je probeert het nog een keer. En wat is het allerergste wat er kan gebeuren? Dat je een stukje stof hebt verpest? Daarentegen ben je wel een ervaring rijker en weet je hoe je het de volgende keer beter kunt doen.


Kortom durf gewoon te beginnen! Mocht je echt vastlopen, stuur me vooral een berichtje, ik help je graag!


Ben je benieuwd wat je allemaal nodig hebt, wanneer je net begint achter de naaimachine?
Klik hier voor een handig overzicht.

Hey! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de info uit de blog. Wil je meer leren over het maken van je eigen kleding? Bekijk dan zeker ook de online workshops. In deze workshops laat ik je met behulp van verschillende video’s zien, hoe ook jij zelf aan de slag kunt, én lekker snel resultaat kan hebben.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niets extra’s voor. 

Hoi! Ik ben Amber. Ik laat je graag zien hoe jij ook je eigen kleding kunt maken, zelfs als je nu nog geen ervaring hebt. Kleding waar je je echt goed in voelt, die goed bij jou past en die je jaren kunt dragen (en zelfs door kunt geven aan een volgende generatie).

Het maken van je eigen kleding hoeft echt niet moeilijk te zijn en is zeker ook niet ouderwets. Aan de hand van moderne duidelijke patronen en leuke workshops laat ik jou zien hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan.

Nieuwste Blog

Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor het maken van je eigen kleding

Download de Gratis Minigids - 5 Onmisbare tips voor beginnersvoor het maken van je eigen kleding

Yes! De gratis mini-gids is naar je onderweg!